Meny
STILRENT: Stuen din kan få et lekkert preg med innfelte downlights i taket.
  • Belysning

Downlights eller spotskinner?

Publisert 21. juni 2019 | Oppdatert 13. oktober 2022

Drømmer du om stue med stemningsfullt lys? Her er litt hjelp på veien mot ny og bedre belysning hjemme.

Enten du skal pusse opp eller bygger hus er belysning et viktig moment for å skape et trivelig hjem. Særlig viktig er grunnbelysningen – lyset som oftest brukes for å sette stemningen. En utfordring mange støter på, er at det kan være vanskelig å vite hva slags belysning man skal ha.

Bør du ha innfelte downlights eller spotlights på skinne? Må du senke taket eller slipper du? Kan du eventuelt sette inn en lyskasse, så du kan bygge inn downlights uten å senke taket?

Dette er spørsmål Elfagerne i Elumni AS ofte må svare på når de er på jobb ute hos kunde. Svaret er ganske enkelt: Det er ulike løsninger for ulike behov, og hos din lokale elektriker kan du alltid søke råd om slike problemstillinger.

Trenger du hjelp med belysning?
Finn din nærmeste Elfag-elektriker

– Jeg liker å si at man gjerne installerer downlights i de rommene man ønsker å fremheve. Vanlige rom der vi installerer downlights er stue, kjøkken, bad og soverom. Videre kan man jo velge selv om de skal være hvite, sorte, i sølv eller i gull. Her finnes det veldig mange ulike varianter å velge mellom, sier Bård Thore Mikalsen i Elumni AS.

portrettbilde av Elfag-elektriker Bård Thore Mikalsen.

VALGETS KVAL: Elfager Bård Thore Mikalsen sier at ikke alle ønsker seg downlights, og at lysskinner kan være et mindre omfattende alternativ i oppussingen.

Lysskinner – et godt alternativ

Lysskinner er også et godt alternativ for deg som ønsker ny belysning i hjemmet. De installeres med en skinne som vil skjule all elektronikk, og du kan selv bestemme hvilken retning lyset skal plasseres.

– Det er ikke alle som ønsker downlights. For en enklere monteringsjobb, og et litt annet uttrykk, kan spotlights være bra. Vi opplever at skinnesystemet funker godt for mange, både for nybygg og for renovering, sier Mikalsen.

Det viktigste er at du selv tenker over hvilken belysning du ønsker.
– Fordelen med begge løsningene er at de kan dimmes, og ingen av dem trenger å ta noe fokus i stua, annet enn å gi en komfortabel grunnbelysning, sier elektroinstallatøren.

spotlight på skinne i lys stue
PÅ SKINNER: Skinner med spotter er en mindre omfattende monteringsjobb, og kan skape den samme fine belysningen.

TIPS: både spotlights og downlights fungerer best nær veggen, gjerne 50-60cm ut. Da vil de fungere nøytralt for alle typer møbleringer du ønsker å gjøre i rommet. Elfag-elektrikere kan gi deg gode råd om hvor du bør montere lysene. For eksempel anbefales det ikke å montere over tv, på grunn av gjenskinn.

På tide å kvitte seg med halogenpærer

Å installere ny belysning i taket handler ikke bare om det estetiske. De aller fleste installasjoner av downlights eller lysskinner gjøres med LED-pærer. En LED-pære har lenger levetid enn en halogenpære, den bruker mindre strøm og blir ikke i nærheten av like varm – som igjen skaper mindre brannfare. Ifølge Mikalsen er halogenpærer på vei ut for godt.

– Jeg kan ikke huske sist vi leverte downlights med halogenpærer. En LED-pære i dette tilfellet bruker mellom 6W og 10W, i motsetning til halogenpærens 50W. LED-pærer gir god lysstyrke, og du kan for eksempel enkelt lyse opp et bad på 5-6 kvadratmeter med fire pærer, sier Mikalsen.

Trenden er at moderne LED-pærer nå leveres med ulike fargetemperaturer slik at du både kan justere både lysstyrke og fargespill fra dimmer.
– Vi leverer ofte en løsning som innehar «dim-to-warm»-muligheten. Det betyr at du selv, ved hjelp av en dimmer, kan regulere temperaturen på lyset ditt, avslutter Mikalsen.

Flere og flere LED-pærer leveres også med tilkoblingsmuligheter, slik at du kan justere alt fra en app på mobilen.

Usikker på hvilken belysning som passer best for deg?
Send forespørsel til din nærmeste Elfag-elektriker

 

Elfag-Elektriker styrer downlights fra trådløs dimmer.
VI KAN HJELPE: Ta kontakt med en av Elfag sine dyktige elektrikere for hjelp med ny belysning.