Meny
Smilende småbarnsfamilie
SKAP ET TRYGT HJEM: Etter gjennomført el-kontroll kan du være trygg på at det elektriske anlegget ditt er i god stand – og det kan også gi deg billigere forsikringspremie.
  • Bolig
  • Sikkerhet

El-kontroll kan gi billigere forsikring

Publisert 26. juni 2019 | Oppdatert 13. oktober 2022

Visste du at over halvparten av norske boligbranner skyldes feil på det elektriske anlegget? Dokumentert el-kontroll vil ikke bare gi deg økt trygghetsfølelse – det kan også gi bedre forsikringspremie.

Alle boligeiere har ansvar for å holdet huset sitt i forskriftsmessig stand. Et trygt hjem inkluderer en jevnlig kontroll av det elektriske anlegget – og jo før, jo bedre. Når det først skjer en feil på det elektriske anlegget er det nemlig ofte allerede for sent.

Økt trygghet for deg og dine nærmeste

Selve jobben med å undersøke det elektriske anlegget i huset må utføres av en kvalifisert elektriker. Dette er noe din lokale Elfag-elektriker gjerne hjelper deg med.

Trenger du elektriker?
Finn din nærmeste Elfag-elektriker

Hva er en el-kontroll?

I 2008 ble det innført en ny felles standard for el-kontroll i bolig, godkjent av alle norske forsikringsselskaper. Gjennom en el-kontroll vil en kvalifisert elektriker blant annet gjøre en grundig undersøkelse av sikringsskap, strømmåler, jordfeilbryter og overspenningsvern. Det vil også bli gjort kontroll av stikkontakter, lamper, apparater og annet el-materiell.

En el-kontroll må ikke forveksles med en el-sjekk. En el-kontroll er grundig sjekk av det elektriske, mens el-sjekk er en overordnet sjekk av det elektriske i boligen (les mer om forskjellene her).

«Gjennom en el-kontroll vil en kvalifisert elektriker blant annet gjøre en grundig sjekk av sikringsskap, strømmåler, jordfeilbryter og overspenningsvern.»

Billigere forsikring

Etter å ha gjennomført en el-kontroll av boligen din vil du motta en tilstandsrapport med informasjon om eventuelle feil eller mangler som må utbedres. Tilstandsrapporten danner grunnlaget for hvorvidt det elektriske anlegget blir vurdert som godkjent eller ikke.

Fremlegging av dokumentasjon på en kontrollert og feilfri bolig er noe forsikringsselskapene verdsetter – og de fleste tilbyr dessuten billigere forsikringspremier hvis man har dette i orden. En friskmeldt bolig vil dermed kunne bety at du også får senket forsikringskostnadene dine.

«En friskmeldt bolig vil dermed kunne bety at du får senket forsikringskostnadene dine.»

Fravær av dokumentert el-kontroll kan på den andre siden føre til dårligere erstatningsoppgjør, dersom det skulle skje noe som skyldes feil på el-anlegget.

På tide at du gjennomfører en elkontroll?
Send forespørsel til din lokale Elfag-elektriker