Meny
elektriker på besøk
  • Bolig
  • Sikkerhet

El-kontroll er noe av det viktigste du kan gjøre for å hindre brann i boligen din

Publisert 02. september 2019 | Oppdatert 13. oktober 2022

Har du pusset opp eller bygd ut, er det lurt med en grundig gjennomgang av det elektriske anlegget.  En slik kontroll gir deg også ekstra trygghet hvis du skal kjøpe eller selge ny bolig.

Hvis det er mer enn fem år siden siste el-kontroll – eller du har pusset opp – kan det være like greit å bokmerke søketjenesten «Finn elektriker» nå med én gang; Da kan det nemlig være på tide med et elektrikerbesøk, ifølge Philip D. Eliassen fra Elfag-bedriften Leithe & Christiansen AS:

– En el-kontroll bør utføres cirka hvert 5.–10. år, men spesielt hvis du har pusset opp, skal kjøpe eller selge bolig, eller hvis du planlegger å montere en ny elbil-lader, sier den erfarne elektrikeren.

En slik grundig kontroll vil avsløre alvorlige feil på det elektriske anlegget. Halvparten av alle boligbranner i Norge skyldes nettopp denne typen feil. Derfor anbefaler Eliassen å ikke undervurdere verdien av en el-kontroll.

Kjøpe eller selge bolig?

I motsetning til en såkalt el-sjekk, som avdekker de vanligste feilene på stikkontakter og lys, er en el-kontroll mye mer detaljert. Her er det snakk om full sjekk av sikringsskap, kortslutningsverdier, jordfeilbrytere, overspenningsvern og andre typer brytere og kontakter. Elektrikeren går også grundigere til verks på de delene av det elektriske anlegget hvor de av erfaring vet at det er fare for feil, for eksempel stikkontakter til varmtvannsbereder eller bak downlights.

Ifølge Eliassen kan det være en god investering å bestille en el-kontroll i forbindelse med kjøp eller salg av bolig. Ved å legge frem en oppdatert tilstandsrapport når du selger, vil du være godt sikret mot en eventuell forsikringssak i etterkant. Har du kjøpt ny bolig, vil det være lurt å forsikre seg om at det elektriske anlegget står i stil med det som stod skrevet i boligannonsen. I tillegg kan et større oppussingsprosjekt, tilbygg eller det at du har fått installert en elbil-lader, gi ringvirkninger som er det er viktig å fange opp.

– En el-kontroll er en langt grundigere kontroll, sammenlignet med en el-sjekk, og må gjøres av en elektriker med en spesiell type sertifisering. Underveis vil elektrikeren også demontere litt mer for å komme til overalt, og for eksempel trekke frem stekeovnen og sjekke kontakter bak kjøkkenbenken, forklarer Eliassen.

bilde av elektriker Philip D. Eliassen

SERTIFISERT: Philip D. Eliassen har riktig sertifisering for å kunne foreta en el-kontroll.

Hvor mye koster en el-kontroll?

Elektrikere fra Elfag kan utføre både el-kontroll og el-sjekk. Du får alltid et prisoverslag hvis du ber om det, men for en leilighet eller enebolig på under 200 m2 med ett sikringsskap koster en komplett el-kontroll rundt 5 000 kroner (En el-sjekk koster til sammenligning rundt 2 500 kroner).

Det kan lønne seg å sjekke med forsikringsselskapet hva slags rabatter du kan få ved å legge frem en tilstandsrapport etter el-kontroll. I noen tilfeller kan det bety at de i praksis tar regningen – eller i det minste sørger for at du får en klekkelig rabatt! Noen tilbyr opptil 15-20 prosent rabatt på hus- eller innboforsikringen, eller at du slipper å måtte betale egenandel på eventuelle feil de neste årene som kan knyttes til det elektriske anlegget.

– Hvis tilstandsrapporten du får til slutt viser null avvik, eller at eventuelle feil fikses etterpå, kan du få veldig gode rabatter hos mange av forsikringsselskapene, avslutter Eliassen.

Kontakt Elfag i dag for å bestille el-kontroll