Meny
Slik får du mest ut av kjøkkenet ditt
 • Bolig
 • ENØK
 • Sikkerhet

Slik får du mest ut av kjøkkenet ditt

Publisert 02. oktober 2017 | Oppdatert 13. oktober 2022

Det finnes utrolig mye spennende man kan gjøre i husets alt-mulig-rom, og det gjelder alt fra trygghet til praktiske løsninger.

Kjøkkenet er et av de mest allsidige rommene i huset. Ved siden av matlagingen kan kjøkkenet brukes til hyggelige måltider, arbeid med lekser og studier, hjemmekontor, juleverksted, ja i det hele tatt det meste.

Alt dette betyr at kjøkkenet stiller høye krav til planlegging. For eksempel trenger man sterk nok belysning til å se godt mens man lager mat eller vasker, samtidig som man trenger dempet belysning til kos og hygge. På en annen side er kjøkkenet et av de morsomste rommene å pusse opp hvis man utnytter mulighetene og tenker smart.

«Det er krav om montering av komfyrvakt i alle nye installasjoner av platetopper.»

Smarte løsninger på kjøkkenet

 • Monter små skuffer på innsiden av store, dype skuffer. Det er ofte ledig plass øverst opp mot undersiden av benkeplaten, og på denne måten utnytter du hver eneste centimeter.
 • Det finnes løsninger med vertikale skuffer montert på baksiden av overskapene, som åpnes nedover langs veggen. Disse fyller opp plassen bakerst i skapene, som ellers er vanskelig å nå frem til og utnytte skikkelig.
 • Plasser skillevegger i skuffene dine for å holde orden.
 • Monter lysstriper som automatisk skrur seg på, slik at du ser godt selv innerst i skuffen/skapet.
 • Når man har hendene fulle er det veldig praktisk med en berøringsfri kran, som skrur vannet av og på automatisk ved hjelp av en sensor. På denne måten unngår du også å grise til kranen hvis du har seige eller møkkete hender.
 • På samme måte er det ingen vei tilbake hvis du går for motoriserte skuffer. Se for deg at du har hendene fulle av søppel som skal kastes. Da er det genialt å kunne gi skuffen et lite dytt og se den åpne seg på egenhånd.
 • Med nedfelte stikkontakter i kjøkkenbenken har du alltid nok kontakter tilgjengelig, uten at de tar opp plass når de ikke brukes. Velg en variant som også har USB-utganger, til enkel lading av mobil, nettbrett osv.

Vi i Elfag kan hjelpe deg med smarte og trygge løsninger til kjøkkenet ditt. Finn din nærmeste elektriker

Komfyrvakt er påbudt!

I de siste el-forskriftene ligger det et krav om montering av komfyrvakt i alle nye installasjoner av platetopper. Det samme kravet gjelder også ved flytting av eksisterende stikkontakt for platetopp. Årsaken ligger i en stor sikkerhetsgevinst, da komfyrvakten registrere høye temperaturer og kutter strømmen før det oppstår farlige situasjoner som tørrkoking og brann.

Spar tid med kokende vann rett fra krana

Med en kjøkkenarmatur fra GROHE Red-systemet er tiden da du måtte vente på at vann skal koke forbi. Red-kranene leverer nemlig øyeblikkelig kokvarmt vann fra en egen 4- eller 8-liters varmtvannsbereder i titanium. På tross av dette er kranene barnesikre og aldri for varme til å kunne berøres! Du kan lese mer om de tidsbesparende Red-kranene hos GROHE.

Integrerte hvitevarer frigjør benkeplass

Man kan aldri få nok benkeplass. Hvis du velger integrerte hvitevarer får du ikke bare et stilrent kjøkken, men også plass til å jobbe der kaffemaskinen og mikrobølgeovnen ellers ville stått. Dessuten er det bedre for ryggen å ta ut og inn mat fra ovnen hvis den er montert litt høyere. Hvis du har god nok plass kan du også vurdere en såkalt kjøkken-øy. Da utvides benkeplassen ytterligere og kjøkkenet oppleves som åpent og moderne.

Velg belysning du kan tilpasse

Det er viktig å kunne justere lyset på kjøkkenet. Monter dimmere til lampene slik at du alltid kan tilpasse lyset etter anledning og bruk. Spotter på innsiden av glasskap kan ofte være stilig, og downlights i taket er et smart alternativ. Velg en modell du kan vinkle i ulike retninger, slik at du kan lyse opp selv innerst i overskapene og gjøre endringer hvis noen i spisegruppen blir blendet. Ofte kan gjenskinn fra speil, glass eller bilder skape problemer man ikke så for seg i forkant.

«Å rådføre seg med fagfolk er alltid lurt, enten man er på starten, midten eller slutten av et prosjekt.»

Bruk separate elektriske kurser

Selv om moderne elektriske apparater er energieffektive kan det fort bli mange av dem på kjøkkenet. Sørg for å ha sterke nok kurser til å drive både kjøleskap og mikro samtidig som panelovnene er på. Komfyren/platetoppen skal alltid ha sin egen kurs (20A+), og det kan være lurt å gi egne kurser også til andre strømkrevende apparater som ovnen, oppvaskmaskinen og evt. varmtvannsberederen.

Ta den helt ut?

Hvis du virkelig vil ha et kjøkken som skiller seg ut finnes det mange kule løsninger og produkter. Du kan for eksempel:

 • Montere en lysstripe langs fotlisten under underskapene.
 • Installere et integrert lydsystem på kjøkkenet. Din Elfag-elektriker kan hjelpe deg med innfelte høyttalere i taket fra kjente leverandører som Sonos og ELKO.
 • Bytte ut fotlisten med en støvsugerlist, som suger til seg matrester og bøss som har falt ned på gulvet.
 • Kjøpe hvitevarer som er på nett og kan styres med mobilen.
 • Installere et helt smarthus.

Å rådføre seg med fagfolk er alltid lurt, enten man er på starten, midten eller slutten av et prosjekt. Finn din nærmeste Elfag-elektriker.