Meny
Veggmontert lampe lyser opp idyllisk hus en høstkveld.
MØRKE KVELDER: Trenger du å lyse opp rundt huset. Nå finnes det mange fine automasjonsløsninger. Her ser du Ludo Envir fra SG armaturen.
  • Belysning
  • Oppvarming

Lys opp de mørke høstkveldene

Publisert 05. september 2019 | Oppdatert 13. oktober 2022

Temperaturen faller og naturen blir snart malt i flotte høstfarger, men kveldene blir også mørkere. Heldigvis finnes det smarte løsninger som sprer lys og varme.

Hvis det er ett ord som det er verdt å merke seg innenfor elektrisk utstyr om dagen, så er det «automasjon». Tanken er at det skal være forenklende og praktisk at utstyret i størst mulig grad styrer seg selv. For noen kan likevel det første møtet med slike automatiserte løsninger virke noe innviklet, og det kan derfor være kjekt å få noen gode råd.

 

Med hjelp fra elektriker og daglig leder i Vestby Elektro-Service, Åge Grønneberg, har vi funnet frem til noen automatiserte løsninger som enkelt kan gjøre den mørke og kalde høsten både lysere og varmere.

Downlights lyser opp uteområdet ved garasje. Automatisk bevegelsessensor.
LYS OPP RUNDT GARASJEN: Det er praktisk med fotoceller i uteområdet. Her ser du downlights fra SG Armaturen.
Elfag-elektriker Åge Vestby
FAGMANN: Elfager Åge Grønneberg fra Vestby Elektro anbefaler terrassevarmer for fine høstkvelder.

Lys opp uteområdene med fotoceller eller astrour

Ifølge Åge er det særlig to metoder for styring av utebelysning som er populært om dagen, og det er enten å bruke fotoceller eller et såkalt astrour. Begge deler er smarte og energibesparende løsninger som gir deg lyset du trenger, når du trenger det.

– Å bruke et astrour til å styre utelyset har blitt mer vanlig. Dette er programmert etter hvor du bor, og stiller seg automatisk etter gjeldende lysforhold for sommer- og vintertid. Det betyr at lyset slår seg på og av på et fast tidspunkt om morgenen og kvelden, forteller den populære Elfageren.

Lys som styres av fotoceller følger også lysforholdene, og her kan du i tillegg selv stille inn når på døgnet lyset skal skrus av eller på. Fellestrekkene er at det er energibesparende og enkelt. Det er også en ekstra trygghet når du er bortreist at ikke huset står mørkt og tomt.

– Vi monterer lys med både fotoceller og astrour i alle typer bygg. Det er vanligvis en relativt enkel installering, men det kommer selvfølgelig an på omfanget. Vi monterer også mange utelys utenfor boder og garasjer. Det viktigste er at jobben blir utført av en som kan det, sier Åge.


Interessert i automatisert utendørsbelysning?
Kontakt din nærmeste Elfag-bedrift for et prisoverslag »


Få det godt og varmt med smart varmestyring

Med kalde høst- og vintertemperaturer blir det naturligvis behov for litt ekstra varme, både inne og ute. Det kan som kjent være kostbart å holde boligen god og varm når kulda setter inn, men med smart varmestyring kommer du langt.

– Enten du har én eller flere ovner, kan du installere løsninger for dag- og nattsenking for varmeovnene dine. Du kan også styre varmeovnene via en app til mobilen. Det finnes også diverse smarthus-løsninger som er mer avanserte, sier Åge.

Han nevner også at det finnes termostater og regulatorer som fungerer veldig godt til å styre gulvvarme i boligen. Det er i tillegg energibesparende og kostnadseffektivt. Men hva med litt ekstra varme på terrassen eller i hagestuen?

– For å nyte uteområdene litt lenger, er en terrassevarmer med timer en god idé. Kombinert med et pledd over bena, vil du kunne holde varmen lenge på koselige høstkvelder. Og med timer slipper du å tenke på selve varmestyringen, avslutter elektrikeren.

Vi hjelper deg med det elektriske!