Meny
utendørsområdet opplyst
Uteområdet ditt bør lyses opp i mørket.
  • Bolig

Få mer ut av uteområdet med det elektriske i orden

Publisert 29. mai 2019 | Oppdatert 13. oktober 2022

I løpet av utendørssesongen flytter vi måltider og aktiviteter ut på terrassen. Med det elektriske i orden kan du utnytte uteområdet til det fulle.

Norsk sommer er og blir en uforutsigbar årstid, men det trenger ikke stoppe oss fra å nyte uteområdene. Med riktig utebelysning og utstyr som terrassevarmer og elektriske markiser blir terrassen like praktisk på solrike dager som på ikke fullt så fine dager.

– For å kunne benytte deg av uteområdene bør du ha stikkontakt på to sider av huset, en ved inngangen og en på verandaen eller terrassen. Den eneste forskjellen er at stikkontakten på terrassen må være av vanntett utførelse, forteller Elfag-elektriker Åge Grønneberg fra Vestby Elektro-service AS.

GLØDENDE VARME: Varmelamper gjør uteområdet litt mer levelig.

Robotklipper og elgrill

Argumentene for stikkontakter utendørs er mange. Med stikkontakt på terrassen eller verandaen kan du enkelt fyre opp den elektriske grillen, servere vafler til barna rett fra vaffeljernet, eller koble til kantklipperen for en runde i hagen. Du trenger heller ikke bekymre deg for at mobil eller radio skal gå tom for strøm mens du oppholder deg utendørs. Kanskje har du også gått til innkjøp av robotgressklipper og trenger strøm til ladestasjonen?

Hvor er din nærmeste elektriker?
Finn din nærmeste Elfag-elektriker

elektrisk hekktrimmer klipper busk
STRØMUTTAK UTENDØRS: Har du nok uttak til alt som trenger strøm utendørs?

Krav til stikkontakter og utebelysning

– Det eneste kravet som gjelder for stikkontakter utendørs er ett uttak på hver side av huset. En Elfag-elektriker kan hjelpe deg med å se hvor det er hensiktsmessig å ha uttak, forteller Grønneberg i Vestby Elektro-service AS.

Det er heller ingen krav til utendørs belysning, annet enn at utførelsen må gjøres av en sertifisert elektriker. Det finnes mange valgmuligheter når det kommer til vanntette vegglamper beregnet for utendørsbruk, i plast og metall.

vakker uteplass med utebelysning
PEN UTEBELYSNING: Oppsett av utebelysning må gjøres av en sertifisert elektriker.

Downlights og trådløse markiser på terrassen

Dersom du har planer om å pusse opp hele terrasseområdet, er det populært å oppgradere belysningen til downlights i taket over terrassen. Lysdimmer er og blir en sikker vinner når det kommer til stemningsbelysning.

Trådløs styring av markiser er også et populært valg av flere grunner. Ved å gå fra manuell til digital styring ved hjelp av en fjernkontroll, slipper du både ledning og installasjon frem til bryter, mens selve mottakeren blir installert av elektriker i selve markisen.

Forhåndsinnstilling av lys med fotocelle

Sensorbelysning er av både energibesparende og sikkerhetsmessige grunner lurt å ha både på terrasse og andre uteområder. Kanskje er det på tide å lyse opp utenfor hytta eller ved hjemme ved garasjen? Med sensorbelysning ser det ut som at noen er hjemme, også når det ikke er det.

– Fotocelle og skumringsbryter er et produkt som slår utelyset av og på automatisk. Alt du trenger å gjøre er og forhåndsinnstille når lyset skal slå seg på, for eksempel når det begynner å mørkne, og hvor lenge det skal være påslått, forteller Grønneberg.

Med bevegelsesdetektor i garasjen, slipper du å famle deg frem i mørket. Stikkontakt for portåpner er også noe en elektriker kan hjelpe deg med.

Trenger du hjelp med et elektrisk prosjekt utendørs?
Send forespørsel til din lokale Elfag-elektriker

Garasje lyst opp av utendørsbelysning.
LYS OPP RUNDT GARASJEN: Før du vet ord av det blir det mørkt.

Trenger du hjelp til utendørsbelysning?