Meny
Nakne kvinneføtter på parkettgulv.
  • Elsikkerhet Q4
  • Oppvarming

Slik får du komfortabel og trygg gulvvarme

Publisert 17. november 2021 | Oppdatert 12. oktober 2022

Nyt gulvvarmen i vinter – med disse tipsene trenger du ikke å bekymre deg for brannfare.

Smilende mann med kort hår og lys skjorte.
SPESIALIST PÅ GULVVARME: Ørjan Torkehagen i DEVI.

Når man er varm og god på bena, føles hele rommet varmere. Og gulvvarme handler ikke lenger bare om varmekabler på badet, for i dag finnes det veldig mange forskjellige typer gulvoppvarming som passer for ulike rom og gulvbelegg.

Uansett om du velger nedstøpte varmekabler, varmematter, varmefolie eller en annen oppvarmingsløsning, er det viktigste at gulvvarmen er både komfortabel og trygg. Derfor bør den elektriske installasjonen alltid gjøres av en kvalifisert, faglært elektriker.

– Dette er ikke noe man bør gjøre selv. Mange produsenter gir dessuten 20 års garanti på både produkt og tilkobling hvis man kjøper hele pakken av elektrikeren. Hvis man kjøper produktet selv, får man mye kortere garanti, og om man i tillegg installerer det selv, får man ingenting igjen på forsikringen hvis noe skulle gå galt senere, sier Ørjan Torkehagen i DEVI.

«Mange produsenter gir dessuten 20 års garanti på både produkt og tilkobling hvis man kjøper hele pakken av elektrikeren.»

Obligatorisk gulvsensor

Effekten på selve varmeelementet bør velges ut ifra en rekke faktorer. Det er blant annet avhengig av hvilken type rom det er, hvor godt det er isolert, underlag, gulvbelegg og individuell bruk og behov. For eksempel krever et bad med kalde fliser eller et vaskerom nede i kjelleren med kalde vegger ofte en ganske høy effekt for å varmes opp effektivt. Da bør man være sikker på at underlaget er av betong eller masterboard, og ikke brennbart materiale som sponplater, parkett eller treverk.

– Veldig mange vet ikke hvor mye varme de egentlig trenger, ettersom det har med både individuelle behov, rommets dimensjoner og gulvbelegg å gjøre. I tillegg er det viktig at man følger eventuelle temperaturretningslinjer fra produsenten av gulvbelegget. Dette kan være mer komplekst enn man tror, så man bør få råd av fagfolk, anbefaler Torkehagen.

Ødelagt gulvbelegg, og i verste fall brann, kan skyldes at man har gjort feil i installasjonen, eller at det er lagt tepper eller andre isolerende materialer på gulvet. Det kan også skyldes at man har lagt for høy varme i forhold til gulvbelegget. Derfor er det nå obligatorisk med en termostat med gulvføler eller romføler som overvåker og holder temperaturen på et trygt og passende nivå.

– Generelt sett kan man ha høyere effekt i våtrom enn i tørrom, og på fliser er det vanligvis få begrensninger. Men under belegg som parkett, tre og laminat er det viktig å ikke har for høy temperatur. Det kommer også an på hvordan møblene er plassert og om man har gulvteppe, sier Torkehagen.

Moderne baderom med beige fliser på gulv og vegg, dobbel vask og badekar.
BAD OG VÅTROM: på badet er det vanlig med flis og varmekabler, men våtromsbelegg er også tilbake i trend-bildet. Snakk med elektrikeren om riktig gulvvarme.

Ikke dekk til gulvet

En av de viktigste forholdsreglene du kan ta selv er å sørge for at det er rom for varmeavgivelse. Det betyr at gulvvarmen ikke bør legges under tunge og flate møbler, eller tykke og tette tepper og madrasser.

– Hvis man skal legge gulvvarme under møbler med flat bunn, er det viktig at man får løftet opp møbelet litt. Det er nok med noen millimeter så varmen ikke blir stengt inne. Tepper med gummiert bakside er spesielt farlige, for de er helt lufttette, sier Torkehagen.

Og hvis sikringen går når du skrur på varmekablene, er det bedre å ta en telefon for mye enn for lite til elektrikeren.

– Hvis sikringen går mer enn én gang når man slår på varmekablene, kan det være tegn på jordfeil, fukt i anlegget eller andre feil. Det samme gjelder hvis man plutselig ikke får noe varme.

«Det trenger ikke være noe farlig, men tyder på at noe ikke stemmer. Da bør man alltid ringe en elektriker i stedet for å begynne å tukle med det selv.»
Stue med skandinavisk stil, sofa og lite bord med treben, parkett på gulvet og pledd som henger over sofaen
STUE: har man gulvvarme er det viktig å ikke stenge varmen inne. Her har møblene ben som løfter dem fra gulvet.