Ikon finn elektriker Finn elektriker

Vi hjelper deg!

Meny
Elfag logo
  • ENØK
  • Oppvarming

Derfor bør du montere varmepumpe

Jevn temperatur og lavere strømregning om vinteren. Deilig aircondition om sommeren. Det er mange grunner til å erstatte panelovnene med en varmepumpe.

Les videre
Next icon

Kort fortalt er varmepumper en av de mest effektive varmekildene vi har. Prinsippet er enkelt, og bygger på at gasser og væsker (fluids) øker i temperatur dersom de utsettes for trykk. Ved å utnytte dette prinsippet kan pumpen hente ut varme selv fra nokså kalde omgivelser.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Varmepumpen drives av en elektrisk motor som suger inn et kaldt arbeidsmedium, vanligvis vanndamp, til en kompressor. Denne kompressoren øker trykket og dermed temperaturen. Deretter forflyttes arbeidsmediet til vifteenheten inne i boligen der det avkjøles. Effekten av dette er at luften innendørs varmes opp. På vei tilbake ut passerer arbeidsmediet gjennom en reduksjonsventil, slik at trykket minker og temperaturen faller ytterligere. Deretter gjentas prosessen. De mest vanlige varmepumpene er såkalte luft-til-luft-pumper, som henter varmen fra luften ute. Det finnes imidlertid også vann-til-vann-pumper, samt kombinasjoner, som utnytter samme prinsipp i et vannbårent system.

Hva slags pumpe trenger du?

Norske forhold er ekstra krevende, og pumpen trenger en avrimings-funksjon på utedelen. Du bør gå for en fra anerkjente produsenter som Toshiba, LG, Mitsubishi Electric, Panasonic eller Hitachi.

«En varmepumpe kan dekke opptil 60 prosent av oppvarmingsbehovet.»

Spar store beløp på oppvarmingen

Forutsatt at du har montert en modell som er kraftig nok for boligen din, kan en varmepumpe dekke opptil 60 prosent av oppvarmingsbehovet ditt. Dette gjenspeiler seg i strømregningen, ettersom strøm til oppvarming tross alt utgjør brorparten av forbruket vårt i Norge. Det er faktisk ikke uvanlig at strømregningen halveres etter montering av en varmepumpe. Så mye mer effektiv er varmepumper kontra eksempelvis panelovner, og dermed sparer man inn kostnadene ved kjøp og montering i løpet av noen år. I tillegg er varmepumper et langt mer miljøvennlig alternativ enn vedfyring.

Kan også brukes til avkjøling

Ved å reversere oppvarmingsprosessen kan en varmepumpe også brukes til avkjøling. Det er i praksis slik kjøleskap og frysere fungerer, så på sett og vis har de aller fleste allerede en varmepumpe i miniatyr på kjøkkenet sitt. Varmepumpen er vanligvis konstruert for å kunne kjøre kretsløpet begge veier, slik at man får en varmekilde på vinteren og et aircondition-anlegg om sommeren. På bakgrunn av dette kan det være lurt å stille inn varmepumpen din manuelt, ettersom auto-funksjonen ofte vil koble over fra oppvarming til avkjøring når innetemperaturen har nådd et visst nivå.

«Plassering i nærheten av trappen er smart hvis du boligen har flere etasjer.»

Hvor burde varmepumpen monteres?

Innedelen til en varmepumpe bør monteres der varmebehovet er størst, mens utedelen bør plasseres der den er til minst sjenanse. Dersom boligen har flere etasjer vil plassering i nærheten av trappen være smart, ettersom dette vil gi varmeeffekt også oppover i huset. Hvis man har stor bolig er det mulig å sette opp et anlegg med flere innedeler for optimal oppvarming/avkjøling. Ettersom varmluft stiger vil eventuell plassering i andre etasje ha minimalt med effekt på etasjen(e) under.

Krever proff montering

Selv om prinsippet bak en varmepumpe er forholdsvis enkelt, kan det være krevende å montere utstyret. Bruk derfor alltid autoriserte fagfolk, slik at du kan være sikker på at vakuumeringen av rørene er gjort skikkelig. Ta kontakt med din nærmeste Elfag-elektriker for å få hjelp med både valg av varmepumpe og monteringen.