Meny
Tomt rom under oppussing av stue og elektrisitet
MYE Å TENKE PÅ: Et oppussingsprosjekt er ofte mer omfattende enn du tror.
  • Oppussing
  • Q2 oppussing og vedlikehold

Pusse opp? Her er elektrikerens tre beste tips

Publisert 10. november 2019 | Oppdatert 12. oktober 2022

Gode forberedelser sørger for at budsjettet ikke sprekker når du skal pusse opp boligen din. Her er de vanligste oppussingsfellene som en elektriker støter på i hverdagen.

Å pusse opp hjemme har nærmest blitt en del av den norske folkesjela. Vi har store og små prosjekter gående, og gjør alt fra å male vegger til å totalrenovere en hel bolig med full iver. Samtidig er det lurt å lytte til eksperthjelp fra kompetente håndverkere som kan sikre at du velger gode, trygge og smarte løsninger i forbindelse med oppussingen.

– Før i tiden hadde mannen i gata mer kompetanse på typiske oppgaver i håndverkerfaget, eller en nær bekjent som hadde peiling. Nå er det ikke alltid slik lenger, sier Rolf Langeland fra Askestad-Aas Elektro AS på Spikkestad.

Når det kommer til det elektriske, har Langeland tre gode tips til deg som vurderer å pusse opp boligen din:

1. Involver elektrikeren tidlig i prosessen

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Elektriske installasjoner finnes i stort sett alle rom, i alle boliger. Samtidig er ofte det elektriske det siste som må på plass. Men å vente til slutt med å inkludere elektrikeren, er derimot en av de vanligste feilene folk gjør.

– For oss er det helt essensielt å være med fra begynnelsen. Å involvere en elektriker tidlig i prosessen, slik at vi vet rekkefølgen på oppgavene, er utrolig effektivt. Da vet vi hva du kan forvente deg, og du unngår å måtte gjøre om på ting senere. Dette vil gjøre prosessen veldig mye mer effektiv, samtidig som resultatet blir bedre, sier Langeland.

Det er lurt å involvere elektriker tidlig i oppussingsprosjektet  fordi det åpner en verden av muligheter. Det kan for eksempel gi deg muligheter for innfelte lamper, skjulte ledninger og varmekabler i gulvet.

Dersom elektrikeren blir involvert for sent, kan dette resultere i at gulv må rives opp og vegger må åpnes for å realisere de samme prosjektene. På denne måten slipper du store unødvendige utgifter i oppussingen.

«Å vente med å involvere elektriker er en av de vanligste feilene folk gjør når de pusser opp»

Trenger du hjelp til oppussing?
Finn din nærmeste Elfag-elektriker

*Artikkelen fortsetter under bildet

Elektriker Rolf Langeland fra Askestad-Aas Elektro AS
PÅ JOBB: Rolf Langeland har jobbet med både store og små oppussingsprosjekter

2. Lag et budsjett og hold deg til det

I mange tilfeller blir jobben dyrere enn først antatt. Noen ganger handler det om uforutsette utgifter, mens det andre ganger dreier seg om for dårlig planlegging og gjennomføring. En klassisk feil er å gape over for mye – du tenker på helheten, fremfor å ta det steg for steg. Det kan få dyre konsekvenser.

– Du må tørre å gå steg for steg. Å planlegge godt er utrolig viktig, både med tanke på økonomi, men også selve gjennomføringen. De fleste håndverkere er flinke til å gi fastpriser på ting, og å gjøre ting forutsigbart. Samtidig er det lurt å sammenligne priser og tjenester på forhånd, slik at du vet at du gjør de rette valgene. Vær kritisk, sett opp et budsjett og hold deg til det. Da står du ikke i fare for å sprenge budsjettet, presiserer Langeland.

3. Ikke gjør det elektriske selv

Den siste oppussingsfellen skiller seg fra de andre; Der de første to punktene handler om å selv være ansvarlig for planlegging og involvering av elektriker tidlig og sørge for god budsjettering, handler det siste punktet rett og slett om å trekke seg pent tilbake. Nesten alt elektrisk arbeid som skal utføres lovlig og forsvarlig i dag, krever besøk av en elektriker. Dersom det eventuelt skulle oppstå en situasjon, er det viktig at det finnes dokumentasjon på det utførte arbeidet.

– Dersom du tenker på å gjøre ting selv, så er utgangspunktet at du ikke skal gjøre det. Ofte må vi rette opp arbeid som er gjort av boligeier selv. De timene vi bruker ekstra på dette er som regel langt dyrere enn det du kanskje tror du vil spare på å gjøre det selv, sier elektrikeren.

– Når det er sagt, ser vi mange kunder som har gjort ting selv som er veldig bra. Men det gjør det ikke lovlig av den grunn, avslutter Langeland.

Usikker på om dine elektriske installasjoner er dokumentert skikkelig?
Send forespørsel til din nærmeste Elfag-elektriker

Vi hjelper deg med det elektriske!