Meny
Barnerommet er også i vekst
  • Bolig

Gi barnerommet stemning med riktig belysning

Publisert 22. august 2017 | Oppdatert 13. oktober 2022

Lekent interiør, inspirerende farger og ikke minst belysning gir den lune trygghetsfølelsen barnet trenger. Våre elektrikere gir deg de smarte løsningene.

Hvis du har et lite menneske eller tre i hus, vet du hvor raskt de yngste utvikler seg. Plutselig er ikke rosa tapet kult lenger, og nattlyset ikke lenger nødvendig. Det er få rom vi pusser opp oftere enn barnerommene, og dette kan være en morsom prosess, men de færreste ønsker å starte helt fra bunnen av hver eneste gang.

Derfor er det ekstra viktig at de større prosjektene – som belysning – gjøres ordentlig, så du slipper å få inn en elektriker til å installere alt på nytt. Vi viser deg hvilke løsninger som fungerer best for både deg og barnet.

Barnerommet skal gi trygghet

Den første gangen barnerommet skal pusses opp må man være ekstra nøye. Beboeren av rommet er på denne tiden en sårbar liten krabat, som ikke skjønner at stikkontakter er farlige og panelovner varme. Du bør innrede rommet deretter, og velge moderne panelovner med lav overflatetemperatur. Det er heller ikke uhørt med varmekabler på barnerommet.

Husk også at det ikke er farlig med stikkontakter, så lenge de har deksel og er av god kvalitet. Er du usikker på om de er av riktig standard, avdekker din Elfag-elektriker dette fort ved en el-sjekk.

«Det er morsomt å pusse opp barnerommet, men de færreste ønsker å starte fra bunnen hver gang.»

Velg langsiktige løsninger

Etter hvert som barnet blir større, får rommet også andre behov. Da gjelder det å være forberedt, og blant annet ha installert nok stikkontakter til TV, PC, spillkonsoller og andre elektriske artikler. Da slipper du å bruke skjøtekabler og grenuttak, som helst ikke skal velges som en permanent løsning. Her samler det seg nemlig masse støv, som kan utvikler dem til å bli brannfeller.

Det er i tillegg lurt å gå for trådløse lysbrytere på barnerommet, ettersom disse kan plasseres hvor som helst. På denne måten kan man sette bryteren i en høyde småbarna når opp til, og periodevis flytte dem høyere fra år til år.

Med enkle grep kan nysgjerrige barnefingre beskyttes mot støt.
Med enkle grep kan nysgjerrige barnefingre beskyttes mot støt.

Hvilken belysning er best på barnerommet?

Lyset på barnerommet skal først og fremst få poden til å føle seg trygg. Samtidig må belysningen være sterk nok til at hele rommet kan lyses opp, slik at minsten kan leke og foreldrene får oversikt når de skal vaske. Du bør derfor ha en sentral lyskilde i rommet, som gjerne er tilkoblet en dimmer. Da kan du også senke belysningen ved leggetid. La deg gjerne inspirere av denne løsningen på Sinnasnekker’n, installert av Elfag-elektriker Rolf Langeland. Både stemningsfullt og praktisk!

Andre steder i rommet kan du sette opp gulv- og vegglamper som supplementer, men så lenge minsten er ung må du sørge for at lampeskjermene ikke er løse eller kan forårsake skade. Husk også at du bør velge LED-pærer. Disse avgir nemlig mye mindre varme enn vanlige glødelamper, samtidig som du sparer strøm.

«Ofte har en fagperson gode tips du ikke har tenkt på selv.»

El-materiell som vokser med deg

Snakk med elektrikeren din før dere setter igang, så dere blir enige om antall stikkontakter og plassering. Ofte har en fagperson gode tips du ikke har tenkt på selv, så det er alltid lurt med en befaring i forkant av større oppussingsprosjekter.

Er det på tide å pusse opp barnerommet? Ta kontakt med din Elfag-elektriker, og få installert langsiktige løsninger som gir både deg og barnet trygghet. Som en ekstra bonus har alle Elfag-elektrikere femårsgaranti på både arbeid og produkter, så du skal føle deg sikker på arbeidet som er blitt gjort.

Belysning i et barnerom Elfag
En trygg og lun atmosfære gjør barnerommet til et hyggelig sted å være. Husk at det starter med gode løsninger for belysning.