Meny
5 tips for å spare strøm og penger
  • ENØK

5 veier til lavere strømregning

Publisert 16. februar 2018 | Oppdatert 13. oktober 2022

Visste du at man kan halvere utgiften til belysning med riktig lys og smart bruk? Her er våre beste tips for strømsparing.

Det finnes mange små justeringer man kan gjøre i det daglige, men også noen større som virkelig vises på strømregningen. Vi bruker Ved å iverksette varige tiltak i boligen din kan dessuten strømregningen bli lavere samtidig som at livet ditt blir bedre.

1. Smarthus med varmestyring

Dagens smarthusteknologi lar deg oppgradere i ditt eget tempo. Start gjerne med varmestyring, da er mest å hente her. Smarte termostater som snakker med varmekabler og panelovner sørger for at du alltid har full kontroll over temperaturen. Det kan også være nyttig å vite at Enova gir opptil 4000 kroner i støtte ved installering av styringssystem for varme.

«LED-pærer bruker kun 10-15% av energien til en vanlig lyspære.»

2. Energigjerrige LED-pærer

Gamle pærer omsetter veldig mye av energien til varme, mens kun en liten del går til lys. I moderne LED-pærer får du nå lyskilder av minst like god kvalitet, som utveksler minimalt med varme og bruker kun 10-15% av energien til en vanlig lyspære. Du får enda mer ut av dem hvis du bruker dem i et smarthus, sammen med et styringssystem for lys.

De beste LED-pærene varer dessuten i opptil 17 år.
LEDende teknologi: De beste LED-pærene varer opptil 17 år, så det er verdt å legge litt i det når du først bytter.

3. Bytt ut gamle lysarmaturer

Hvis du går med tanker om å pusse opp, bør du ta en ekstra runde med belysningen. For selv om det er mye å spare på å bytte ut gamle pærer med LED, kan du spare hele 50-70% med nye LED-armaturer. Husk bare at slike installasjoner skal utføres av en fagperson, og det finner du i din lokale elektriker.

4. Automatisk strømmåler

Innen utgangen av 2018 skal alle norske husstander ha fått installert automatisk strømmåler.  AMS-måleren har til hensikt å gi deg en mer differensiert strømregning, altså sørge for at du betaler riktig pris til enhver tid. Det er nemlig slik at strømmen ikke koster det samme døgnet rundt. Da vil du kunne spare penger på å legge noen oppgaver, som lading av elbil, til nattetid.

«Elfag har utvidet satsningen på opplæringen av solcelleinstallatører.»

5. Bli selvforsynt med solceller

Solcelleteknologi har vært på markedet en god stund allerede, og den blir stadig bedre. Flere privatpersoner ser verdien i å investere i et anlegg, og på den måten bli mer selvforsynt med strøm. I 2017 utvidet Elfag satsningen på opplæring av solcelleinstallatører, slik at du trygt kan hente ut solenergi på din egen tomt.

Solceller på private hjem sparer både deg og miljøet.
Elfag er sertifiserte montører av solceller, så du kan trygt ta kontakt med oss.

Det trenger altså ikke å være så vanskelig å redusere den månedlige kostnaden til strømselskapet ditt. For spørsmål om alt elektrisk, enten det er bytte av lysarmaturer eller overgang til et smarthus, snakk med en Elfag-elektriker.

Kilder: Enova, Pens