Meny

Privat bolig

Publisert 02. november 2023 | Oppdatert 10. november 2023

En stadig økende andel av bilparken i Norge er elektrisk, og behovet for private ladestasjoner er økende. Nå har det blitt enklere enn noen gang å lade elbilen hjemme!

Bestill
Next icon

Vegglader har mange fordeler

I 2022 kom Norsk Elektronisk Komité (NEK) med nye og strengere regler for lading av elbil i private hjem. Før kunne man lade på en 10 ampere kurs så lenge man hadde jordfeilbryter type B installert. Nå må man ha egen ladeinstallasjon og overspenningsvern.

Reglene har ikke tilbakevirkende kraft, som betyr at de kun gjelder nye installasjoner. Hvis du allerede har en 10 A kurs med stikkontakt installert, kan du med andre ord fortsatt bruke den uten å bryte reglene.

Selv om det ikke er ulovlig å bruke den gamle stikkontakten, er det mange fordeler med en dedikert vegglader. Vanlige stikkontakter er ikke beregnet for langvarig belastning over 10 A, og det kan oppstå problemer med mekanisk slitasje, varmegang og i verste tilfelle brann. Vær og vind vil dessuten kunne ha negativ innvirkning.

En dedikert vegglader er også konstruert spesielt for elbillading, og mer effektiv når det gjelder både ladehastighet og strømbruk.

Smart styring 

I Elfag anbefaler vi å gå for laderne fra Zaptec, Easee eller Charge Amps. Disse elbilladerne er sikre og værbestandige, og de har smart-funksjoner som kan være veldig nyttige. For eksempel kan du fjernstyre ladestasjonen og lade når strømmen er billigst, sjekke lading i sanntid, gi andre tilgang til laderen samt få full oversikt over din ladehistorikk. Alt sammen betjenes via din profil i en tilhørende app, så lenge ladestasjonen er koblet opp til trådløst nett.

Ulike ladere til ulik bruk

Det finnes elbilladere som kan festes direkte i et vegguttak, ladere til offentlige ladestasjoner og egne ladebokser til privat bruk.

Zaptec Go er en liten og nett smartlader med innebygget lastbalansering og smartlading via Eco Mode.

Easee Lite er Easees nyeste ladeboks. Den har en åpen løsning, som vil si at den kan koble seg til en tredjepart uavhengig av skyløsningen til Easee.

Charge Amps Dawn er en brukervennlig, intelligent og kraftfull ladestasjon med sertifisert MID-måler og mulighet til å seriekoble. Med Charge Amps Aura kan du lade to elbiler samtidig med opptil 22 kW per uttak, mens Charge Amps Halo er en kompakt lader med høy IP-klassifisering, praktisk LED-belysning og et ekstra schuko-uttak* (*=gjelder kun 400V versjon).

Send forespørsel