Meny
Hva er energiøkonomisering?
  • Bolig
  • ENØK
  • Oppvarming
  • Teknologi

Hva er egentlig ENØK?

Publisert 29. september 2017 | Oppdatert 16. mars 2020

ENØK er fellesbetegnelsen for alle tiltak og elektriske installasjoner som gir deg mest mulig energi for pengene. Å være bevisst på hva som er energiøkonomisk gir en positiv effekt for både miljø og lommebok.

Bruk energi når du faktisk trenger det

Bruk energi kun når du faktisk trenger det. Det er helt naturlig, spesielt i de kalde månedene, at mye av strømforbruket går til oppvarming. Dette betyr at det er her det er mest å hente. Selv om huset ditt ikke nødvendigvis er et smarthus, finnes det ulike smarte løsninger som kan kutte unødvendig strømforbruk. I større grad enn før er det nå enklere å styre når du skal bruke strøm og hvor mye du skal bruke. Samtidig er det enklere å holde oversikt. Litt større bevissthet rundt strømforbruket ditt kan med andre ord gi kutt i strømregningen.

 

«I tillegg til redusert strømregning får du bedre inneklima og økt komfort.»
Varme føtter på et gulv.
Hva er vel bedre enn gulvvarme for å få luksusfølelsen? Våre elektrikere hjelper deg gjerne med å installere de riktige styringssystemene.

Du kan regulere både lys og varme i hele boligen fra godstolen eller via mobilen mens du fortsatt er på jobb. Du kan sette opp ukeprogrammer og andre løsninger, slik at lyset automatisk skrus av og varmen senkes når boligen står tom. Dette er like aktuelt enten du skal på ferie, eller vil legge deg i et svalt rom  og senke temperaturen på natten mens du sover.

I tillegg til redusert strømregning oppnår du også andre fordeler, som bedre inneklima og økt komfort. På toppen kommer den positive miljø- og klimaeffekten.

Elektrisk oppvarming fungerer svært bra i kombinasjon med slike styringssystemer, fordi elektriske varmekilder er raske å styre og enkle å regulere. Ved å senke temperaturen dag og natt kan en gjennomsnittlig bolig spare inntil 30 prosent av kostnadene til oppvarming.

Les hele guiden: 12 strømsparingstips

Støtte fra Enova er mer enn du tror

Styringssystemer kan installeres i både nye og gamle boliger, og eventuelt kobles opp mot eksisterende smarthus-løsninger. Tidligere hadde Enova en støtteordning for slike styringssystemer, men det er nå avsluttet. Det er ikke nødvendigvis negativt, da slike støtteordninger er ment som et introduksjonstilbud til markedet stabiliseres. At det ikke lenger tilbys støtte betyr at markedet anses som konkurransedyktig og stabilt.

Selv om styringssystemer i seg selv ikke kvalifiserer for støtteordninger, er det mange andre muligheter for investeringsstøtte fra Enova. Du kan for eksempel få støtte til installasjon av solcelleanlegg eller ved  å bytte fra parafinovn til vedovn.

«Det er en smart langtidsinvestering å erstatte panelovnene med en varmepumpe.»
Varmepumpe utenfor en hytte.
Varmepumpe er perfekt for norske forhold, som går gjennom store værforandringer i løpet av et år.

Kjøp en varmepumpe

For en typisk norsk bolig kan en riktig dimensjonert varmepumpe dekke hele 60 prosent av oppvarmingsbehovet. Ettersom mye av strømmen i landet brukes til oppvarming vil dette bety besparelser på mange tusen kroner hvert år. Derfor er det en smart langtidsinvestering å erstatte panelovnene med en varmepumpe. Det er en utgift der og da, men du sparer inn pengene i løpet av vesentlig færre sesonger enn pumpens levetid.

Les mer her: Se hva varmepumpe kan gjøre for deg

Moderne apparater og LED-pærer er strømgjerrige

Vi kjenner alle til uttrykket: Mange bekker små, gjør en stor Å. Uttrykket passer også til strømbruk. Hvis du konsekvent kjøper strømgjerrige elektriske produkter, vil du spare mye penger over tid. Se etter hvitevarer og andre el-produkter merket med A+ eller bedre. I tillegg må du huske at moderne LED-pærer bruker vesentlig mindre strøm enn gamle glødelamper.

Trenger du flere tips til gode ENØK-løsninger?