Meny
nøkler på bord i forbindelse med slag av bolig
  • Boligmappa

Salg av bolig: Nå blir dette ditt ansvar!

Publisert 10. januar 2022 | Oppdatert 12. oktober 2022

Avhendingsloven stiller strenge krav til dokumentasjon av elektrisk arbeid i boligen. Likevel sier syv av ti norske boligeiere at de mangler oversikt. Her er det du må vite hvis du er på vei ut på markedet. 

Fra 1. januar 2022 trådte avhendingsloven i kraft. Denne loven handler om kjøp og salg av bruktbolig. Der stilles det blant annet strengere krav til dokumentasjon på boligens tekniske tilstand. Det betyr samtidig at det blir mer fokus på kvalifikasjonene til takstmenn og på kvaliteten på tilstandsrapporten. Målet er at både selger og kjøper skal ha alle kortene på bordet, og vite hva som ligger i potten.

 

eirik vigeland inviterer til boligmappa
TILHENGER AV DOKUMENTASJON: Eirik Vigeland i Boligmappa

Kravene til dokumentasjon og riktig utført arbeid gjør at mange boligeiere ikke lenger tør å gjøre elektrisk arbeid selv. Eirik Vigeland i Boligmappa ser på det hele som liker å sammenligne boligsalg med salg av bruktbil.

– Jeg ville ikke kjøpt en bil der den forrige eieren hadde fiksa og triksa med motoren på egenhånd. Har du et komplett servicehefte stemplet av seriøse fagfolk, får du mer igjen for bilen. Tilsvarende er det for bolig. Har du alt på stell og papirene i orden vil man få mer igjen enn om hvis du ikke har det, sier han.

Trenger du el-sjekk? Trykk her

 

«Med ny avhendingslov blir jobben til takstmenn langt viktigere.»
olav kasland lener seg inntil vegg
FORNØYD MED NY LOV: Olav Kasland, Forbrukerrådet.

Mange mangler oversikt

Samtidig som den nye avhendingsloven har kommet, viser en undersøkelse at 7 av 10 nordmenn ikke har kontroll på det elektriske arbeidet utført i egen bolig. Det mange ikke vet, er at det allerede finnes et system der all informasjon og dokumentasjon knyttet til din bolig ligger samlet på ett sted. Forbrukerrådet er en av flere som ønsker at Boligmappa.no nå får en større plass i markedet.

– Boligmappa.no er det digitale serviceheftet som gjør slutt på løse papirer og dokumenter. Med avhendingsloven blir jobben til takstmenn langt viktigere. Da kommer det godt med for boligeieren å ha kontroll på dokumentasjonen, og boligmappa sørger for den kontrollen, sier Olav Kasland, fagdirektør Bolig i Forbrukerrådet.

Vil du ha mer informasjon om Boligmappa?

Klikk deg inn her

boligmappajente sitter på sofaen på pcen
DIGITALT ARKIV: Boligmappa.no
noomi strømsborg åpner døra for kundene
GÅR GOD FOR BOLIGMAPPA: Noomi Strømsborg, Strømsborg Elektro.

Ikke lenger «solgt som den er»

Mange kjenner boligmarkedet som et marked der objektene selges «som de er» eller «som besiktiget». Denne klausulen faller nå bort, og det vil være større mulighet for kjøperen å klage – sett at manglene som forekommer har hatt en innvirkning på salget. Kjøpers undersøkelsesplikt står som før. Samtidig gjør lovendringen også at man som kjøper kan kreve erstatning for mangler som overstiger minimum kroner 10 000, fremfor 5% av salgssummen, slik dagens regelverk er.

Et strengere krav til kvalitet i håndverkerarbeidet har gjort at Elfag har inngått et samarbeid med Boligmappa. Det betyr at ved benyttelse av en Elfag-elektriker, vil arbeidet automatisk bli lagt inn i forbrukerens boligmappe. I tillegg gir samarbeidet Elfag en kvalitetsgaranti. Det er nemlig kun kvalifiserte, seriøse aktører som blir godkjent hos Boligmappa. Dette gir deg som forbruker en ekstra trygghet ved valg av elektriker.

– I tillegg til at kundene får riktig dokumentasjon på arbeidet som blir gjort, sikrer det også kvaliteten på Elfag som utførende installatør. I tillegg vil sluttkontrollen og samsvarserklæringen begrense vårt ansvar til akkurat den jobben vi har utført – som igjen legger grunnlaget for en grundig og korrekt takst- og tilstandsrapport. Kjøpere kan føle seg trygge på at utførte arbeider som er dokumentert, også er utført i henhold til de lover og regler som er gjeldende til enhver tid. sier Noomi Strømsborg ved Strømsborg Elektro.

Et av boligmappas viktigste dokumenter:

Hva er en samsvarserklæring?

Bilde av norsk bolig med innfelt ipad på boligmappa.no
DIGITALT ARKIV FOR DIN BOLIG: Boligmappa.

Vekk med svart arbeid

At det stilles strengere krav til dokumentasjon vil også føre med seg andre vinninger for byggebransjen. Vigeland i Boligmappa.no tror opptrappingen av dokumentasjonskrav på sikt vil forebygge arbeidslivskriminalitet.

– Endringene i lovverket tror vi kan være spikeren i kista for svart elektrikerarbeid. Etterspørselen av dokumentasjon øker, og det stilles langt strengere krav til seriøse aktører med den riktige kompetansen og selskapsformen. Ved at boligeiere på sikt vil ha all dokumentasjon lagret på nett, kan man si at vi digitaliserer vekk svart arbeid, avslutter han.

Ikke sjekket boligmappa:

Her logger du deg inn

Noe du må ha på plass før salget?