Meny
Å spare strøm er overraskende enkelt hos elfag
 • Belysning
 • Bolig
 • ENØK
 • Oppvarming

Å spare strøm er overraskende enkelt

Publisert 29. september 2017 | Oppdatert 13. oktober 2022

Visste du at du kan spare tusenlapper på noen enkle strømjusteringer, som attpåtil kan gjøre livet ditt lettere?

Høyt strømforbruk i Norge

Stålsett deg for noen oppsiktsvekkende opplysninger. Norge bruker mer strøm per person enn noe annet land i verden, og vi bruker fire ganger mer strøm enn våre skandinaviske venner i Danmark. Norge er et velutviklet land i kalde omgivelser, så det første punktet er ikke så sjokkerende. At vi bruker så mye mer enn danskene er derimot overraskende, men årsakene til det høye forbruket kan være mange:

 • Vi har tradisjonelt hatt nokså lave strømregninger i Norge, sett opp mot kjøpekraften vår.
 • Strøm i Norge kommer i hovedsak fra vannkraft, som er en ren, fornybar energikilde.
 • Vi har lange kuldeperioder på vinterstid, særlig nord i landet vårt.
«Med målrettede tiltak er det ikke urealistisk å redusere forbruket med opptil 20 prosent.»

Spar strøm uten å fryse

Så: Hvordan spare penger på strømmen? Husk at særlig dette med vinterkulda påvirker forbruket vårt. Faktisk bruker vi i gjennomsnitt hele 60 prosent av strømmen på oppvarming. Dette betyr at det er mye å hente i å senke temperaturen innendørs, men det trenger ikke være snakk om dramatiske reduksjoner. Tvert imot vil du kunne redusere 5 prosent av strømforbruket ditt ved å senke innetemperaturen med bare én grad. Mye av dette kan du hente inn ved å for eksempel installere varmestyring, som lar deg fjernstyre varmen og slå den av automatisk når du ikke er hjemme.

Kombinerer man dette med andre tiltak er potensialet for innsparing vesentlig. Med målrettede tiltak er det ikke urealistisk å redusere forbruket med opptil 20 prosent. Hvis du i dag har en strømregning på 25 000 kroner i året, vil dette si at du får 3 000 kroner årlig som du kan bruke på noe annet.

«Med en sentral varmestyringsenhet i huset ditt, kan du styre alle varmekilder fra ett og samme sted.»
Du vil ikke tro hvor mye du kan styre i huset med mobilen
Moderne smarthus-løsninger lar deg styre huset med mobilen, i brukervennlige og oversiktlige apper. Da kan du også spare strøm.

Enkle strømsparingstiltak

I tillegg til å senke temperaturen med en grad eller to, finnes det en rekke sparetiltak som er veldig enkle å forholde seg til. Blant annet:

 • Erstatt gamle panelovner med nye, termostatstyrte ovner. Moderne ovner er mer effektive enn de gamle, og termostatstyringen sikrer at de ikke står på mer enn nødvendig.
 • Kjøp deg en varmepumpe. Varmepumper er blant de mest effektive varmekildene vi har, og de fleste sparer inn kostnadene ved kjøp og installasjon på noen få år. Vi hjelper deg med installasjonen.
 • Bygg hus med god isolasjon. God isolasjon holder bedre på varmen, slik at du må bruke mindre penger på å holde temperaturen ved like.
 • Installer varmestyring. Med en sentral varmestyringsenhet i huset ditt, kan du styre alle varmekilder fra ett og samme sted. Med et slikt system kan du også enkelt senke temperaturen i hele huset på natten eller hvis huset står tomt. Faktisk kan du styre alt sammen fra mobilen.
 • Bruk LED-pærer og dimmere. LED-pærer bruker 90 prosent mindre strøm enn tradisjonelle glødelamper, og enda mindre hvis du bruker dimmere.
 • Ikke bruk lys unødvendig. Selv med LED-lamper kan man kaste bort strøm unødvendig ved å lyse opp rom man ikke bruker. Installer bevegelsessensorer som automatisk skrur av lyset når du forlater rommet, og styreenheter som kobler ut utelampene når dagslyset har kommet.