Ikon finn elektriker Finn elektriker

Vi hjelper deg!

Meny
Elfag logo
  • Bolig
  • ENØK
  • Oppvarming
  • Teknologi

Hva er egentlig ENØK?

Vi starter med fasiten. ENØK er et begrep som omtaler hvordan man kan bruke energi mer økonomisk, både med tanke på miljøet og lommeboka. Det fine er at disse to hensynene går hånd i hånd.

Les videre
Next icon

De fleste av oss er borte fra hjemmene våre mange timer hver dag, enten man er på jobben, skolen eller andre steder. I mange tilfeller bruker man likevel mye strøm hjemme, ikke minst på oppvarming for hybelkaninene.

Bruk energi når du faktisk trenger den

I kalde Norge er det naturlig at veldig mye av strømmen går med på oppvarming. Faktisk godt over halvparten. Samtidig betyr dette at det er innen varme mulighetene for innsparing er størst. Med moderne hjelpemiddel trenger det dessuten ikke være vanskelig eller tidkrevende å spare disse pengene. Det finnes nemlig lettbetjente styringssystemer som kan gjøre jobben automatisk etter dine instruksjoner.

ENØK

Å forvalte forbruket på en bedre måte, og dermed redusere sløsingen, er i prinsippet hva energiøkonomisering dreier seg om. Man skal redusere utgiftene uten å kutte i komforten.

«I tillegg til redusert strømregning får du bedre inneklima og økt komfort.»

Du kan regulere både lys og varme i hele boligen fra godstolen eller via mobilen mens du fortsatt er på jobben. Du kan sette opp ukesprogrammer og andre løsninger, slik at lyset automatisk skrus av og varmen senkes når boligen står tom. Skal du på ferie er dette høyaktuelt og det kan også være fornuftig å senke temperaturen på natten mens du sover. I tillegg til redusert strømregning oppnår du også andre fordeler, som bedre inneklima og økt komfort. På toppen kommer den positive miljø- og klimaeffekten.

Elektrisk oppvarming fungerer svært bra i kombinasjon med slike styringssystemer, fordi elektriske varmekilder er raske å styre og enkel å regulere. Ved å senke temperaturen på dagtid og om natten kan en gjennomsnittlig bolig spare inntil 30 prosent av kostnadene til oppvarming.

Støtte fra Enova

Styringssystemer kan installeres i både nye og gamle boliger, og eventuelt. kobles opp mot eksisterende smarthus-løsninger. Gjennom det statlige foretaket Enova kan man dessuten få opptil 20% investeringsstøtte (maksimalt 4000 kr.) til styringssystemer. Les mer på enova.no.

«Det er en smart langtidsinvestering å erstatte panelovnene med en varmepumpe.»

Kjøp en varmepumpe

For en typisk norsk bolig kan en riktig dimensjonert varmepumpe dekke hele 60 prosent av oppvarmingsbehovet. Ettersom brorparten av strømmen i landet går til nettopp oppvarming vil dette bety besparelser på mange tusen kroner hvert år. Derfor er det en smart langtidsinvestering å erstatte panelovnene med en varmepumpe. Det er en utgift der og da, ikke minst fordi pumpen må takle norske forhold, men du sparer inn pengene i løpet av vesentlig færre sesonger enn pumpens levetid.

Moderne apparater og LED-pærer er strømgjerrige

Vi kjenner alle til uttrykket: Mange bekker små, gjør en stor å. Ordene passer også til strømbruk, og kjøper du konsekvent elektriske produkter utviklet for å være strømgjerrige vil du spare mye penger over tid. Se etter hvitevarer og andre el-produkter merket med A+ eller bedre. I tillegg må du huske at moderne LED-pærer bruker vesentlig mindre strøm enn gamle glødelamper.