Meny
  • Bolig
  • Oppussing
  • Oppussingskampanje Q3

Guide: Elektrikerens tips til deg som skal bygge nytt

Publisert 12. september 2021 | Oppdatert 12. oktober 2022

Når Terje Nilsen bygger nytt hus, vil han ha en smart og praktisk bolig som møter behovene hans. Se hvordan elektrikeren bygget sitt eget hjem og hvordan han planlegger for fremtiden.

terje nilsen står på en gardintrapp og fikser ledninger
ELEKTRIKERENS HUS: Terje Nilsen har god kontroll på det elektriske.

— Nå som sønnen min tar over småbruket trenger jeg et nytt sted å bo. Vi bestemte oss raskt for å bygge et nytt hus med alt på ett plan, forteller Terje Nilsen fra Harstad.

Han er installatør i Elfag-bedriften Elumni AS og ser tilbake på en lang karriere når han etterhvert skal legge kablene på hylla. Nilsen gjør det elektriske arbeidet på egenhånd, og planlegger en enkel og behagelig tilværelse i sitt nye hjem.

– Når man skal bygge hus bør man planlegge så mye som mulig i forkant. Da vil du sannsynligvis ende opp med en smalere faktura og et bedre resultat, sier Nilsen.

soverommet med grå stikkontakter matchende til veggfarge
MATCH: Soverommet har stikkontakter som matcher fargen på veggen.

Dette er installatør Terje Nilsens beste tips til deg som planlegger å pusse opp eller bygge nytt:

1. Bruk tid og penger tidlig i prosessen

Når man bygger nytt eller totalrenoverer enkeltrom bør man involvere en elektriker tidlig i prosessen.

På den måten får du muligheten til å kartlegge behov og ønsker, prisklasse og hva som skal til for å få løsningene du ønsker. Ved å planlegge i god tid, slipper du uforutsette kostnader senere i prosjektet. Nilsen anbefaler å bruke både tid og penger tidlig i prosessen.

før og etter oppussing av stua til terje nilsen
STOR FORSKJELL: Før og etter ferdigstilling i stua til Elumni-elektrikeren.

– Mange prøver å spare mest mulig når de gjennomfører så store prosjekter, men glemmer at elektroinstallasjoner ofte ikke utgjør mer enn 10 prosent av totalsummen. Det lureste du kan gjøre er å få oversikt over helheten og bruke de pengene som kreves for gode og gjennomtenkte løsninger. Det kan for eksempel være lurt å ha en formening om hvor spisebordet skal stå, tipser elektrikeren.

Nilsen har gått for tradisjonelle spotter i boligen. Det gir en markert spotbelysning som følger ytterkantene i rommene. I tillegg har han installert egne punkter for nedhengte lamper over et kommende spisebord.

2. Involver deg i planleggingen

Det er fort gjort å overlate ansvaret til profesjonelle i en byggeprosess. Samtidig er det viktig at dere tar enkelte avgjørelser sammen, og at ikke håndverkerne tar avgjørelser du ikke har kontroll på.

– Mange elektrikere ender opp med å installere den billigste og enkleste standard-pakken, selv om en annen løsning kanskje hadde vært bedre. Slike ting kan naturligvis endres i etterkant, men da vil det koste mer. Still spørsmål, vis interesse og utvid horisonten, oppfordrer Nilsen.

3. Tenk smart

Nilsen har valgt å installere et smart styringssystem i sin nye bolig. Med sitt trådløse anlegg styrer han lys, varme, adgang, alarm, garasjeport og utstyret på kjøkkenet fra mobilen. Han oppfordrer alle som skal bygge nytt til å gjøre det samme.

– Tenk smart! Det er en trygg og sikker teknologi som ligger bak disse systemene, og det gjør hverdagen mye enklere. Spør din lokale elektriker om en grunnpakke og opplæring, så kan du selv justere det slik du ønsker. Du trenger ikke være dataingeniør for å få dette installert, sier han.

Lyst til å tenke smartere?
Smarthus: hvor skal jeg starte?

MODERNE KJØKKEN: Terje Nilsen er godt fornøyd med det moderne kjøkkenet han har bygget sammen med sønnen

4. Invester i bærekraftige energiløsninger

Ute i garasjen har Terje installert en varmepumpe som en rimelig og bærekraftig løsning som varer lenge.

– Varmepumpen sørger for at garasjen er forsynt med den varmen som er nødvendig for vinteren. Det krever en større engangskostnad men effekten og gevinsten er stor over tid. I tillegg er det et miljøbevisst valg som blir viktigere og viktigere i fremtiden, sier han.

I tillegg blir det montert solcellepaneler på taket til garasjen. Dette vil være nok til å dekke strømbehovet til begge biler og varmepumpen. Dette er en fremtidsrettet investering som ikke koster all verden.

5. Bruk autoriserte håndverkere

Sist, men ikke minst: Bruk alltid autoriserte fagfolk. Da kan du være trygg på at jobben blir gjort riktig og forsvarlig. Ved bruk av profesjonelle Elfag-elektrikere får du en femårsgaranti på jobben. I tillegg vil seriøse aktører sørge for at Boligmappa tilhørende din bolig automatisk blir oppdatert.

– Boligmappa har revolusjonert vår verden som elektrofirma. Det er et fantastisk verktøy for både elektrikere og privatpersoner, avslutter Nilsen.

Planlegger du å pusse opp?
Les om fordelene ved Boligmappa her!

Planlegger du å pusse opp?