Meny
stue med mye naturlig lys, sto stoler og en kommode
  • ENØK
  • Oppvarming

Spar penger: Slik endrer du energimerkingen på boligen din

Publisert 08. mars 2023 |

Hva betyr egentlig den oransje bokstaven D, og kan du påvirke skalaen?

Mange av oss har vært der. Du er på jakt etter ny bolig, enten det dreier seg om en villa, rekkehus eller leilighet. Du gjennomgår det vanlige: pris, størrelse, beliggenhet, fellesgjeld og naturligvis bildene. Men plutselig dukker energimerkingen opp. Hva betyr den? Og har den noen effekt på boligens prisantydning og verdivurdering?

Nå som strømprisene har blitt mer relevant for manges økonomi, er også flere interessert i energimerking av bolig. Her gir vi deg oversikten over hva energi- og oppvarmingsmerkingen betyr, og hvordan du kan påvirke den i din favør.

øystein sundby i krogsveen
EIENDOMSMEGLER OG ENERGIBEVISST: Øystein Sundby i Krogsveen.

To ulike og uavhengige karakterer

Når du klikker deg inn på en boligannonse, vil du se to ulike merkinger for energibehov og energibruk. Den ene er energimerkingen som går fra A-G og definerer hvor energieffektiv boligen er. Dette dreier seg i all hovedsak om tekniske forhold: Hvorvidt bygningen er gammel eller ny, hva slags bygningsmasse den består av, om det er nylig utskiftede vinduer, type ventilasjon og i hvilken grad boligen er etterisolert.

– Energimerkingen går fra A til G, der A er best og G er dårligst. Dette er noe du enkelt kan legge inn selv på nettet, eller du kan få hjelp av fagfolk til det, sier Øystein Sundby fra Krogsveen Eiendomsmegling.

elektrisk ovn med stikkontakt og støpsel
ELEKTRISK OVN: Vil kunne ha dårlig innvirkning på din boligs oppvarmingskarakter.

– Videre snakker vi også om en oppvarmingskarakter, som går fra grønn til rød, der rødt er dårligst og grønt er best, sier Sundby.

Oppvarmingskarakteren er en femdelt rangering som dreier seg om hvor oppvarmingseffektiv boligen din er – med andre ord hvor miljøvennlig oppvarmingen din er. Denne karakteren er det enklere å påvirke enn energimerkingen, på godt og vondt.

Denne rangeringen avgjøres av hvor stor andel av varmebehovet ditt som dekkes av fornybar energi. Eksempelvis vil en bolig med kun elektrisk oppvarming få karakter rød, og en bolig som kun er varmet opp med bioenergi få grønn som er beste oppvarmingskarakter, sier Sundby videre.

Husk – karakterskalaene fungerer uavhengig av hverandre, så det er i teorien mulig å oppnå en «grønn G», dersom boligen lider av et stort varmetap parallelt med bioenergi som oppvarmingsløsning.

 

Hva betyr det for salg og verdi?

­Du kan enkelt skaffe deg energimerkingen på boligen din på nettsiden energimerking.no, der du kan logge inn gjennom ID-porten. Du kan gjøre det på den enkle måten: alt du trenger er den objektive informasjonen om boligen din – byggeår, bygningsmasse, bolignummer og lignende. Dersom du ønsker en mer avansert kalkulator, finnes det muligheter der man kan legge inn oppgraderinger som for eksempel utskifting av vinduer, etterisolering, endring av energikilder og så videre. Likevel tror ikke megleren det er avgjørende for pris og salg av boligen.

– Det er et paradoks med energimerking. Samtidig som boligkjøpere på visning er svært interessert i hvor mye boligen bruker av strøm, virker det ikke til at selve merkingen spiller særlig inn, sier Sundby.

En av årsakene kan være at merkingen er objektiv og nøytral. Dersom boligen er gammel og lite oppgradert, vil den koste mindre – samtidig som den har høyere strømutgifter. På samme måte vil en helt ny bolig koste mer, men igjen gi lavere strømutgifter.

en stue med varmpepumpe, redigert med en grønn energimerking over
VARMEPUMPE I STUA: En av de mer miljøvennlige kildene til energi, og vil kunne gi en god oppvarmingskarakter (farge).

– I tillegg vil alltid folks strømbruk variere. Det kan for eksempel være stor forskjell på en familie som har barn og et gammelt pensjonistpar hva angår strømforbruk, sier Sundby videre.

Det betyr at strømregningen din påvirkes av både byggets standard, boligens størrelse, oppvarmingsløsning og kanskje det viktigste – bruk. Men med en god energikarakter er det enklere å holde en komfortabel innetemperatur med lavere strømforbruk.

Det er viktig å presisere at hverken bruken av bygget eller personlig strømforbruk har noen innvirkning på energiattesten.

Hvordan spare penger på strøm:

Hva er ENØK?

elfagelektriker på tak som monterer solcellepanel hos forbruker
FORNYBAR ENERGI: Elfag-elektriker i gang med monteringen av solcellepanel.

Anbefaler lønnsomme energikilder

I Elfag er vi alltid interesserte i å hjelpe deg med å oppnå den mest energieffektive løsningen for din bolig. Selv for en gammel bolig vil det kunne lønne seg med en omlegging av energikilden, uavhengig av hvor stort behov boligen din har for energi. Mye av energimerkingen er allerede bestemt av faktorer som omhandler byggeår og energistandard, men også du som forbruker kan gjøre en forskjell, dersom du ønsker å spare noen tusenlapper i året på strømforbruk.

jan henrik palnes vestby elektro
TILHENGER AV ENKLE OG SMARTE LØSNINGER: Jan-Henrik Palnes i Vestby Elektro kommer med gode tips til forbrukeren.

– Vi ønsker at folk setter fokus på hvordan man bruker energien. Hos veldig mange kan det lønne seg å installere smart energistyring, både fordi man får bedre oversikt, samtidig som man sparer på forbruket, sier Jan Henrik Palnes i Elfag-bedriften Vestby Elektro, og kommer med en siste oppfordring.

– Skal du gjøre store endringer i boligen, etterisoler veggene mens du er i gang. Dette vil spare deg for penger på sikt, og gjøre positive utslag for energimerkingen din.

– Hvis du skal skifte gulv, legg ned varmefolie samtidig. Varmefolie varmer bedre, billigere og mer effektivt, sier han.

Skal du gjøre energiendringer i din bolig?