Meny
bolig med solcelleanlegg på taket
PÅ HUSTAKET: Er du riktig heldig kan panelene dine matche husveggen, slik som her.
  • Bolig
  • Oppvarming
  • Teknologi

Solceller på taket: en investering for fremtiden

Publisert 11. februar 2020 | Oppdatert 12. oktober 2022

Å installere solcelleanlegg på hustaket kan for mange virke fjernt og overambisiøst. Samtidig vil det trolig lønne seg over tid. Sjekk om solceller kan passe for deg og din bolig!

Antall solcelleanlegg som blir installert på private hus blir flere for hvert år som går. Stadig flere nordmenn, spredt over hele landet, velger å installere solcellepanel på eget tak. Der vi tidligere så solcellepanel installert på hytter uten vanlig strømtilgang, ser vi nå flere solcelleanlegg som er tilknyttet strømnettet, og som bidrar i landets totale strømproduksjon.

«– Vi estimerer ofte at det vil ta mellom 10 til 15 år før du går i null. Deretter er det netto gevinst, i kanskje 25 år til. Det blir til slutt mange penger spart, og dermed tjent. »
helt blå himmel med en sol og skyer
BEST UTEN SKYER: Solen gir mest når den har fri tilgang.

Det sier Elfager Terje Kaksrud i Hurum Elektro. De har spesialisert seg på installasjon av solcelleanlegg i både næringsbygg og vanlige hus, og får utelukkende gode tilbakemeldinger fra kundene som gjennomfører den grønne investeringen.

– Folk er veldig fornøyde med anleggene. Vi merker en større bevissthet hos kundene når det kommer til eget strømforbruk, og det er positivt, fortsetter han.

Utover å produsere strøm ved hjelp av solenergi, vil installasjonen av et solcelleanlegg potensielt bære flere frukter. Energien som produseres er grønn, og med et stadig økende miljøfokus vil solenergi være en av bidragsyterne på veien mot et mer bærekraftig strømforbruk. I tillegg kan boligeiere ved hjelp av egen strømproduksjon være garantert en økonomisk gevinst i et lengre perspektiv, da deler av det totale strømforbruket ditt i prinsippet blir gratis.

Nysgjerrig på smarthus?

Her er løsningen «alle» har råd til!

terje kaksrud fra hurum elektro poserer i portrett
TILHENGER AV SOLCELLER: Terje Kaksrud i Hurum Elektro AS.

Passer ikke for alle

Et solcelleanlegg bygget i Norge er avhengig av å få  tilgang til den solen vi har. Derfor egner det seg aller best på sydvendte tak. Samtidig må man huske at perioden fra november til januar stort sett ikke gir deg noe solenergi i det hele tatt.

– Solceller driver ikke huset ditt alene, men er et tilskudd på effekten du bruker. Det reduserer kjøpet ditt fra energiverket. Du blir ikke rik av å ha det, men det gir deg miljømessig god samvittighet, samtidig som du over tid sparer en del kroner. Det er minimalt med vedlikehold på et slikt anlegg, sier Kaksrud.

sollys gjennom hjerteformet hånd om vinteren
ÅRET RUNDT: Selv med kortere døgn har den norske høsten og våren også bra med sollys.

Slik fungerer det

Strømproduksjon fra solceller kan foregå på ulike måter. Noen bruker egne batterier for å spare på strømmen man produserer, i den grad man produserer mer enn man bruker. En annen måte å gjøre det på, er å være en såkalt plusskunde – som vil si at du selger strømmen til strømnettet. Når du selv trenger mer strøm enn du har produsert, kjøper du strøm tilbake. På den måten benyttes nettet som en form for batteri.

– I tillegg kan du få støtte fra Enova helt opp mot 25 000 kroner, som gjør investeringen enda rimeligere. Når det er sagt, bør man gjøre det man kan for å unngå å sitte igjen med katta i sekken, sier Kaksrud og fortsetter:

– Vi anbefaler alltid å kjøpe det anlegget som er best, selv om det koster. Da får du fagkunnskap i ryggen dersom noe skjer eller du lurer på noe. I tillegg anbefaler vi naturligvis å benytte seg av en elektriker for både rådgivning og installasjon. Vi gjør aldri en slik jobb uten å befare først, og har på den måten full kontroll over installasjonen på forhånd, avslutter han.

Er det plass til solceller på taket ditt?