Meny
Hva er energiøkonomisering?
  • Bolig
  • ENØK

Hva er egentlig ENØK?

Publisert 12. mars 2022 | Oppdatert 12. oktober 2022

ENØK er fellesbetegnelsen for alle tiltak og elektriske installasjoner som gir deg mest mulig energi for pengene. Å være bevisst på hva som er energiøkonomisk, gir en positiv effekt for både miljø og lommebok.

Bruk energi når du faktisk trenger det

Bruk energi kun når du faktisk trenger det. Det er helt naturlig, spesielt i de kalde månedene, at mye av strømforbruket går til oppvarming. Det betyr også at det er her det er mest å hente.

Selv om huset ditt ikke nødvendigvis er et smarthus, finnes det ulike smarte løsninger som kan kutte unødvendig strømforbruk. I større grad enn før er det nå enklere å styre når du skal bruke strøm, og hvor mye du skal bruke. Samtidig er det enklere å holde oversikt. Litt større bevissthet rundt strømforbruket ditt kan med andre ord gi kutt i strømregningen.

 

«I tillegg til redusert strømregning får du bedre inneklima og økt komfort.»

Hva er vel bedre enn gulvvarme for å få luksusfølelsen? Våre elektrikere hjelper deg gjerne med å installere de riktige styringssystemene.

 

Med smart strømstyring kan du regulere både lys og varme i hele boligen fra godstolen eller via mobilen mens du fortsatt er på jobb. Du kan sette opp ukeprogrammer, slik at lyset automatisk skrus av og varmen senkes når boligen står tom. Du kan også sørge for at elbilen lades og at varmekablene og vannet i varmtvannsberederen varmes opp når strømprisen er lav.

I tillegg til redusert strømregning oppnår du også bedre inneklima og økt komfort. På toppen kommer den positive miljø- og klimaeffekten.

Elektrisk oppvarming fungerer svært godt i kombinasjon med slike styringssystemer, fordi elektriske varmekilder er raske å styre og enkle å regulere. Ved å senke temperaturen dag og natt kan en gjennomsnittlig bolig spare inntil 30 prosent av kostnadene til oppvarming.

Les hele guiden: 12 strømsparingstips

«Det er en smart langtidsinvestering å erstatte panelovnene med en varmepumpe.»
Varmepumpe på soveromsvegg

Varmepumpe er perfekt for norske forhold, som går gjennom store værforandringer i løpet av et år.

Kjøp en varmepumpe

For en typisk norsk bolig kan en riktig dimensjonert varmepumpe dekke hele 60 prosent av oppvarmingsbehovet. Ettersom mye av strømmen i landet brukes til oppvarming, vil dette bety besparelser på mange tusen kroner hvert år. Derfor er det en smart langtidsinvestering å erstatte panelovnene med en varmepumpe. Det er en utgift der og da, men du sparer inn pengene i løpet av vesentlig færre sesonger enn pumpens levetid.

Les mer her: Se hva varmepumpe kan gjøre for deg

Moderne apparater og LED-pærer er strømgjerrige

Vi kjenner alle til uttrykket: Mange bekker små, gjør en stor Å. Uttrykket passer også til strømbruk. Hvis du konsekvent kjøper strømgjerrige elektriske produkter, vil du spare mye penger over tid. Se etter hvitevarer og andre el-produkter merket med A+ eller bedre. Moderne LED-pærer bruker også vesentlig mindre strøm enn gamle glødelamper.

Produser din egen strøm med solceller

Visste du at solceller er veldig effektivt i det norske klimaet? Solceller produserer strøm selv om det er kaldt, og i løpet av de siste årene har teknologien utviklet seg med stormskritt. Nå kan private husholdninger enkelt få installert solcellepaneler på taket, og når de først er på plass, trengs det veldig lite vedlikehold.

Ved å produsere deler av strømforbruket ditt selv kan du senke strømkostnadene betraktelig, og hvis du produserer mer enn du bruker, kan du til og med selge overskuddet til strømselskapet.

Mer støtte fra Enova

Fra 1. februar 2022 økte Enova støtten til private husholdninger som ønsker å satse på smart strømstyring og solcellepaneler. Nå kan du blant annet søke om inntil 10 000 kroner til systemer for smart strømstyring, inntil 47 500 kroner for solcelleanlegg, inntil 5000 kroner for smart varmtvannsbereder og inntil 40 000 kroner til vannbåren varme.

Les mer om de nye støtteordningene her: Økt støtte til smart strømstyring og solceller

Trenger du flere tips til gode ENØK-løsninger?