Meny
hjemmekontor godt opplyst og ryddig
  • Belysning
  • Oppussing

Slik får du et produktivt hjemmekontor!

Publisert 24. februar 2020 | Oppdatert 12. oktober 2022

Mange nordmenn benytter seg av hjemmekontor, enten som et avlastningskontor eller nærmest som en fast arbeidsplass. Her er tipsene for deg som vil legge opp hjemmekontoret på en smartere og mer produktiv måte.

I dag er det ikke uvanlig med en mobil og fleksibel arbeidsplass – at du kan plukke med deg datamaskinen og i praksis jobbe fra der du måtte ønske. Dette gjør at flere har muligheten til å jobbe hjemmefra. Faktisk viser undersøkelser at over en tredjedel, nærmere 36 prosent, har mulighet til å benytte seg av hjemmekontor når det er behov for det.

Nettopp derfor er det en fordel å sette opp hjemmekontoret på en måte som stimulerer til en mest mulig produktiv arbeidsdag. Heldigvis finnes det flere tips og triks til hvordan du bør gjøre akkurat dette.

–  Det viktigste å få på plass er et behagelig arbeidslys, godt nettverk og smarte tilkoblinger. Sistnevnte går blant annet ut på å sørge for at du har nok stikkontakter. Dersom du skal pusse opp et rom som skal fungere som hjemmekontor, er det essensielt å planlegge bruken godt, sier elektroinstallatør i Askestad-Aas Elektro AS, Rolf Langeland.

– Se for deg hva du skal bruke rommet til. Hvor kan pulten stå? Hvilke maskiner som bruker strøm er jeg avhengig av? Trenger jeg taklys, holder det med lyset fra vinduet eller må jeg ha en arbeidslampe? Alle disse tingene blir enklere å få til på en god måte dersom du planlegger godt, fortsetter han.

nærbilde rolf langeland i askeastad-aas elektro
GLAD I SMARTE LØSNINGER: Rolf Langeland i Askestad-Aas Elektro AS

Lyssettingen det mest sentrale

Å ha tilstrekkelig med godt lys kan hjelpe produktiviteten. I tillegg kan temperaturen på lyset ha stor påvirkning på arbeidet ditt. Hvordan er lyset der du vanligvis jobber? Skal lyset på et hjemmekontor være kaldere og hvitere enn det i stua?

– Sørg for å utnytte det du kan av naturlig dagslys. Ha pulten satt opp mot vinduet slik at mest mulig dagslys skinner over området hvor du sitter og jobber. I tillegg kan en dimbar arbeidslampe også være fornuftig for den type arbeid som krever litt ekstra presisjon. Det er mye stilig som har kommet på markedet i det siste, og mange muligheter for et pent resultat, sier Langeland.

«Hvordan er lyset der du vanligvis jobber? Skal lyset på et hjemmekontor være kaldere og hvitere enn det i stua?»
hjemmekontor med lite lys og rotete pult
BORTE BRA: Et rotete hjemmekontor er ikke særlig appellerende.
mulighet for å lade både pc og usb i samme uttak
FLERE UTTAK: Legg til rette for lading med USB i veggen eller i ønsket uttak.

Et sted du ønsker å være

For mange vil hjemmekontoret fungere som et avlastningskontor, der du gjør unna arbeid etter at ungene har lagt seg, eller bruker noen timer i løpet av helgen. Det krever at du gjør terskelen for å ta kontoret i bruk lavest mulig. Hold kontoret ryddig, og velg smarte løsninger som gjør arbeidet enkelt å forholde seg til. Det handler også om å unngå ledningskaos, samt ha strøm til de ulike apparatene du bruker.

– Det finnes mange smarte løsninger. Så lenge man har nok stikkontakter og slipper skjøteledninger, kan man utforske et mulighetsrom som aldri har vært større eller bedre. Nå kan vi for eksempel installere en pop up-søyle som kun er synlig ved bruk, der man har de tilkoblingsmulighetene man trenger – HDMI, USB og vanlig stikkontakt. Dette gjør arbeidsplassen ryddig og lettere å rengjøre, i tillegg til at det beskytter det elektriske, sier Langeland.

– Dersom du for eksempel bare har én ledning å feste til PC-en, der alle andre tilkoblinger er integrert i pulten – da ligger mye til rette for en behagelig kabelsituasjon, fortsetter han.

Lurer du på hvilken temperatur lyset skal ha?
Her kan du lese om de ulike typene lys til ditt hjem!

*Artikkelen fortsetter under bildet

hjemmekontor godt opplyst og ryddig
HJEMME BEST: Er du blant de som jobber minst like effektivt hjemme som på kontoret?

Kablet nettverk og trådløs lading

Dersom du har behov for over gjennomsnittlig god internettdekning, vil det lureste være å sette opp et nettverkspunkt på hjemmekontoret. For de som er interessert i dingser, og som ønsker færrest mulig ledninger rundt omkring, er trådløs lading noe Langeland anbefaler, da de etterhvert har økt i kvalitet.

– Vi får flere forespørsler om å legge til rette for arbeidsplasser i hjemmet nå enn tidligere. Det er vårt ansvar som elektrikere å svare på behovene som kommer – i tillegg er det morsomt med smarte løsninger som bidrar til å øke produktiviteten og effektiviteten, avslutter han.

Interessert i ny belysning på kontoret?
Hør med en installatør om de ulike løsningene

Vi hjelper deg med det elektriske!