- Belysning
Slik velger du riktig lyskilder
Ulike lamper gir ulikt lys. For det første påvirker designet til lampen måten lyset kastes på, og for det andre spiller fargetemperaturen og styrken til pærene en rolle. Så hva skal man velge?
Kartlegg behovene dine
Det finnes naturligvis ingen fasitsvar som konstaterer hva slags lys absolutt alle burde ha hjemme. Personlige preferanser, design og utforming av boligen legger føringer, for ikke å snakke om behovene dine. Hvis du liker å pusle med modellfly trenger du et helt annet lys enn hvis du bare vil se på film. Derfor må man alltid slå fast hva rommene i boligen skal brukes til når man planlegger lyssettingen. Skal rommet brukes til mye forskjellig? Da bør lysene kunne justeres og tilpasses deretter.
I dagens marked finnes det et bredt spekter av forskjellige lamper og armaturer. Ved siden av tradisjonelle tak-, vegg-, gulv- og bordlamper, har man eksempelvis spotter på skinner og downlights til innfelling. Hva du ønsker å ha hjemme hos deg er avhengig av din personlige smak, men sørg alltid for å velge lyskilder som tilfredsstiller behovene du har kartlagt på forhånd. Hvis du vil ha justeringsmuligheter burde du for eksempel velge lys som kan vinkles og som har støtte for dimmer.
«I dag får man LED-lys i utallige forskjellige varianter av farger og styrke.»
Varmt lys fra glødelamper
Hvis du ønsker varmt lys og koselig stemming er det fortsatt mange som sverger til de tradisjonelle lyspærene med glødetråd. Disse pærene gir behagelig lys, men de avgir også mye varme. Derfor er de opptil seks ganger mindre energieffektive enn moderne LED-pærer, og de må også byttes ut vesentlig oftere.
Hvitt lys fra halogenpærer
Hvis du ønsker hvitt lys som ligger nærmere opp mot naturlig dagslys kan du vurdere halogenlamper. Halogen bruker mindre energi og avgir mindre varme enn glødelamper, men fortsatt vesentlig mer enn LED-lamper.
Fleksibelt lys med LED-pærer
De siste årene har LED-lampene tatt mer og mer over. Årsaken er i hovedsak at LED bruker langt mindre strøm enn eldre teknologi, samtidig som de har meget god holdbarhet. Det er ofte ikke mulig å bytte pærene i LED-armaturer, men til gjengjeld kan du forvente mange tusen vedlikeholdsfrie driftstimer før lyset slokner. I utgangspunktet avgir LED-lamper kaldt lys, men dette kan man kompensere for med filter eller farget glass. I dag får man LED-lys i utallige forskjellige varianter av farger og styrke.
«For LED-lamper kreves det eksempelvis spesialtilpassede svakstrømsdimmere.»
Langvarig lys med lysrør
Et annet alternativ som gir godt og langvarig lys er gassfylte lysrør. Slike rør krever egne armaturer, men normalt det er likevel mulig å bytte dem ut. Lysutbytte fra rør er langt bedre enn glødepærer, da rørene ikke krever mer enn 20 prosent av energien for å oppnå samme effekt. Når det er sagt bør man være forsiktig med å kjøpe lysrør av den billige sorten, da disse har en tendens til å flimre.
Den samme teknologien som brukes i lysrør finner vi igjen i såkalte sparepærer. Dette er i praksis lysrør som er tilpasset normal sokkel med en omformer. De siste årene har LED i økende grad overtatt for sparepærer, da disse bruker enda mindre strøm.
Justerbart lys med dimmere
Hvis du har behov for å justere lysene i et rom, er en dimmer god å ha. Med dimmeren kan du enkelt justere lysstyrken etter ønske, og det eneste du må huske på er å velge dimmere som er kompatible med lyskildene. For LED-lamper kreves det eksempelvis spesialtilpassede svakstrømsdimmere.
Hvis du ønsker å være ekstra avansert kan du også styre én eller flere lyskilder med mobilen gjennom en sentralenhet. Med fleksible smarthus-løsninger kan du sette opp automatikk som følger sensorer og/eller tidsplaner, og danne spennende lyssenarioer å veksle mellom med ett enkelt knappetrykk.