Ikon finn elektriker Finn elektriker

Vi hjelper deg!

Meny
Elfag logo
  • Belysning
  • Bolig
  • ENØK
  • Oppvarming

Å spare strøm er overraskende enkelt

Visste du at du kan spare tusenlapper på enkle tiltak, som attpåtil kan gjøre livet ditt lettere?

Les videre
Next icon

Stålsett deg for noen oppsiktsvekkende opplysninger. Norge bruker mer strøm per person enn noe annet land i verden, og vi bruker fire ganger mer strøm enn våre skandinaviske venner i Danmark. Norge er et velutviklet land i kalde omgivelser, så det første punktet er ikke så sjokkerende. At vi bruker så mye mer enn danskene er derimot overraskende, men årsakene til det høye forbruket kan være mange:

  • Vi ha tradisjonelt hatt nokså lave strømregninger i Norge, sett opp mot kjøpekraften vår.
  • Strøm i Norge kommer i hovedsak fra vannkraft, som er en ren, fornybar energikilde.
  • Vi har lange kuldeperioder på vinterstid, særlig nord i landet vårt.

Velg energieffektive produkter

Stadig flere hvitevarer leveres i energiklasse A+ eller bedre. Denne klassifiseringen får de kun hvis de bruker lite strøm.

«Med målrettede tiltak er det ikke urealistisk å redusere forbruket med opptil 20 prosent.»

Det er mulig å spare strøm uten å fryse

Disse og andre faktorer forklarer norske elektrisitetsvaner, og særlig dette med vinterkulda påvirker forbruket vårt. Faktisk bruker vi i gjennomsnitt hele 60 prosent av strømmen på oppvarming. Dette betyr at det er mye å hente i å senke temperaturen innendørs, men det trenger ikke være snakk om dramatiske reduksjoner. Tvert imot vil du kunne redusere 5 prosent av strømforbruket ditt ved å senke innetemperaturen med bare én grad.

Kombinerer man dette med andre tiltak er potensialet for innsparing vesentlig. Med målrettede tiltak er det ikke urealistisk å redusere forbruket med opptil 20 prosent. Hvis du i dag har en strømregning på 25 000 kroner i året, vil dette si at du får 3 000 kroner å bruke på noe annet.

«Med en sentral varmestyringsenhet i huset ditt, kan du styre alle varmekilder fra ett og samme sted.»

Enkle strømsparingstiltak

Ved siden av å senke temperaturen med en grad eller to, og smyge inn i et par gode, varme tøfler, finnes det en rekke sparetiltak som er veldig enkle å forholde seg til.

• Erstatt gamle panelovner med nye, termostatstyrte ovner – Moderne ovner er mer effektive enn de gamle, og termostatstyringen sikrer at de ikke står på mer enn nødvendig.

• Kjøp deg en varmepumpe – Varmepumper er blant de mest effektive varmekildene vi har, og de fleste sparer inn kostnadene ved kjøp og installasjon på noen få år.

• Bygg hus med god isolasjon – God isolasjon holder bedre på varmen, slik at du må bruke mindre penger på å holde temperaturen ved like.

• Installer varmestyring – Med en sentral varmestyringsenhet i huset ditt, kan du styre alle varmekilder fra ett og samme sted. Med et slik system kan du også enkelt senke temperaturen i hele huset på natten eller hvis huset står tomt. Faktisk kan du styre alt sammen fra mobilen.

• Bruk LED-pærer og dimmebrytere – LED-pærer bruker 90 prosent mindre strøm enn tradisjonelle glødelamper, og enda mindre hvis du bruker dimmere.

• Ikke bruk lys unødvendig – Selv med LED-lamper kan man kaste bort strøm unødvendig ved å lyse opp rom man ikke bruker. Installer bevegelsessensorer som automatisk skru av lyset når du forlater rommet, og styreenheter som kobler ut utelampene når dagslyset har kommet.