Meny
En hånd som justerer en veggmontert termostat
ENØK FRA A TIL Å: Det finnes en rekke løsninger for å justere energiforbruket ditt på en smartere måte.
  • ENØK

Oppvarming: Her sparer du penger

Publisert 01. oktober 2019 | Oppdatert 13. oktober 2022

Ved å senke temperaturen på dag- og nattestid kan du spare opptil tretti prosent av oppvarmingskostnadene. Slik gjør du boligen din mer energieffektiv.

Norge er et kaldt land, og derfor er det heller ikke overraskende at oppvarming utgjør mer enn halvparten av strømforbruket for flesteparten av oss. Når det er kaldt ute, er det ikke så rart at vi ønsker å ha det godt og varmt inne. Derimot kan strømregningen fort bli høyere enn forventet etter en lang periode med minusgrader.

Alle vet at det finnes forskjellige sparetiltak som kan bidra til å redusere energibruket på en effektiv måte – uten at det går nevneverdig utover bekvemmeligheten i hverdagen. Derimot kan det være kjekt for noen og enhver å ta en gjennomgang i ny og ne, for å skaffe seg bedre oversikt over de ulike tiltakene for såkalt energiøkonomisering (ENØK) som finnes.

Utnytt energien mer effektivt

Automatisk oppvarming av boligen er det virkelig store rådet som kan spare deg for mye penger. I dag finnes det flere forskjellige styringssystemer som du enkelt kan betjene selv, fra helt enkle termostater til skreddersydde smarthus-løsninger du betjener fra mobilen din. Med de mest avanserte styringssystemene kan du både stille inn ukeprogrammer og sette opp egne funksjoner – for eksempel at lysene slukkes automatisk og at varmen senkes når boligen står tom.

Selv om noen av smarthusløsningene er avanserte, er de heldigvis svært enkle å betjene. Som regel er det kun noen få tastetrykk på mobilen som skal til. Med et slikt system kan du for eksempel øke varmen i stua rett før du reiser hjem fra jobb, i stedet for å la varmen stå på hele dagen.

Moderne varmestyringssystemer kan installeres i både nye og gamle boliger. Noen av dem kan også kobles opp mot andre smarthusløsninger du måtte ha fra før. Spør din Elfag-elektriker hvilke systemer som passer best for deg og din bolig.

Merk at Enova ikke lenger gir økonomisk støtte for å installere en slik løsning. Det skyldes blant annet at det nå finnes en rekke gode og rimelige løsninger på markedet, samt at dette sparetiltaket anses å være så lønnsomt uansett at de heller fokuserer på støtteordninger for andre typer tiltak, som solceller på taket.

Velg produkter som bruker lite strøm

En varmepumpe montert på en vegg over et vindu innendørs
GOD INVESTERING: En varmepumpe er perfekt for norske forhold, uansett årstid.

Et godt tips med tanke på ENØK er å alltid velge husholdningsprodukter som bruker så lite strøm som mulig. Det vil du kunne spare mye penger på over tid. Se for eksempel etter hvitevarer og andre el-produkter med energimerking A, A+ eller A++. Det er også verdt å huske at LED-pærer bruker vesentlig mindre strøm enn gamle glødelamper.

De siste årene har det også blitt mer og mer populært å erstatte panelovner og oljefyrte ovner med en varmepumpe. Dette er en investering som gjerne koster litt å få på plass, men som utvilsomt vil lønne seg over tid. En riktig dimensjonert varmepumpe kan dekke opptil 60 prosent av oppvarmingsbehovet i en vanlig bolig, som kan bety flere tusenlapper spart hvert eneste år.

Les også: Derfor bør du montere varmepumpe

Vil du vite hvilke ENØK-løsninger som passer best for akkurat din bolig?

Kontakt din nærmeste Elfag-elektriker i dag for å få noen gode råd

Vi hjelper deg med det elektriske!