Ikon finn elektriker Finn elektriker

Vi hjelper deg!

Meny
Elfag logo
  • Bolig
  • Sikkerhet

Dette lurer dere mest på om el-sikkerhet!

Det er mye usikkerhet knyttet til elektrisitet og sikkerhet i hjemmet, og vi svarer på alt dere spør om. Her er åtte spørsmål som ofte dukker opp.

Les videre
Next icon

Nordmenn pusser opp og selger boliger over en lav dørterskel, og kontroll av elektriske anlegg sørger for at vi kan sove godt om natten. Det er mange som lurer på mye når det kommer til el-sikkerhet, men en del spørsmål går igjen på kundesenteret vårt. Nedenfor tar vi en titt på gjengangerne.

1. Hva er styringssystem og hva kan jeg bruke det til?

Styringsystemer kan kontrollere og styre lys, oppvarming og alarmen i boligen, og det finnes svært mange typer. Med riktig system får du både økt komfort, fleksibilitet, sikkerhet og du sparer strøm. Vi skreddersyr den beste løsningen for deg. Kontakt din lokale Elfag-elektriker i dag.

Ingen dumme spørsmål

Vi hjelper mennesker med elektriske utfordringer hver eneste dag. Ta kontakt med oss for å få besvart det du lurer på.

«Smarthus er et fleksibelt system som gir deg mer kontroll og økt fleksibilitet.»

2. Hvorfor trenger jeg el-kontroll?

Du trenger el-kontroll for å avdekke eventuelle farlige feil eller mangler. Ved en kontroll tar elektrikeren en kikk på sikringsskapet, stikkontakter, lampepunkter og apparater, og du får en tilstandsrapport med utbedringer som må, bør eller kan gjøres. En slik el-kontroll er for din egen sikkerhet, men et friskmeldt hus kan også gi deg økonomiske fordeler med tanke på forsikring.

3. Finnes det lover for kontroll av el-anlegg?

Ja. På samme måten som at biler må inn til EU-kontroll, må også el-anlegget kontrolleres av fagfolk. Mange ønsker dessuten å forsikre seg om at alt er i skjønneste orden etter å ha kjøpt ny bolig der dokumentasjonen er gammel eller mangelfull.

4. Hva er smarthus?

Begrepet smarthus omfatter en rekke elektriske installasjoner som skal bidra til å gi boligen lavere energiforbruk, bedre komfort, enklere betjening og et høyere sikkerhetsnivå. Det mest vanlig er varmestyring og lysstyring, men alt av teknisk installasjon kan anses som smarthus-teknologi. Det finnes både trådløse systemer og systemer der signalene går via kabler i veggen. Systemene kan styres med fjernkontroll, kontrollpanel eller via mobil, nettbrett og internett – et veldig fleksibelt system som gir deg som bruker mer kontroll og økt fleksibilitet.

5. Hvorfor må jeg bytte de gamle skrusikringene i det gamle sikringsskapet?

Er du opptatt av sikkerhet, må du følge dagens forskrifter. Da beskytter du deg selv og din bolig på best mulig måte. I tillegg til å være oppdatert til dagens standard, slipper du å løpe ut og kjøpe nye sikringer når de gamle går.

6. Hvorfor bør jeg velge varmepumpe?

Med en varmepumpe blir varmen jevn og god ettersom luften blir skjøvet rundt i etasjen med en vifte. Jo mer luftsirkulasjon, desto jevnere og bedre varme. Effektive luftrensere i varmepumpene gjør luften friskere og renere. De fleste varemepumper har i tillegg innebygd aircondition. Varme om vinteren – kjøling om sommeren.

«I dag kan man velge mellom brytere i alle tenkelige materialer, i tillegg til de tradisjonelle i hvit plast.»

7. Hvordan velge riktig belysning?

Det er stor forskjell på kravene til belysning i ulike rom, som på kjøkkenet, ved pcen, i stuen og på barnerommet. I vår del av verden har vi bare noen få timers dagslys vinterstid. Dette har gjort at vi nordboere alltid har vært bevisst energien lyset gir. Når du skal velge belysning i hjemmet ditt er det en rekke ting du bør tenke gjennom, som riktig lysmengde på riktig sted, fleksibilitet, design/utseende, økonomi etc. Belysning påvirker oss mye i hverdagen. En 60-åring trenger for eksempel seks ganger så mye lys som en 20-åring for å se like godt.

8. Hvordan velge riktige lysbrytere?

I dag kan man velge mellom brytere i alle tenkelige materialer, i tillegg til de tradisjonelle bryterne i hvit plast. Produsentene leverer brytere i både glass, metall, tre og stein. Bryterene leveres også i mange forskjellige farger. Mange av de mer avanserte systemene har brytere som kan programmeres til en rekke forskjellige funksjoner. Det kan være alt fra dimming av lys til volumkontroll på stereoanlegget. Som du skjønner er ikke en bryter bare en bryter. Kontakt din lokale Elfag-elektriker i dag for råd og tips om valg av riktig bryter.