Meny
Smarte AMS-målere kan kombineres med ulike styringssystemer i hjemmet, slik at du ikke bruker strøm når den er dyrest.
  • Bolig
  • Teknologi

5 fordeler med AMS-strømmåler

Publisert 30. januar 2018 | Oppdatert 01. mars 2018

Innen utgangen av 2018 skal alle norske husstander ha fått ny strømmåler. Det medfører en rekke fordeler for deg som strømkunde.

Nettselskapene er i prosess med å bytte ut de gamle strømmålerne med såkalte smarte strømmålere, slik myndighetene bestemte i 2011.

Det har vært noe skepsis til moderniseringen, men med konklusjonen til Statens Strålevern og krypterte måledata skal du kunne føle deg trygg. Det er mange spørsmål knyttet til denne utskiftingen, og som elektrikerkjede ønsker vi å opplyse om hva du som strømkunde kan forvente. Dette gjelder både potensielle fordeler med overgangen, samt diskusjoner rundt temaer som personvern og pris.

Les også: Alt du må vite om avanserte måle- og styringssystemer

I denne artikkelen ser vi på fem fordeler som de avanserte måle- og styringssystemene kan gi deg.

1. Du slipper å lese av strømmåleren

Automatisk måleravlesning løsner litt på grepet til tidsklemma. Ingen flere brev, meldinger eller eposter som minner deg på å gå til sikringsskapet for å notere tallene. Det betyr også slutten på ubehagelige overraskelser for den som kun husker å lese av strømmåleren en sjelden gang.

2. Bedre oversikt over strømforbruket

Forbruket rapporteres hver time, så du har full kontroll over hvor mye strøm du har brukt og til hvilken pris. Strømprisen er ikke konstant hele døgnet, og med de nye strømmålerne skal du kunne betale for det strømmen koster når du bruker den. Hvorfor skal du betale snittpris for perioden hvis du egentlig ligger jevnt under?

«AMS-målere varsler raskere enn du klarer å løfte telefonen»

3. Automatisk varsling ved strømbrudd

AMS-strømmåleren kommuniserer med nettselskapet over mobilnettet, og gir lynraskt beskjed ved strømbrudd. Tanken er imidlertid at dette skal unngås fullstendig, da smartere strømforbruk vil redusere sjansene for overbelastning.

4. Nye tilleggstjenester gjør det enklere for deg

Nettselskapene har ikke lov til å registrere forbruket så detaljert at de vet hva du bruker strømmen til. Dette låser likevel ikke deg som kunde på noen måte. Stadig flere elektriske apparater er koblet til internett, og ved å gi disse tilgang kan du få en billigere hverdag. Med din godkjenning kan disse apparatene snakke med kraftsentralen, og begrense forbruket hvis prisen overstiger en makspris satt av deg.

«Selg strømmen du produserer tilbake til strømnettet.»

5. Enklere med miljøvennlige solceller på taket

På tross av at Norge ikke har så mange soltimer i året, har mange private husstander valgt å installere et anlegg med solcelleteknologi for å utnytte miljøvennlig energi. De nye strømmålerne åpner for at du kan selge overskuddet ditt tilbake til kraftleverandøren, for de registrerer hvor mye strøm som går både inn og ut av boligen.

Snakk med oss om solceller. Elfag er nemlig sertifiserte montører av teknologien.
Snakk med oss om solceller. Elfag er nemlig sertifiserte montører av teknologien.

Har du spørsmål knyttet til nye strømmålere i ditt nabolag, send oss gjerne en henvendelse.