Meny
Mann i svart t-skjorte som holder opp en forgreningskontakt mens han har flere hengende over skulderen.
  • Bolig
  • Q1 energi, sparing, miljø
  • Sikkerhet

Slik bruker du skjøteledninger riktig

Publisert 06. januar 2022 | Oppdatert 12. oktober 2022

Vet du hvorfor du ikke bør bruke skjøteledninger og grenuttak som en permanent løsning? Her får du tips til hvordan du bruker dem på en tryggest mulig måte.

 

De fleste er klar over at man ikke bør ha en haug med sammenkveilede skjøteledninger og grenuttak bak sofaen. Likevel har de fleste av oss koblet til en eller flere apparater med skjøteledninger. Det kan rett og slett være utfordrende å finne nok faste stikkontakter når man skal koble til TV, spillemaskin, datamaskin og belysning i samme rom, og samtidig kunne lade mobil, iPad og smartklokke.

En skjøteledning kan virke som en lettvint løsning, men hvis du bruker den feil, utgjør den en stor brannfare i hjemmet. Følg disse tipsene for å bruke skjøteledninger og grenuttak på en tryggest mulig måte.

 

Unngå overbelastning

Hvis du bruker skjøteledninger og grenuttak til apparater som bruker mye strøm, kan ledningen bli for varm.

– Det er veldig viktig at belastningen ikke er for høy. For eksempel bør man ikke koble til en stor varmeovn eller andre apparater som krever mye effekt, sier Roger Samuelsen, daglig leder i ELEKTRO-SPORT AS.

En tommelfingerregel er å unngå skjøteledning og grenuttak til apparater som trekker mer enn 1000 watt, som kraftige panelovner, vaskemaskin og tørketrommel.

– Man bør heller ikke koble for mange apparater til én og samme skjøteledning. Det øker faren for overbelastning, og i verste fall kan det gå varmgang i kontakten som igjen kan føre til brann, sier Samuelsen.

Forgreningsuttak med mange stikkontakter koblet til.IKKE EN PERMANENT LØSNING: Vet du hvor stor den totale belastningen blir på alt som er plugget i grenuttak? Overbelastning kan føre til varmgang.

Hold orden i ledningene

Det kan være fristende å skjule haugen med skjøteledninger under sofaen eller bak et skap, men da legger det seg fort et lag med støv og smuss oppå kontakten. Det kan igjen føre til at temperaturen og brannfaren øker.

– Man bør ikke ha en masse skjøteledninger rullet sammen et sted hvor man ikke ser dem. De bør ligge godt synlig så man ser når det er behov for renhold og inspeksjon, sier Samuelsen.

Du bør også unngå å koble sammen mange skjøteledninger, og å bruke en ledning som er altfor lang. Hvis du bruker en ledningstrommel, er det best å rulle ut hele ledningen.

– Hvis man har 10–20 meter med ledning som er rullet sammen i en krok, øker det faren for varmgang. Derfor bør ikke skjøteledninger ligge sammenrullet. Det beste er å bruke en skjøteledning med lengde tilpasset til bruken, sier Samuelsen.

Det er veldig viktig å sjekke pluggen av og til. Hvis det er brunt eller misfarget rundt pinnene, er det tegn på overbelastning. Da må man ikke bruke den skjøteledningen mer.

– Roger Samuelsen, ELEKTRO-SPORT AS.

Velg riktig type

Når du kjøper skjøteledninger, bør du også være nøye på at du velger riktig type.

– Det finnes mange forskjellige typer grenuttak og skjøteledninger. Noen har ett stikk og andre har flere. Det finnes også ulike typer for innendørs og utendørs bruk, noe man må være oppmerksom på når man for eksempel henger opp utebelysning, sier Samuelsen.

– Hvis man bruker en skjøteledning som ikke egner seg for utendørs bruk til for eksempel julebelysningen, kan det bli fuktighet i kontakten. Det kan føre til jordfeil og man kan få støt, sier han.

Og hvis du ofte har problemer med å finne nok stikkontakter, bør du droppe skjøteledningene og heller få lagt opp flere faste kontakter.

– Skjøteledninger er ikke ment for permanent bruk, da bør man heller kontakte en elektriker og få installert flere faste stikkontakter. Det er en rask og rimelig jobb, og veldig mye tryggere, sier Samuelsen.

Stue med stol og bord og bilde på veggen. Stikkontakt på veggen med vanlig stikk og usb.FASTMONTERT: utvalget stikkontakter er stort. Hvorfor ikke få satt inn en hel rekke som er skreddersydd dine behov?