Meny
elektriker kvinne fra elfag monterer elbillader på en vegg
  • Hjemmelading fra Elfag

Dette bør du vite om lading av elbil

Publisert 20. mai 2021 | Oppdatert 12. oktober 2022

Her får du svarene på det du trenger å vite om lading av elbil.

Som elbileier er det viktig å ha en god praksis for hjemmelading. Det er nemlig ikke alle lademetoder som er like trygge og raske.

Selv om det i praksis er mulig å lade elbilen via en stikkontakt, er det ikke anbefalt å benytte seg av denne metoden. Det stilles krav om at lademetoden du benytter deg av skal være trygg og effektiv, noe lading i stikkontakt ikke er. Samme regler gjelder for hybridbiler.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fraråder lading på vanlig stikkontakt fordi det kan føre til brann og elektrisk sjokk.

– Nødladeren som følger med el-biler, og som plugges inn via stikkontakt, er ikke beregnet for stasjonær bruk. For å ha et fast ladepunkt hjemme trenger du en ladestasjon som er beregnet for varig høy belastning, forteller leder av Elfag-bedriften Elektro Sport, Roger Samuelsen.

– En nødlader skal kun brukes i nødstilfeller, legger han til.

Har du allerede peiling, og lurer på hvilken lader som passer deg? 

roger samuelsen lader en el bil
PÅ JOBB: Elfag-bedriften Elektro Sport AS ved Roger Samuelsen.

Hjemmelading fra egen ladestasjon

I forbindelse med innkjøp av en stasjonær ladeboks til elbilen din, kan det være lurt med en tilhørende elsjekk. Det kan også være lurt å gjøre en helhetlig elsjekk når du først skal montere en elbillader, fordi det vil føre til en større og mer langvarig belastning på det elektriske anlegget.

 – Mens en komfyr eller varmtvannstank gir høy belastning over kort tid, belaster en elbillader anlegget over flere timer. Derfor er det viktig å gjennomføre en el-sjekk for å vurdere den helhetlige tilstanden på anlegget, forteller Samuelsen.

Hva er kapasiteten på batteriet i bilen din? Prøv vår ladekalkulator. 

Elbillader fra micro matic skrus på en vegg med skrutrekker
NETT OG SØMLØST: Elbilladeren fra Micro Matic, EO Basic monteres hjemme hos en fornøyd elbilkunde.

Elbillader i borettslag

Bor du i borettslag? Nå er det er faktisk mulig å søke om å få tilskudd til oppgradering og etablering av infrastruktur i borettslag og sameier, for å legge til rette for etablering av trygge ladestasjoner.

Du må få innvilget støtte før du begynner å bestille materialer og tjenester, eller inngår avtale med leverandører.

Har du elbil uten hjemmelader?