Meny
brødrister som ryker med brød i
BRANNFARLIG: Mange branner er forårsaket av elektriske feil. Heldigvis kan risikoen reduseres betraktelig.
  • Bolig
  • Sikkerhet

En liten gnist kan bli en stor brann

Publisert 20. januar 2020 | Oppdatert 12. oktober 2022

Et lysbuevern øker brannsikkerheten i hjemmet sammen med brannvarsler og komfyrvakt. Har du et slikt i sikringsskapet?

«Når jeg støvsuger, kommer ofte kabelen i klem mellom dørene. »
rolf langeland i askestad aas elektron
PRO LYSBUEVERN: Rolf Langeland anbefaler å installere lysbuevern i sikringsskapet, som en ekstra sikkerhet mot brann.

Kjenner du deg igjen i denne påstanden? Dette er en klassisk hverdagssituasjon der folk flest behandler elektrisk utstyr på en måte det ikke er laget for. Ved gjentatt røff behandling av elektriske apparater, kan det oppstå varmgang som ofte starter med en gnist (lysbue). Det kan i verste fall føre til brann.

— En elektrisk gnist oppstår hurtig, og i dette lille øyeblikket kan det utvikles voldsom varme. Med et lysbuevern i sikringsskapet gjør du det du kan for å redusere risikoen, forteller Rolf Langeland i Askestad-Aas Elektro.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er hele 3 av 10 branner i Norge forårsaket av lysbuer eller varmegang som igjen fører til lysbue.

Nylig kom det et smart produkt på markedet. AFDD+ fra leverandøren Eaton er en jordfeilautomat kombinert med lysbuevern som installeres i sikringsskapet. Denne merker lysbuefeil som vanlige jordfeilautomater ikke oppdager og reduserer risikoen for brann i elektriske installasjoner ved å kutte strømmen før feilen får utviklet seg. 

— Det at Eaton nå som første leverandør på markedet har laget et vern mot dette er veldig bra, sier Langeland.

Se Eatons film om lysbuevern her!

To produkter i ett

AFDD+ reduserer forekomsten av farlige gnister. En jordfeilautomat er en kombinasjon av sikring og jordfeilbryter, som begge beskytter mot brann. Det gjør den ved å kutte strømmen dersom det benyttes utstyr på kursen som trekker mer strøm enn kablene er beregnet for.

—Den nye automaten er en smart alt-i-ett-løsning som slår ut på jordfeil, lysbuer, kortslutning og overstrøm på strømnettet, forteller Fredrik Aandal i Eaton.

Jordfeilautomater er en stor oppgradering for sikkerheten sammenlignet med gamle skrusikringer. Aandal presiserer likevel at det er nødvendig med lysbuevern i tillegg til en jordfeilbryter for å oppnå optimal sikkerhet.

Usikker på hvorfor vi bruker jordfeilbrytere?

Les mer om sikringen av jordfeil her.

fredrik aandal i eaton med lysbuevern i hånda
ANBEFALER AFDD+: Fredrik Aandal i Eaton tror ikke det er lenge før lysbuevern blir et krav i norske hjem. Foto: Eaton.

Øker sikkerheten med 30 prosent

Selv om beskyttelse av menneske- og dyreliv alltid er viktigst, minner Aandal om at det er mer enn flammer som gjør skade i en brann.

– Det handler også om å beskytte materielle verdier. En bolig kan bli totalskadet av røyk – ja, til og med av brannslukking. For en enebolig øker installasjon av lysbuevern sikkerhetsnivået med opptil 30 prosent, forteller Aandal.

Han presiserer at lysbuevernet ikke er en erstatning for jordfeilbryteren som er pålagt på alle forbrukerkurser i en bolig.

– En jordfeilbryter er først og fremst designet for å beskytte mot strømgjennomgang, mens lysbuevernet har ett formål: å forhindre brann. Lysbuevernet bør installeres i tillegg til jordfeilbryteren, og kan gjerne være i samme enhet slik som AFDD+.

lysbuevern fra eaton på rød bakgrunn av røyk
2-I-1 BESKYTTELSE: AFDD+ har jordfeilbryter og lysbuevern i samme enhet. Den beskytter også mot overbelastning, kortslutning, jordfeil og oppdager lysbuefeil på et svært tidlig stadium.

Sjekk støpslene for varmgang

Har du noen gang oppdaget brune svimerker på stikkontakt og støpsel? Det kan skyldes kontaktsvikt og dårlige forbindelser som fører til varmgang. Komfyr og varmtvannsbereder er mest utsatt for dette på grunn av ekstra høy belastning, men skaden kan oppstå i en hvilken som helst stikkontakt.

Det Lokale Eltilsyn (DLE) melder om urovekkende mange støpsler og kontakter med varmgang i norske hjem og oppfordringen er klar: Kontroller støpsler og kontakter med jevne mellomrom.

Slik gjør du det:

  • Trekk ut kontakten til vaskemaskin, komfyr, TV, varmtvannsbereder og andre elektriske enheter minst to ganger i året.
  • Se etter brune eller misfargede merker på støpselet og på stikkontakten.
  • Ser du tegn til misfarging? Ta kontakt med en elektriker så fort som mulig

Har du ikke lysbuevern i sikringsskapet?