Meny
utelys fra SG på hvit vegg lyser opp
  • Belysning

Utebelysning: Forbered deg på lengre utekvelder!

Publisert 28. juli 2020 | Oppdatert 12. oktober 2022

Riktig belysning gjør ikke bare at du kan få benyttet uteområdet bedre – du forlenger også utesesongen, og det løfter standarden på selve boligen.

en trapp utendørs godt opplyst av lavsittende veggbelysning
TRYGT OG STILIG: I trappen kan for eksempel det være vel så fint med lys nærme trinnene, sier Jon-Erik Jacobsen, installatør hos Slevik Elektriske.

Lysere dager og varmere kvelder betyr mer utetid, men den norske sommeren er ikke lett å planlegge. Med koselig utebelysning og varmelamper kan du likevel ta uteområdet i bruk tidligere, samt sitte lenger utover kvelden og sensommeren. Men hva bør du tenke på – og hvordan kan du få belysningen både lun og praktisk?

Fotoceller eller astrour?

Behovet for lys varierer og du kan spare mye på å ikke la lyset stå på hele døgnet. Med astrour stiller du inn fysisk lokasjon etter GPS-koordinater eller sted, og lyset vil følge solbevegelsene: av når solen går opp, på når solen går ned. Det tilpasser seg vintertid og sommertid, og kan også justeres dersom du for eksempel ikke ønsker lys midt på natten – Altså: perfekt for nordiske kvelder.

– Å bytte fra fotoceller til astrour er noe av det vi gjør mest av. Det varer litt lenger og folk trenger ikke måte forholde seg direkte til dem. De skrur seg på når behovet er der, sier Jon-Erik Jacobsen, installatør hos Elfageren Slevik Elektriske.

Hver type har sine fordeler. Dersom stedet du skal lyse opp er mørkt stort sett hele tiden, vil det være naturlig å bruke fotoceller. Men er det en sone du ofte bruker, for eksempel et utendørs spisebord, kan det være best med et astrour.

Pullupbelysning som brukes for å lyse opp sti og busker i en hage.
UTVID UTEOMRÅDET: Med lun og god belysning ute vil du få enda mer ut av utemiljøet ditt, og det gir et varmere inntrykk – akkurat som i en stue. Den klassiske pullup-lampen Arco Air fra SG Armaturen er svært populær.
Vegglampe montert på murvegg for å lyse nedover.
KLASSISK VEGGBELYSNING: Vegglampen Duett kan både installeres for å lyse oppover eller nedover – og gir med det ulike uttrykk.

Sommertid er hagetid

Hvorfor skal hagen bare nytes på dagen? Noen uteområder, som trapper, grillområder eller lignende trenger kanskje ekstra god belysning.

– Miljøbelysning er smak og behag, og mitt råd er uansett å dele opp i soner sier Jacobsen. Det kan være veldig fint med nedfelte lamper på bakken langs en hekk eller en mur. Når lyser treffer noe får man jo også mye mer ut av lyset enn om det bare lyser utover. Om spiseområdet er under tak, er downlights praktisk.

– Tenk både på hvor du ønsker lys, og også hvor høyt eller lavt du trenger lyset. I trappen kan det for eksempel være vel så fint med lys nærme trinnene, og det gjør også at det er lettere å se seg for. Nylig installerte jeg vegglampen Duett mot en støttemur med masse slyngplanter til en gårdsplass. De ble satt lavt for å få mest mulig lysfunksjon, og ble utrolig pent, sier Jacobsen.

Andre deler av hagen kan få lys rett og slett for å utvide utearealet når det ellers er mørkt. Sittesoner har kanskje behov for ulik belysning avhengig av hvilken aktivitet man bruker de til.

– Mange kunder ønsker en meter høye pullup-lamper. De har klassisk design som passer inn både i moderne og tradisjonelle miljøer laget i trykkstøpt aluminium, og er enkle å montere. Disse gir et godt lys og en lun belysning, og er også fine langs stier og innkjørsler.

Skal du oppgradere mer enn bare lyset?

Slik gjør du uteområdet i stand

«Tenk både på hvor du ønsker lys, og også hvor høyt eller lavt du trenger lyset.»
sg hovden lysmodell som lyser opp grønne busker utenfor hus
HOVDEN UTENDØRSARMATURER: Opplyste trær som pynter opp når mørket senker seg.
Modellen Moon kulelys som er plassert ved et utendørs basseng og lyser opp i skumringen
LYSBALLER: Utelykten Moon kan kobles til for eksempel et astrour, så får du «måneskinn» på uteplassen mens solen går ned.

Lek med lyset

En hagetrend som er blitt veldig populær de siste årene er Moon, en lyskule som finnes i tre ulike størrelser. Med Moon kan du skape stemningsbelysning på terrassen, langs gangveier og oppkjørsler og i hagen.

– Disse kulene kan for eksempel kobles til astrour, så lyser de opp når det begynner å mørkne. Det er også en lykt som passer svært godt i kombinasjon med sterkere belysning på terrasser, for eksempel med downlights fra taket eller vegglykter – avhengig av hva du har plass til, sier Jacobsen.

Moon kommer ferdig med ledning og plugg, og krever ingen videre installasjon.

Alle produktene i denne artikkelen er fra SG Armaturer, en av Elfags faste leverandører. Finn din nærmeste Elfager her for et tilbud på installasjon av produktene.

Litt kaldt og guffent fremdeles?

Varmelampe som et rimelig alternativ

Enkelt sikkerhetstiltak

En siste grunn til å installere belysning med automatisk lysstyring er at det bidrar til å gjøre utearealet både sikrere og tryggere. Ved å lyse opp når det er bevegelse får du overblikk over aktivitet utendørs. Det gir deg også en mulighet til å se bedre når du selv trenger det. For uønskede gjester er dessuten terskelen noe høyere for å bryte seg inn i et rom eller bolig dersom området er opplyst.

Skal du oppgradere utebelysningen?