Meny
  • Oppvarming

Tore pynter til jul med 35 000 LED-lys

Publisert 09. desember 2021 | Oppdatert 20. desember 2022

Tore Karlsen sprer juleglede til store og små med sitt julehus. For å komme i mål med pyntingen til 1. desember bruker han to ferieuker i november for å gjøre alt klart!

Denne saken ble første gang publisert 16.desember i 2020.

For 22 år siden hang Tore Karlsen julelys over garasjen for første gang. Siden den gang har 84-åringen pyntet med mer og mer julelys for hvert år, og i år har han estimert godt over 35 000 LED-lys i hagen.

Etter så mange år som julepyntentusiast har Tore fått mye oppmerksomhet. Han har fått andreplass i Dagbladets kåring av Norges mest spektakulære julehus, besøk av NRK på «Kvelden før kvelden», og lånt bort mye julepynt til NRKs julekalender «Julekongen».

I tillegg har lokalavisen Østlandets Blad en helt egen «tag» som heter «Julehuset i Ås», med artikler som bare handler om Tore og julepynten hans.

– Det er bare hyggelig og moro å kunne bidra med litt lys og glede i mørket. Vi får utelukkende positive tilbakemeldinger fra både naboer og forbipasserende, sier Tore.

Tore Karlsen står ved inngangspartier til huset med en tynn sportsjakke på seg. I bakgrunnen ser man nisser, snømenn og juletrær i figurer som er hengt opp på veggen og lyser.
PYNTET TIL JUL: Tore Karlsen (84) bor på Sneissletta ved Vinterbro i Ås. Han pynter både med julelys og julefigurer, og har brukt to uker på å få alt klart.

Halvannen måned med jul

Hvert år sponser den lokale liftutleien Tore med lift, slik at han får hengt opp alt som skal henges på vegger og tak.

Når slutten av november nærmer seg, tar Tore ferie fra jobb i to uker. Alt skal være klart til 1. desember, og han bruker hver dag av ferien til å sette ut julepynt.

– Det største problemet er å få system. Jeg har som regel en mal jeg går etter, der jeg plasserer alt ut på plenen der jeg vil at det skal stå, forklarer han.

Utebelysningen og julefigurene ligger lagret i omtrent 100 kasser gjennom vår, sommer og høst, og må lagres både i garasjen og i et ombygd frysehus ved siden av boligen.

«Det viktigste er å glede andre.»
Det er mørkt ute, men alt man ser er eneboligen til Tore Karlsen som er full av julelys. I hagen står det mange figurer og en 1beskrivende setning om hva som er avbildet
LYSER OPP I MØRKET: Huset ligger langs E18 og er synlig fra veien.

Jul og lys til glede for andre

Mens Tore henger opp julelysene på utsiden av huset og i hagen, har samboeren Bjørg ansvar for julepynting innvendig. Tore og Bjørg virker som ekte juleentusiaster, men det er ikke jul i seg selv som er grunnen til at de pynter såpass mye som de gjør.

– Det er gøy å glede andre, men jeg er ikke spesielt glad i hverken jul eller lys, sier Tore.

Og å glede andre ser ikke ut til å være noe problem. Lysene er såpass synlig at han ofte daglig får besøk av ukjente – og en gang stoppet Stockholm-bussen utenfor huset hans for at passasjerene kunne ta bilder.

– Det er mange skoleklasser og barnehager som kommer. Jeg hadde en fjerdeklasse på besøk for et par år siden, hvor temaet for dagen selvfølgelig var jul, sier han.

Blir du inspirert?

Les mer om utebelysning her.

Stua er pyntet med røde gardiner, nisser og juletre. Tore og Bjørg står og sitter ved spisebordet i midten av bildet, med vinduet bak seg. Det er nisser i tak, på vegger og på alle hyller.
JULEHUSET: Det er ikke bare utvendig at Tore og Bjørg sin bolig ser ut som et julehus. Innvendig er det også pyntet til jul fra 1. desember.

Fått besøk av brann og politi

Tore har lært mye om elektrisitet og utebelysning, og forteller at elsikkerhet er det minste problemet han har når han skal henge opp all belysning.

– Det har jeg kontroll på, sier han.

– Jeg passer på at støpsler og uttak ikke kommer i kontakt med snø og vann. Det er ikke krevende.

I løpet av de 22 årene Tore har pyntet til jul har han aldri hatt trøbbel med hverken brann eller jordingsfeil. Han har likevel fått besøk av både politi og brannvesen et par ganger, men ikke av de årsakene man skulle tro.

– Både UP-sjefen og brannvesenet har vært på besøk her. De skulle sende ut julekort til alle brannstasjonene i Follo, forteller han.

I en vinduskarm i trappen er det plassert omtrent 50 små nisser
NISSEHJEM: Bjørg har samlet nisser hele livet, og har over 1300 nisser hun plasserer rundt om i huset.
profilbilde av jan henrik palnes ås elfag vestby elektriske
LIKER DET HAN SER: Jan-Henrik-Palnes syns det er artig med så omfattende julebelysning.

Tips fra elektriker

Jan Henrik Palnes fra Vestby Elektroservice AS forteller at det ikke er noe problem hvis folk har lyst til å sette opp julelys utvendig på egenhånd.

– Dette er pluggbart utstyr og involverer sånn sett ingen installasjon, så det kan hvem som helst ordne, sier han.

Rent belastningsmessig ser ikke elektriker Jan Henrik noen problemer med å ha så mye julelys som Tore har. Utvendige julelys har LED-lys og trekker ikke mye strøm. Tore forteller at han betaler mellom 1000 og 1500 kroner i strøm for desember og januar.

Likevel har elektriker Jan Henrik noen tips til de som vil dekorere hus og hage med julebelysning:

– Ikke bruk skjøteledning, advarer han, og fortsetter:

– Og tenk på hvor du plasserer både julepynten og strømtilførselen. Kursen bør ha en jordfeilbryter som sørger for at alt slår ut om det skal være noe feil, avslutter han.

Behov for elektriker i jula?