Meny
– levende julelys i forgrunnen og juletre i bakgrunnen
EN LYS TID: Juletiden er preget av både elektriske og levende lys.
  • Sikkerhet

8 tips til en elsikker jul

Publisert 15. januar 2020 | Oppdatert 20. desember 2022

Julefreden senker seg og brannstatistikken øker. Følg våre enkle tips og gå julefeiringen trygt i møte.

1. Vær forsiktig med brennbart materiell

Til jul henter vi frem pynt som ellers ligger i en eske på loftet. Mange ganger er pynten dekket av støv, ofte laget av tynt papir, filt eller andre materialer som lett tar fyr.

Vær oppmerksom på dette når du plasserer ut pyntegjenstandene, spesielt hvis de går på strøm. Undersøk hvorvidt lys og andre elektriske komponenter fungerer som de skal. Ikke bruk produkter som virker unormalt varme og ha god avstand til panelovner og andre varmekilder. Dette gjelder også for duker, gardiner og andre tekstiler.

2. Unngå skjøteledninger

Mange bruker skjøteledninger og grenuttak til julepynten, og ofte har de ligget i esken siden i fjor. Skjøteledninger er ikke like sikre som fastmonterte kontakter, og er skjøteledningen i tillegg gammel og nedstøvet, forverres problemet. En god huskeregel er at du uansett ikke bruker skjøteledninger dersom produkter krever over 1000 watt.

kaos av ledninger og stikkontakter i skjøteledning
BØR UNNGÅS: Ledningskaos kan føre til brannfarlige situasjoner.

I tillegg er det fort gjort å snuble i skjøteledninger. Vi anbefaler derfor at du installerer en fast stikkontakt dersom juletreet står på samme plass hvert år. Resten av året kan du bruke den nye stikkontakten til støvsugeren.

3. Velg LED-pærer

LED-pærer er i ferd med å overta markedet, også når det gjelder julelys. Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. De lyser like bra, men bruker mindre strøm og utvikler mindre varme. Du kan også bruke LED-lys utendørs, men sørg da for å bruke lys som er godkjent for dette.

Har du andre spørsmål om elsikkerhet?
Les flere tips her!

4. Bytt ut gamle apparater

Det er kjedelig å bruke penger på et nytt krumkakejern. Du har jo bare brukt det tre ganger, og sist gang var i ‘97. Men det er enda mer kjedelig med husbrann. Dagens el-produkter er sikrere enn gårsdagens, og nesten alltid enklere i bruk. (usikker på om et krumkakejern fra i dag er enklere i bruk enn ett fra 1962)

5. Skaff deg en komfyrvakt

Ved alle nye installasjoner av komfyrer og platetopper er det påbudt å samtidig montere komfyrvakt. Denne hindrer tørrkoking og brann ved å kutte strømmen før temperaturen blir for høy. Derfor anbefaler vi alle å installere en komfyrvakt, også på eksisterende kjøkken. Komfyrvakten vil gi deg en ekstra trygghet i jula, når matlaging gjerne skjer midt oppi alt annet!

«Hvis du ønsker en ekstra trygghet anbefaler vi en el-sjekk.»
stearinlys og julepynt ligger på et bord
HØRER SAMMEN: Stearinlys og juletid.

6. Bruk stikkontakter med tidsur

For enkelte elektriske produkter, som vannkokere og kaffetraktere, er det anbefalt å dra ut støpselet når produktet ikke er i bruk. Dette slipper du hvis du monterer stikkontakter med tidsur, som kutter strømmen automatisk etter angitt tid. Dette kan også brukes til julebelysningen. Hvis du skrur dem av, unngår du brannfare samtidig som du sparer strøm. Midt på natten er det jo uansett nesten ingen som ser dem.

7. Ta en el-sjekk

Hvis du ønsker en ekstra trygghet kan vi anbefale en el-sjekk. Da vil en elektriker gå gjennom el-anlegget hjemme hos deg, for å avdekke eventuelle feil og mangler. Du får også råd og veiledning fra din Elfag-elektriker.

røykvarsler stilt opp inntil et miniatyrhus dekket av røyk.
HELT AVGJØRENDE: Å ha kontroll på røykvarsleren kan redde liv.

8. Test brannvarslerne dine

Denne er enkel, og det bør gjøres et par ganger i året. Test brannvarslerne dine som en del av juleforberedelsene, og skift batterier ved behov. Røykvarslere skal også støvsuges jevnlig for å ha for optimal effekt. En god huskeregel er å sjekke brannvarslerne dine én gang i måneden, og dersom du ikke har langtidsbatterier bør disse skiftes en gang i året.

Røykvarslerdagen var 1. desember.  

Husket du å sjekke varsleren din?

Trenger du en el-sjekk hjemme hos deg?