Meny
Slik gjør du julen elsikker
  • Sikkerhet

8 tips til en el-sikker jul

Publisert 12. desember 2017 | Oppdatert 27. februar 2019

Julefreden senker seg, og brannstatistikken øker. Følg våre enkle tips og gå julefeiringen trygg i møte.

1. Vær obs med brennbart materiell

Til jul henter vi frem pynt som ellers ligger stuet vekk i en eske på loftet. Mange ganger er pynten dekket av støv, og ofte er den laget av tynt papir, filt eller andre materialer som lett tar fyr.

Vær oppmerksom på dette når du plasserer ut pyntegjenstandene, spesielt hvis de går på strøm. Undersøk hvorvidt lys og andre elektriske komponenter fungerer som de skal. Ikke bruk produkter som virker unormalt varme (er de ubehagelige å ta på?), og ha god avstand til panelovner og andre varmekilder. Dette gjelder også for juleduker,  julegardiner og andre tekstiler.

Les også: Derfor trenger du en jordfeilbryter

2. Unngå skjøteledninger

Mange bruker skjøteledninger og grenuttak til julepynten, og ofte har de ligget i esken siden i fjor. Skjøteledninger er ikke like sikre som fastmonterte kontakter, og er skjøteledningen i tillegg gammel og møllspist forverres problemet.

«Ha god avstand mellom julepynten og varmekilder.»

Det er også fort gjort å snuble i skjøteledninger, så vi anbefaler at du får montert opp en fast stikkontakt hvis juletreet står på samme plass hvert år. Ellers i året kan du bruke den til støvsugeren.

3. Velg LED-pærer

LED-pærer er i ferd med å overta markedet, også når det gjelder julelys. Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. De lyser like bra, men bruker mindre strøm og utvikler mindre varme. Du kan også bruke LED-lys utendørs, men sørg da for å bruke lys som er godkjent for dette.

Velg LED-lys når juletreet skal pyntes
LED-lys får du i alle mulige farger.

4. Bytt ut gamle apparater

Det er kjedelig å bruke penger på et nytt krumkakejern. Du har jo bare brukt det tre ganger, og sist gang var i ’97. Men det er mer kjedelig med husbrann. Dagens el-produkter er sikrere enn noensinne, og nesten alltid enklere i bruk.

5. Skaff deg en komfyrvakt

I nye installasjoner av komfyrer og platetopper, er det påbudt å samtidig montere komfyrvakt. Denne hindrer tørrkoking og brann, ved å kutte strømmen før temperaturen blir for høy. Derfor anbefaler vi alle å installere en komfyrvakt, også på eksisterende kjøkken. Ikke minst i jula, når man lager mye mat gir komfyrvakten deg en ekstra trygghet.

Se på IP-sertifiseringen på el-utstyr du skal bruke utendørs.
Sørg for at utelysene du velger er klassifisert for utendørs bruk.

6. Bruk stikkontakter med tidsur

For enkelte elektriske produkter, som vannkokere og kaffetraktere, er det anbefalt å dra ut støpselet når produktet ikke er i bruk. Dette slipper du hvis du monterer stikkontakter med tidsur, som kutter strømmen automatisk etter angitt tid. Dette kan også brukes til julebelysningen, for det er ikke slik at julelysene må være påslått hele tiden. Hvis du skrur dem av, unngår du brannfare samtidig som du sparer strøm. Og midt på natten er det nesten ingen som ser dem uansett.

Les også: Billigere forsikring etter el-kontroll

7. Ta en el-sjekk

Hvis du ønsker en ekstra trygghet, i jula eller ellers, kan vi anbefale en el-sjekk. Da vil en elektriker gå gjennom el-anlegget hjemme hos deg, for å avdekke eventuelle feil og mangler. Du får også råd og veiledning fra din Elfag-elektriker.

«Hvis du ønsker en ekstra trygghet anbefaler vi en el-sjekk.»

8. Test brannvarslerne dine

Denne er enkel, og det bør gjøres et par ganger i året. Test brannalarmene dine som en del av juleforberedelsene, og skift batterier ved behov.