Meny
  • Bolig
  • Boligmappa

Alt du må vite om Boligmappa

Publisert 23. mai 2023 |

Boligmappa er en digital samling av dokumenter som omhandler boligen din. Her får du svar på de mest stilte spørsmålene om Boligmappa.

Boligmappa fungerer som et «servicehefte for boligen», og hjelper deg med å samle viktig informasjon på ett og samme sted. Du har alltid oversikt og tilgang, og slipper å lete gjennom støvete permer eller hundrevis av gamle e-poster når du trenger noe.

God dokumentasjon kan bli viktig i forbindelse med forsikringssaker, eller for megler, takstmann og potensielle kjøpere når du skal selge.

Her får du svar på noen av de mest stilte spørsmålene om Boligmappa.

Hva er Boligmappa?

arrow

Boligmappa er en digital samling av informasjon som hjelper deg med å holde orden i boligpapirene. Her kan du finne data fra eiendomsregisteret, nåværende og tidligere eiere og håndverkere som har utført teknisk arbeid på eiendommen.

Alle norske bygninger og boliger med et gårds- eller bruksnummer har en egen Boligmappe. Du finner altså informasjon om både boligen og hytta på Boligmappa.no.

Hvem kan bruke Boligmappa?

arrow

Alle som eier en leilighet, hus eller hytte kan bruke Boligmappa. Hvis du eier både en leilighet og en hytte, får du to forskjellige mapper registrert på kontoen din.

Du velger selv om du vil dele tilgangen til Boligmappa privat med familiemedlemmer, samboer eller leietaker, eller offentlig med megler eller takstmann.

Koster det noe å bruke Boligmappa?

arrow

Boligmappa er en gratis tjeneste for alle som eier egen bolig. Du logger enkelt og sikkert inn med BankID, Vipps eller via Digipost.

Hvordan oppretter jeg Boligmappa?

arrow

Boligmappa er koblet opp mot eiendomsregisteret og blir opprettet av seg selv. Håndverkere og elektrikere laster selv opp dokumentasjon i mappa, og du kan legge til ting selv.

Du kan logge inn så ofte eller så sjelden du vil, og lagre så mye eller lite informasjon som du vil.

Hva dokumenterer Boligmappa?

arrow

Boligmappa dokumenterer teknisk arbeid som er utført på eiendommen. Det kan hjelpe deg med å dokumentere at du nylig har pusset opp kjøkkenet, byttet rørene på badet eller lagt nytt gulv, og at arbeidet er utført på en forskriftsmessig måte.

Elektrikere er lovpålagt å avgi en Samsvarserklæring som dokumenterer hvem som har utført arbeid på det elektriske anlegget, hva som er gjort og at det er utført på en forskriftsmessig måte.

Her er noen eksempler på andre ting du kan dokumentere:

  • Innvendig og utvendig oppussing
  • Installasjon av solcellepaneler
  • Energisparingstiltak
  • Kvitteringer for innkjøp av utstyr
  • Fargekoder til malingen du har brukt
  • Garantipapirer
  • Bruksanvisninger

Boligmappa har også en personlig mappe, hvor du kan lagre informasjon om arv eller verdier som for eksempel kunst, elektronisk utstyr, bil, el-sparkesykkel og elektronisk utstyr.

Hva skjer hvis jeg flytter?

arrow

Når boligen blir solgt, blir Boligmappa overført til nye eiere. Denne overføringen skjer automatisk gjennom synkronisering med Tinglysingsregisteret.

Personlig informasjon som pengeheftelser blir slettet, og informasjon som ligger i det personlige området, følger deg over til neste bolig. Hvis du har delt Boligmappa med noen, blir delingen slettet.

Kan jeg legge bilder i Boligmappa?

arrow

Ja, du kan laste opp både dokumenter og bilder i Boligmappa.

Hvorfor bør man velge en elektriker som dokumenterer i Boligmappa?

arrow

Avhendingsloven omhandler kjøp og salg av brukte boliger. Etter 1. januar 2022 har det kommet strengere regler til dokumentasjon ved kjøp og salg av bolig.

God dokumentasjon på tekniske arbeider og oppussing kan også øke verdien på boligen din. Det hjelper nemlig ikke å si at du nettopp har pusset opp badet, hvis du ikke kan dokumentere når det ble gjort, og at arbeidet er utført etter gjeldende regler.

Boligmappa stiller også krav til håndverksbedriftene som får tilgang, om blant annet fagkompetanse, økonomi og selskapsform.

Alle Elfag-elektrikere bruker Boligmappa