Meny
perlehvit varmepumpe fra mitshubishi
GLIR INN: Varmepumper er ikke nødvendigvis til skade for interiøret heller.
  • ENØK
  • Oppvarming

De mest stilte spørsmålene om varmepumpe

Publisert 08. oktober 2020 | Oppdatert 12. oktober 2022

Dersom du vurderer å investere i en varmepumpe er du ikke alene – det søkes nemlig mye etter informasjon om varmepumper på nett. Sammen med våre elektrikere har vi svart på de spørsmålene som blir mest stilt.

En varmepumpe gir deg mange fordeler. Denne formen for oppvarming er både økonomisk gunstig og miljøvennlig – men det er en relativt stor investering du bør gjøre deg kjent med før du bestiller.

Nedenfor finner du svar på de vanligste varmepumpe-spørsmålene som stilles både i søkemotorene og til elektrikeren.

Les våre mest stilte spørsmål:

Varmepumpe – hvordan virker den?

arrow

En varmepumpe henter energi fra luften ute og gjør den om til varme eller kjøling inne. Den består av to enheter – en del som monteres ute på fasaden og en del som monteres innendørs. Poenget med varmepumpa er at den lager mer energi enn den bruker. En kilowattime til varmepumpa kan gi mellom to og fem kilowattimer varmeenergi. Det sparer strøm.

Hvor stor varmepumpe trenger jeg?

arrow

Normalt definerer bransjen to størrelser på varmepumpe for privatbolig. Hvilken størrelse du bør ha kommer an på størrelsen på boligen, hvor godt isolert den er og når den er bygget. Nye hus som bygges etter TEK 10 OG TEK 17 trenger eksempelvis ikke varme, men mange ønsker seg air condition for optimal komfort. For mindre boliger som er godt isolert er den minste størrelsen optimal, mens store boliger med dårlig isolasjon vil ha best effekt av den største modellen.

Den autoriserte installatøren som gir deg tilbud skal kunne fortelle hva som passer hjemme hos deg.

Hva koster varmepumpe?

arrow

Varmepumpe til privatbolig koster normalt mellom 20 og 30 000 kroner ferdig montert, avhengig av størrelsen. I tillegg kommer elektriske punkt utendørs som må kjøpes separat.

Hvordan montere varmepumpe?

arrow

Det er ikke lov å montere varmepumpe på egenhånd, med mindre du er en autorisert installatør. Dersom du allerede har varmepumpe installert hjemme eller planlegger å kjøpe en – er det din plikt å påse at installatøren har godkjent F-gass-sertifikat. Da er du også sikret at varmepumpen blir montert riktig i forhold til hvordan den skal virke i boligen.

Hvordan rengjøre varmepumpe

arrow

Dersom du vil få mest mulig ut av investeringen, bør du legge inn en service på anlegget annethvert år. Service bør gjennomføres av en autorisert installatør som rengjør inne- og utedelen og sørger for at anlegget virker som det skal.

Produsentene anbefaler også å støvsuge de to avtakbare støvfiltrene i innedelen én til to ganger i måneden. Dette er spesielt viktig i pollensesongen. Støvfiltrene finner du rett innenfor lokket. Det er også mulig å rengjøre skånsomt med spray.

OBS: Ikke alle modeller tåler såpe og rensemiddel, noen tåler kun rent vann.

En varmepumpe som ikke vedlikeholdes vil avgi mindre varme og kjøling og jobbe tyngre. Ved total mangel på vedlikehold over tid, kan anlegget kapitulere.

Hvilken varmepumpe er best?

arrow

I dag finnes det mange modeller fra ulike leverandører på markedet.

Varmepumpen Kaiteki fra Mitsubishi er en energieffektiv og stilren modell som sørger for høy varmekapasitet og behagelig kjøling uavhengig av klimaet der du bor. Toppmodellen kommer med Hyper Heating-teknologi som sørger for høy og jevn varmekapasitet på ekstra kalde dager.

Hvilken varmepumpe som fungerer best avhenger av hvordan planløsningen er hjemme hos deg og hvordan boligen er innredet. Også her kan en autorisert fagperson hjelpe deg å velge riktig modell.

Mitsubishi varmepumpe montert på husvegg
UTEDELEN: I motsetning til annen teknologi blir ikke varmepumpene mindre med årene – snarere tvert imot. Dersom du er skeptisk til størrelsen på anlegget, kan det være lurt å investere nå.
Hvit varmepumpe montert under himling i stor, lys stue med vinterlandskap utenfor.
VARME ELLER KJØLING? Når det er minusgrader ute lager en varmepumpe romtemperatur inne. Og når sommeren kommer gir den boligen behagelig, sval temperatur.
Sort varmepumpe montert under himling i moderne stue med peis.
ENERGIEFFEKTIV VEGGPRYD: Varmepumpen har fått plass på veggen i mange norske hjem.

Interessert i varmepumpe?