Meny
En skjøteledning og en hånd som skrur av bryteren
IKKE TIL PERMANENT BRUK: Har du en slik liggende under TV-bordet?
  • Sikkerhet

To gode grunner til å trekke ut skjøteledningen for godt

Publisert 05. november 2019 | Oppdatert 12. oktober 2022

Noe som utelukkende er ment å være en midlertidig løsning, bør ikke ligge og samle støv under TV-bordet, advarer elektrikerne til Strømsborg Elektro AS.

Noomi Strømsborg fra Strømsborg Elektro står i døråpningen til kontoret
FARLIG KOMBINASJON: Støv og skjøteledninger utgjør en såpass klar brannfare at det ikke er verdt å ta noen sjanser, forteller Noomi Strømsborg.

Skjøteledninger finnes overalt i de tusen hjem: For eksempel bak sofaen i stua, eller kanskje under nattbordet ved siden av senga di. I en kjellerstue innredet med lydanlegg, TV, PC, spillkonsoller og diverse andre dingser, er det heller ikke uvanlig å se kveil etter kveil med skjøteledning – gjerne også med en lysende knapp som alle «må huske å skru av når de går opp».

Før vi blir anklaget for å oppvigle til «skjøteledningsskam» eller noe sånt, er det verdt å understreke at det er veldig vanlig å bruke skjøteledninger hjemme. Nesten alle gjør det. Samtidig er nok mange innerst inne klar over at det ikke er ment å være en permanent løsning.

 

Hvor farlig er det – egentlig?

– Alle vet at skjøteledninger kan være en brannfelle. Likevel kommer vi relativt ofte over store «fuglereder» med kabler, særlig under TV-en, når vi er ute på oppdrag. Slike kabelsurrer blir fort varme, og det er der faren ligger. Flere av apparatene som er koblet til står i tillegg på hele tiden, og er derfor alltid strømførende, svarer Noomi Strømsborg, etter å ha rådført seg med elektrikerne som jobber for Strømsborg Elektro AS i Enebakk.

– I rom hvor det finnes mange duppeditter og mye bevegelse, blir det også raskt mye støv. Jeg tenker spesielt på barnerom. Kombinasjonen av støv og skjøteledninger utgjør en såpass klar brannfare at det ikke er verdt å ta noen sjanser, legger hun til.

 

««I tillegg til å redusere brannfaren, er det også en bonus er at det ser mye ryddigere og finere ut med stikkontakter i stedet for skjøteledninger»»

Billig forsikring med flere stikkontakter

Løsningen for å bli kvitt den brannfarlige kabelsalaten er naturligvis å få en elektriker til å sette inn flere stikkontakter der det trengs mest. Dette er en enkel og rask jobb. Ofte er det kun behov for å sette inn nye stikkontakter ett eller to steder, så er problemet løst. Samtidig oppfordrer Strømsborg til å heller sette inn for mange enn for få – og at det i disse dager knapt kan bli for mange.

– Å utvide fra to- til seks uttak ved TV-en, det vil si montere en 4-veis stikk i tillegg til den doble stikkontakten du har fra før, koster kanskje 1 200-1400 kroner. Og det er vel en billig forsikring med tanke på å sikre boligen din? Seks uttak i TV-stua er for øvrig sjelden for mye med tanke på alt som skal kobles til i disse dager, sier hun videre.

– I tillegg til å redusere brannfaren, er det også en bonus er at det ser mye ryddigere og finere ut med stikkontakter i stedet for skjøteledninger, avslutter Strømsborg.

Vi hjelper deg med det elektriske!