Meny
Spar strøm med 14 enkle tips
  • Bolig
  • ENØK
  • Oppvarming
  • Teknologi

12 enkle tips for å spare strøm

Publisert 29. september 2017 | Oppdatert 13. oktober 2022

Lyst på lavere strømregning? Her er våre beste tips for å gjøre både lommeboken og miljøet en tjeneste.

1. Velg raskt og kort lufting

Det kan være deilig å bytte ut den stillestående luften i et rom med frisk luft utenfra. Å sette et vindu på gløtt er imidlertid en lite økonomisk løsning, da dette stjeler masse energi fra varmekildene dine over tid. Velg heller rask og effektiv lufting, der all luften byttes ut i løpet av kort tid.

2. Bytt til sparedusj

Det ligger i grunnen i navnet. En sparedusj senker vannforbruket med opptil 50 prosent, og jo mindre vann du bruker, desto mindre må varmtvannsberederen varme opp.

«Det er ikke noe vits i å holde huset varmt når ingen er hjemme.»
Smarthus dimmer
Med et smarthus kan du styre lysstyrken på dimmeren fra mobilen. Det sparer du også strøm på.

3. Få montert en varmepumpe

Varmepumper er blant de mest effektive varmekildene vi har, og kostnadene ved kjøp og montering sparer seg normalt inn på noen få år. Du kan senke strømforbruket med over 60 prosent ved å erstatte panelovnene med en varmepumpe, og på sommeren kan du dessuten bruke anlegget som aircondition.

4. Bruk termostater med tidsstyring

Det er ikke noe vits i å holde huset varmt når ingen er hjemme. Velg termostater med tidsstyring, slik at du kan senke temperaturen når du er på jobben og øke den igjen et par timer før du reiser hjem.

5. Skift til LED-pærer

Sammenlignet med tradisjonelle pærer med glødetråd, bruker LED-pærer langt mindre energi på varmeutvikling. Dermed får du samme lysstyrke ved vesentlig lavere effekt. Sagt med andre ord, LED-pærer er billigere i bruk – og perfekte i for eksempel barnerommet.

6. Sjekk om du betaler for mye

Den billigste strømleverandøren leverer ikke dårligere strøm enn den dyreste, så ikke bruk mer penger enn du trenger.

7. Skru av lyset når du går ut

Du trenger ikke lys eller sterk varme i rom ingen oppholder seg i. Hold lysene av og varmen nede inntil rommene skal brukes, gjerne med et automatisk system bestående av sensorer og fjernstyring.

 

Bilde av en spisestue.
Husk å slå av lyset før du går ut av rommet. Det er en enkel måte å spare litt strøm på.
«Vaskemaskinen bruker like mye strøm og vann på halv vask som full vask.»

8. Damp maten i stedet for å koke den

Dampkoking er ikke bare en energisparende måte å lage mat på, det reduserer også koketiden. Snakk om vinn-vinn!

9. Unngå standby-modus

Det tar ikke mye lengre tid å skru på TV-en eller spillkonsollen fra fullstendig avslått tilstand. I løpet av ett år suger faktisk alle apparatene som står på standby- eller hvilemodus ganske mye strøm samlet sett.

10. Vask fulle maskiner

Både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen bruker like mye strøm og vann på en halv vask som en full vask, så velg sistnevnte.

11. Senk innetemperaturen

For hver grad du senker innetemperaturen sparer du ca. 5 prosent av kostnadene til oppvarming. Her finnes det mange gode alternativer som gjør det enklere for deg.

12. Gjør hjemmet ditt smart

En av de mange fordelene med moderne smarthusløsninger er at systemene kan hjelpe deg med strømsparing. En av de mer kostnadseffektive løsningene finner du her.

Husk at din Elfag-elektriker garantert har noen flere tips til strømsparing. Ta kontakt i dag for å finne ut hvordan du kan få hjemmet ditt mer energieffektivt.