Meny
kjæreste par under oppussing
  • Boligmappa
  • Oppussingskampanje Q3

Ny lov øker kravet til oppussingen

Publisert 25. februar 2020 | Oppdatert 23. august 2021

Planlegger du å pusse opp? Å ha en godkjent elektriker som dokumenterer arbeidet skaper en trygg og ryddig prosess. Les om fordelene ved Boligmappa her.   

olav kasland i forbrukerrådet ute på gaten
KJEMPER FORBRUKERENS SAK: Olav Kasland, Forbrukerrådet.

En av tre nordmenn sier de ikke har oversikt over de elektriske jobbene som er utført i boligen. Det viser en ny undersøkelse. Den samme undersøkelsen viser at 60% av de som sier de har dokumentasjon på arbeidet, har denne i papirform. Nå håper ekspertene at boligeiere innser viktigheten av å dokumentere elektrisk arbeid i boligen.

– Boligen er jo det dyreste vi eier. Samtidig er folk altfor dårlige til å dokumentere jobbene som blir gjort. Med hensyn til kvalitet på arbeidet og taksering av boligen er det utrolig viktig for forbrukerne å ha kontroll på dokumentasjonen, sier Olav Kasland, fagdirektør bolig i Forbrukerrådet.

Skal du selge bolig:
Dette blir nå ditt ansvar!

Det lønner seg å holde boligen ved like. Det er kanskje en av grunnene til at nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til oppussing og fornying av egen bolig. Det er hovedsakelig to grunner til at vi pusser opp. For det første vil vi ha et flottere sted å bo. For det andre ønsker vi å øke verdien på boligen ved et eventuelt salg. I begge tilfeller er det viktig med riktig dokumentasjon.

– Kravet til dokumentasjon blir mer og mer viktig. På boligmappa.no vil man finne all dokumentasjon om arbeidet som er utført i boligen du bor i. Alle har en boligmappe. Det er bare ikke alle som vet det, sier han.

«Om du er i oppussingsmodus er det med andre ord viktig å ta hensyn til dokumentasjon. »
jan andre solberg fra dal elektriske
KVALIFISERT: Jan Andre Solberg, Dal Elektriske AS

På lag med Boligmappa

Elfag har derfor inngått et samarbeid med Boligmappa. Samarbeidet forsikrer deg at alt arbeid utført av en Elfag-elektriker automatisk legges inn i boligens boligmappe. For å være samarbeidspartner med Boligmappa må Elfag vise til seriøse medlemmer med høy kompetanse og kvalitet i arbeidet som blir gjort.

– Å bruke en av oss blir som en dobbel trygget. På den ene siden er du sikret en samsvarserklæring og annen relevant dokumentasjon rett inn i egen boligmappe. På den andre siden er Elfag-bedriftene godkjente og kvalifiserte aktører, som sikrer at jobben blir skikkelig gjort, sier Jan Andre Solberg i Elfag-bedriften Dal Elektriske AS.

Målet med boligmappa er å få et godt og velfungerende verktøy når du skal pusse opp eller selge en bolig. Den er enkel å ta i bruk, og finnes allerede for boligen du bor i.

Se svaret her: Hva er en samsvarserklæring?

dame med boligmappa sitter på kjøkkenbenk
HVOR SOM HELST: Med Boligmappa har du alltid tilgang til boligens servicehefte.

Et trygt og seriøst marked

Stortinget har vedtatt at en ny avhendingslov trer i kraft i 2021. Loven vil blant annet kreve mer av selger med tanke på dokumentasjon, taksering og tilstandsrapport. Å stille høyere krav til dokumentert arbeid forhindrer useriøse aktører på markedet, samtidig som det blir viktigere med dokumentasjon når du skal selge din bolig.

­– En grunnleggende forutsetning for en trygg bolighandel er at både kjøper og selger har størst mulig kunnskap om boligen som skal selges, og dette bidrar den nye loven til. Boligmappa har utviklet en løsning som gjør det enkelt og oversiktlig, og som vil ha stor verdi ved et eventuelt videresalg, sier generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, Morten Andreas Meyer.

Dette er nytt for deg: Sjekk din boligmappe her. 

morten andreas meyer huseiernes landsforbund
ØNSKER TRYGG OPPUSSING: Morten Meyer, Huseiernes Landsforbund (Foto: Moment Studio)

Trenger du elektriker til ditt prosjekt?