Meny
Mor og sønn i sofakrok leker med ipad
SKAP ET TRYGT HJEM: Med det elektriske i orden har du gjort mye riktig for å skape et trygt hjem for deg og dine.
  • Bolig
  • Sikkerhet

8 tips til bedre el-sikkerhet

Publisert 27. juni 2019 | Oppdatert 13. oktober 2022

Sikringsskap, skjøteledninger og panelovner – uten at du vet det kan du ha en brannfelle i huset.

Nedenfor finner du åtte tips til hva du kan gjøre for å forbedre el-sikkerheten i boligen din.


1. Elektrisk støt er det første varseltegnet

Støt er ikke bare svært ubehagelig – det kan også være tegn på feil ved det elektriske anlegget. Hvis du opplever å få støt ved berøring av vannkranen eller andre elektriske apparater, anbefaler vi å ta en el-kontroll av det elektriske anlegget. Dette er noe alle burde gjøre med jevne mellomrom.

 

Sort vannkran på kjøkkenbenk
STØT FRA VANNKRAN: Hvis du får støt av å ta på vannkranen eller andre elektriske apparater i huset, bør du ta en el-kontroll.

2. Sjekk sikringsskapet ditt

Om du fra tid til annen opplever at sikringen i sikringsskapet går, uten at du selv klarer å identifisere årsaken, er det viktig at du får en autorisert elektriker til å undersøke dette. Gjennom en brannforebyggende el-kontroll av boligen din vil elektriker finne ut av hvorvidt du trenger å skifte innmaten sikringsskapet. Dersom du har et gammelt sikringsskap er det spesielt viktig å få sjekket dette, ettersom skrusikringer er mer brannfarlig enn moderne automatsikringer.


LES OGSÅ:
Derfor bør du sjekke sikringsskapet ditt

3. Installer jordfeilbryter

Sikringsskapet er selve hjertet i el-anlegget, og det er derfor viktig at dette er i forskriftsmessig stand. Alle nyere sikringsskap har jordfeilautomater (kombinert kurssikring og jordfeilbryter), og dersom du ikke har en slik en fra før bør du ta affære umiddelbart. Jordfeilautomaten reduserer brannfaren vesentlig ettersom den kobler ut én eller flere av kretsene når det oppstår jordfeil.


Trenger du elektriker?
Finn din nærmeste Elfag-elektriker


4. Unngå skjøteledninger

Skjøteledninger er noe mange har, men bruken er ofte uforsvarlig. En typisk plassering av skjøteledninger er bak TV-benken eller sofaen, hvor det er vanskelig å komme til med støvsugeren. På den måten samler det seg støv i og rundt uttakene, og i løpet av kort tid har man plutselig en brannfelle i huset. Det anbefales at skjøteledninger kun benyttes midlertidig, og at man heller monterer tilstrekkelig med fastmonterte stikkontakter.

Kontor med ELKO multikontakt, med mange uttak.
GODT MED UTTAK: Multistikkontakt fra ELKO kan være et godt valg dersom du trenger mange stikkontakter på samme sted, for eksempel på kontoret eller i stuen.

5. Ikke dekk til panelovnen

Uansett hvor lav overflatetemperatur panelovnen din har må den aldri tildekkes. Heng derfor aldri tøy til tørk på panelovnene. Har du gardiner, sørg for at de har en trygg avstand til ovnen.

LES OGSÅ: Tryggere hjem med komfyrvakt

Stilren panelovn i stue fra Nobø
MÅ IKKE TILDEKKES: Med panelovn fra Nobø får du en stilsikker og elegant løsning som ikke avgir for høy varme i glasspanelet.

6. Ikke installer varmekablene selv

I et kaldt land som Norge er det utrolig deilig med varmekabler på badet, vaskerommet, i ganger og kanskje på kjøkkenet eller i kjellerstuen? Om du vurderer nye varmekabler i ett av rommene i huset, er det viktig at jobben blir utført av en autorisert elektriker. Feil dimensjonering av varmekabler kan både føre til svimerker i gulv og være direkte brannfarlig.

7. Bruk stikkontakter med tidsur

Det fine med stikkontakter med timer er at de slår av strømmen for deg hvis du skulle glemme å gjøre det selv. Slike stikkontakter er spesielt godt egnet for elektriske små-apparater på kjøkkenet som kaffetrakter og vannkoker.  Disse bør ikke være koblet til for lenge. Med tidsur slipper duå bekymre deg for brann.

8. Se etter svidde komponenter

En konsekvens av feil på det elektriske anlegget og/eller apparater er ofte utvikling av varmgang, noe som er svært brannfarlig. Brunsvidde merker på bryterlokk, stikkontakter eller støpsler er tegn på feil eller overbelastning, og er derfor viktig å være oppmerksom på. Ved slike tilfeller bør du slutte å bruke kretsen umiddelbart, og heller kontakte elektriker.

Trenger du hjelp med å bedre el-sikkerheten hjemme?
Send forespørsel til din lokale Elfag-elektriker