Meny
Stue med en rekke ulike lyspærer.
RIKTIG BELYSNING? Er det på tide å friske opp stuen din med ny lyssetting?
  • Belysning
  • Bolig

Velg riktig belysning til hjemmet

Publisert 07. august 2022 | Oppdatert 07. desember 2022

Før du går til innkjøp av nye lyspærer er det alltid lurt å bestemme seg for hvilke behov belysningen skal dekke, ettersom ulike lyspærer gir ulik fargetemperatur og lysstyrke.

Bilde av elektriker Geir Helge Jacobsen fra Elfag-bedriften Jens Dahl AS

Lyssetting kan endre hele inntrykket av rommet. Personlige preferanser, design og utforming av boligen din legger naturlige føringer for hva slags belysning du velger. Et lurt sted å starte når det kommer til lyssetting er å fastslå hva rommene skal brukes til.

I dag finnes det et bredt spekter av belysningsmuligheter. Ved siden av tradisjonelle tak-, vegg-, gulv- og bordlamper, finnes det moderne spotter på skinner og downlights til innfelling.

– Det finnes en skala fra null til hundre på fargegjengivelse, som viser hvor mange farger lyset klarer å gjengi. Ved valg av lyspærer til LED eller downlights bør en velge lyspærer med riktig lysmengde, fargetemperatur, og med høy nok fargegjengivelse, forteller installatør Geir Helge Jacobsen hos Elfager Jens Dahl AS.

Dersom du trenger lys til et kontorlandskap der du skal jobbe og konsentrere deg, er sterkt hvitt lys å anbefale, mens lyssettingen i stuen eller på soverommet naturligvis bør være lunere.

– Gammeldagse lyspærer som halogenpærer er på vei ut. Det samme gjelder for en del gasspærer, forteller Jacobsen.

Stue med pene lamper
MYE Å VELGE MELLOM: Det finnes mange typer lyssettinger å velge mellom. Hva er riktig for deg?

Ulike lyspærer til forskjellige behov

Nedenfor finner du en oversikt over ulike lyspærer som passer til forskjellige behov. Er farge eller energisparing er det viktigste for deg?

Varmt lys fra glødelamper

De tradisjonelle lyspærene med glødetråd sørger for et varmt og stemningsfullt lys. Disse lyspærene avgir også mye varme, men er mindre energieffektive og må byttes ut oftere enn LED-pærer.

Fleksibelt lys med LED-pærer

LED-pærer har blitt utrolig populært de siste årene, hovedsakelig fordi de bruker langt mindre strøm enn andre typer og har lang holdbarhet. LED-pærer avgir et kaldt lys, som eventuelt kan kompenseres med filter eller farget glass.

I dag finnes LED-lys i utallige varianter, farger og styrker. Med LED-armaturer får du mange tusen vedlikeholdsfrie driftstimer før lyset slukner.

Les også: Downlights eller spotskinner?

Langvarig lysrør

Gassfylte lysrør gir godt og langvarig lys. Lysrørene krever egne armaturer, men det er likevel mulig å få dem byttet ut. Den samme teknologien som brukes i lysrør finner vi igjen i såkalte sparepærer – dette er i praksis lysrør som er tilpasset på en måte som gjør at det fungerer på en normal sokkel.

Stemningsbelysning med dimmer

Lys med dimmer er den perfekte stemningsbelysningen, som gjør at du selv kan justere lysstyrken i rommet. Det eneste du må huske på er å velge dimmere som er kompatible med lyskildene. For LED-lamper kreves det eksempelvis spesialtilpassede svakstrømsdimmere. Med fleksible smarthus-løsninger kan du også styre belysningen fra en app på mobilen.

Les også: Et smarthus du har råd til

Har du spørsmål om belysning, eller trenger du hjelp til montering?

Ta kontakt med din lokale elektriker for installering av belysning i dag!

Vi hjelper deg med det elektriske!