Meny
roger samuelsen lader en el bil
PÅ JOBB: Elfag-bedriften Elektro Sport AS ved Roger Samuelsen.
  • Elbil-lader

Dette bør du vite om elbil-lader

Publisert 03. mai 2019 | Oppdatert 27. november 2019

Har du ny elbil er det viktig å være klar over hvordan du lader elbilen på tryggest mulig måte. Feil bruk av elbil-lader kan i verste fall få alvorlige konsekvenser.

Som elbil-eier er det viktig å ha en god praksis for hjemmelading. Det er nemlig ikke alle lademetoder som er like trygge og raske.

Selv om det i praksis er mulig å lade elbilen via en stikkontakt, er det på ingen måte anbefalt å benytte seg av denne metoden. Det stilles krav om at lademetoden du benytter deg av skal være trygg og effektiv, noe lading i stikkontakt ikke er. Samme regler gjelder for hybridbiler.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fraråder lading på vanlig stikkontakt fordi det kan føre til brann og elektrisk sjokk.

– Nødladeren som følger med el-biler, og som plugges inn via stikkontakt, er ikke beregnet for stasjonær bruk. For å ha et fast ladepunkt hjemme trenger du en ladestasjon som er beregnet for varig høy belastning, forteller leder av Elfag-bedriften Elektro Sport, Roger Samuelsen.

– En nødlader skal kun brukes i nødstilfeller, legger han til.

Les også: Elbil-lader i privat bolig

Elfag elektriker og kunde med elbil-lader og bil.
Trenger du hjelp til å montere elbil-lader, eller lurer på hvordan en elbil-lader vil påvirke det elektriske anlegget? Ta kontakt med Elfag og få hjelp fra en av våre dyktige montører.

Invester i din egen ladestasjon

Bruk av stikkontakt er ikke er anbefalt for langvarig bruk, hovedsakelig fordi slik bruk vil kunne føre til varmegang. Over tid vil dette i verste fall kunne få alvorlige konsekvenser.

Det kan også være lurt å gjøre en helhetlig elsjekk når du først skal montere en elbil-lader, fordi det vil føre til en større og mer langvarig belastning på det elektriske anlegget.

– Mens en komfyr eller varmtvannstank gir høy belastning over kort tid, belaster en elbil-lader anlegget over flere timer. Derfor er det viktig å gjennomføre en el-sjekk for å vurdere den helhetlige tilstanden på anlegget, forteller Samuelsen.

 

Type 1 og type 2 plugg

Når det kommer til elbil-ladere finnes det flere forskjellige typer på markedet. Det finnes også en rekke leverandører av ladestasjoner, avhengig av hvor kraftig ladestasjon du ønsker. Med ulike moduser for lading kan du også styre ladeeffekten hjemme.

Hvor lang tid vil det ta å lade bilen din? Prøv vår ladekalkulator

Type 1 og type 2 betegner de to forskjellige ladekontaktene som finnes, og som bestemmer hva slags type ladekabel du trenger.

Ifølge Samuelsen er ladekontakt type 1 den gamle standarden, mens type 2 er den nye normalen. Eksempelvis er Nissa LEAF utstyrt med ladekontakt type 1, mens Volkswagen e-golf, Tesla, og de aller fleste nye biler er utstyrt med ladekontakt type 2, også kalt type 2-plugg.

I tillegg kan el-bilen lades i tre forskjellige modus, der modus to eller tre normalt brukes uansett om du har type 1- eller type 2-plugg.

 

Tilskudd til etablering av ladestasjoner

Bor du i borettslag? Nå er det er faktisk mulig å søke om å få tilskudd til oppgradering og etablering av infrastruktur i borettslag og sameier, for å legge til rette for etablering av trygge ladestasjoner.

Du må få innvilget støtte før du begynner å bestille materialer og tjenester, eller inngår avtale med leverandører.

Trenger du hjelp med å montere en elbil-lader? Send forespørsel og få hjelp av en av våre dyktige elektrikere