Slik fungerer et smarthus

Mobiltelefonene våre har for lengst blitt smarte. Det samme har TVene, så hvorfor ikke hele huset?

De mest sentrale stikkordene når man snakker om smarthus-løsninger, er kontroll, automatikk og komfort. Hensikten med et smarthus er nemlig å styre alt som skjer i boligen din fra ett sted. På denne måten blir hverdagen enklere, samtidig som sikkerheten bedres og strømregningen reduseres. Det kan høres komplisert ut, men sannheten er den stikk motsatte. I et smarthus har du full kontroll over hele boligen din, og dagens løsninger er utrolig enkle å betjene. 

Smart lysstyring

Man kan gjøre utrolig mye med lys og lysstyring. I et smarthus kan du styre flere lyskilder på samme tid, slik at lyset i rommet enkelt tilpasses forskjellige bruksområder. Du kan sette opp lysscenarioer for ulike behov, og eksempelvis gå fra arbeidslys til stemningslys på kjøkkenet med ett knappetrykk.

Styringen kan også kombineres med sensorer som skrur lysene av og på avhengig av om noen er til stede. Dessuten kan du stille inn automatisk nattsenking, eller programmerer lysene på soverommet til å vekke deg ved å gradvis øke lysstyrken. Å stå opp til sin egen, private soloppgang er akkurat så deilig som det høres ut som.

Smart varmestyring

På samme måte som med lysene kan du også kontrollere varmen i boligen din. Du kan sette en felles temperatur for hele huset, eller stille inn gradene individuelt for ulike rom. En av de store fordelene med dette er at strømregningen samtidig reduseres, ettersom en stor andel av strømforbruket i Norge går til nettopp oppvarming. Ved å senke temperaturen i ubrukte rom, og i hele huset når ingen er hjemme, kan du spare penger. Med ukesprogram unngår du at temperaturen senkes når du heller vil ha det varmt og godt, og skal du reise bort kan du sette hele huset i feriemodus.

Smart alarm

Å få en melding når barna har kommet vel hjem fra skolen føles betryggende. Det samme kan ikke sies hvis uvedkommende forsøker å bryte seg inn, men man vil likevel ha beskjed raskt. Smarthussystemer kan kobles opp mot boligalarm og andre sikkerhetssystemer, for økt trygghet i hverdagen. Hvis man ønsker kan man også bytte ut nøkkelknippet med en kodelås eller en fingeravtrykkleser. Slike kan låse opp boligen, samtidig som alarmen deaktiveres, lyset skrus på og varmen økes. Du bestemmer, systemet adlyder.

Full kontroll fra mobilen

En komplett smarthus-løsning innebærer normalt montering av en sentral styringsenhet, som kommuniserer med lysbrytere, termostater og liknende i boligen. Denne sentralenheten kobles så opp mot mobiltelefonen din, slik at huset bokstavelig talt kontrolleres med fingertuppene dine.

Etter behov kan man starte i det små, og bygge ut systemet senere. Kanskje vil du styre lys og varme i noen rom først, før du siden kobler til det trådløse lydanlegget og solskjermingen i stua. Hvor omfattende du ønsker å gå til verks er opp til deg, men det kan være et godt tips å holde seg til samme produsent gjennomgående i huset. Da sikrer du at systemene fungerer sammen på best mulig måte.

Din Elfag-elektriker hjelper deg naturligvis med å finne løsningene som passer for akkurat din bolig og dine behov. Finn din nærmeste Elfag-bedrift og ta kontakt i dag. Hvis du har en litt eldre bolig er det likevel fullt mulig å installere smarthus-løsninger. Vi hjelper deg med planleggingen.