Meny
  • ENØK
  • Oppvarming

Derfor bør du montere varmepumpe

Publisert 21. september 2017 | Oppdatert 18. april 2018

Jevn temperatur og lavere strømregning om vinteren. Deilig aircondition om sommeren. Det er mange grunner til å erstatte panelovnene med en varmepumpe.

Kort fortalt er varmepumper en av de mest effektive varmekildene vi har. Prinsippet er enkelt, og bygger på at gasser og væsker øker i temperatur dersom de utsettes for trykk. Ved å utnytte dette, kan pumpen hente ut varme – selv fra nokså kalde omgivelser.

Les også: Smart varmestyring fra mobilen

Spar store beløp på oppvarmingen

Forutsatt at du har montert en modell som er kraftig nok for boligen din, kan en varmepumpe dekke opptil 60 prosent av oppvarmingsbehovet ditt. Dette gjenspeiler seg i strømregningen, ettersom strøm til oppvarming tross alt utgjør brorparten av forbruket vårt i Norge.

Det er faktisk ikke uvanlig at strømregningen halveres etter montering av en varmepumpe. Så mye mer effektiv er varmepumper kontra eksempelvis panelovner. Det gjør at du raskt sparer inn kostnadene ved kjøp og montering i løpet av noen år. I tillegg er varmepumper et langt mer miljøvennlig alternativ enn vedfyring.

«En varmepumpe kan dekke opptil 60 prosent av oppvarmingsbehovet.»
Varmepumpe utenfor en hytte.
Varmepumpe er perfekt for norske forhold, som går gjennom store værforandringer i løpet av et år.

Varmepumper kan også brukes til avkjøling

Ved å reversere oppvarmingsprosessen kan en varmepumpe også brukes til avkjøling. Det er i praksis slik kjøleskap og frysere fungerer, så på sett og vis har de aller fleste allerede en varmepumpe i miniatyr på kjøkkenet sitt.

Varmepumpen er vanligvis laget for å kunne kjøre kretsløpet begge veier, slik at man får en varmekilde på vinteren og et aircondition-anlegg om sommeren. På bakgrunn av dette kan det være lurt å stille inn varmepumpen din manuelt, ettersom auto-funksjonen ofte vil koble over fra oppvarming til avkjøling når innetemperaturen har nådd et visst nivå.

Husk at norske forhold er ekstra krevende, og pumpen trenger en avrimingsfunksjon på utedelen. Du bør gå for en fra anerkjente produsenter som Toshiba, LG, Mitsubishi Electric, Panasonic eller Hitachi, men her kan din Elfag-elektriker hjelpe deg med å velge riktig modell.

«Plassering i nærheten av trappen er smart hvis du boligen har flere etasjer.»

Hvor bør varmepumpen monteres?

Innedelen av en varmepumpe bør monteres der varmebehovet er størst, mens utedelen bør plasseres der den er til minst sjenanse. Dersom boligen har flere etasjer vil plassering i nærheten av trappen være smart, ettersom dette vil gi varmeeffekt også oppover i huset.

Hvis du har stor bolig er det mulig å sette opp et anlegg med flere innedeler for optimal oppvarming og avkjøling. Ettersom varmluft stiger, vil eventuell plassering i andre etasje ha minimalt med effekt på etasjen(e) under.

Les også: Gulvvarme i alle rom

 

Varmepumpe krever proff montering

Selv om prinsippet bak en varmepumpe er forholdsvis enkelt, kan det være krevende å montere utstyret. Bruk derfor alltid autoriserte fagfolk, slik at du kan være sikker på at vakuumeringen av rørene er gjort skikkelig.

Ta kontakt med din nærmeste Elfag-elektriker for å få hjelp med både valg av varmepumpe og monteringen. Og husk – vi har femårsgaranti på både jobben som er utført og produktene, så du alltid kan føle deg trygg.