Meny
elektriker monterer nytt sikringsskap med automatsikringer, med bruk av gult verktøy tilkoblet sikringsskap.
  • Bolig
  • Sikkerhet

Alt du trenger å vite om sikringsskap

Publisert 03. november 2020 | Oppdatert 12. oktober 2022

Sikringsskapet er energisentralen i hjemmet og gir deg oversikt over de elektriske kursene i boligen din. Her får du svar på det folk flest lurer på om sikringsskap.

Har du opplevd at strømmen går når du bruker stekeovn, oppvaskmaskin og vaskemaskin samtidig? Det betyr at den elektriske kursen er overbelastet og at sikringen i sikringsskapet er gått. Et sikringsskap skal sørge for at strømmen ikke overbelaster byggets elektriske ledningssystem.

I et sikringsskap finner man hovedsikringer, samt sikringer for de enkelte elektriske kursene. Et sikringsskap fungerer godt når du ikke trenger å bekymre deg.

Vi har svart på spørsmålene folk har vedrørende sikringsskap.

kvinnelig elektriker med Elfag t-skjorte, sett ovenfra, går nedover trappen med verktøykasse i hånden.
EL-SJEKK: Det eneste du skal gjøre i ditt eget sikringsskap er å skifte eller skru på egne sikringer. Fullstendig el-sjekk skal gjøres av en godkjent elektriker.

Finn svar på det du lurer på

Hva er et sikringsskap?

arrow

Et sikringsskap er energisentralen i hjemmet ditt. Sikringsskapet sørger for sikkerheten dersom det oppstår problemer i det elektriske anlegget. I sikringsskapet har du sikringer som sørger for at energien kommer frem til det elektriske utstyret, være seg strøm til ovn, strøm på badet eller strøm til elbilladeren din. I gamle sikringsskap er det vanlig med mellom syv og ti sikringer, mens nyere sikringsskap kan ha opptil 20 sikringer for å dekke energimengden.

Bruken av energi har endret seg mye i løpet av de siste tiårene, og introduksjon av elbilladere, induksjonsplater og kokende vann i springen gjør at vi bruker en større mengde energi når vi først bruker strøm, uten at vi nødvendigvis bruker mer energi totalt. Derfor trenger vi flere sikringer.

Hva må jeg gjøre når en sikring har gått?

arrow

Hvis strømmen plutselig går, vil det første du gjør være å sjekke sikringsskapet ditt. Du bør alltid lokalisere problemet og stille deg selv spørsmålet «Hvorfor gikk strømmen nå?» og prøve å løse problemet til neste gang.

Hvis du har et nytt sikringsskap har du automatsikringer, så alt du trenger å gjøre er å aktivere sikringen igjen ved å dytte den opp så den står riktig vei. Har du et gammelt sikringsskap må du bytte ut skrusikringen. Husk at det alltid er en grunn til at sikringen gikk, og du må lokalisere grunnen for å unngå flere overbelastninger.

Har jeg et nytt eller gammelt sikringsskap?

arrow

Et gammelt sikringsskap har skrusikringer, og tilhører gammel og utdatert teknologi. Skrusikringene bør byttes ut. Et nyere sikringsskap har automatsikringer som du ikke trenger å bytte ut hvis de slår ut.

I tillegg har nye sikringsskap jordfeilbryter på alle sikringer, overspenningsvern og en kWh-måler eller strømmåler i skapet.

Trenger jeg et nytt sikringsskap?

arrow

Hvis sikringene går uten at du vet hvorfor kan det være et tegn på at du trenger å bytte sikringsskap. Vanligvis kan man ha sikringsskap i mer enn 25 år, men det blir likevel anbefalt å bytte til et nytt sikringsskap hvis du har et gammelt sikringsskap med skrusikringer.

De gamle skrusikringene beskytter ikke like godt mot overbelastning av strøm. En automatsikring er mer nøyaktig og sikker, og beskytter installasjonen din bedre enn de gamle skrusikringene.

I nye sikringsskap er det jordfeilbrytere på hver sikring. Denne bryteren kobler ut strømmen når det oppstår jordfeil. En jordfeilbryter beskytter deg mot at du skader deg selv eller huset ditt grunnet feil på utstyret.

Hva koster et sikringsskap?

arrow

Prisen for å kjøpe et helt nytt sikringsskap kan variere, men hvis du skal bytte ut gamle skrusikringer fra et gammelt sikringsskap med nye automatsikringer, vil det koste omtrent 15 000-20 000 kroner. Det kan også avhenge av størrelsen på skapet.

Sikringsskap er noe dyrere i dag enn det var for bare ti år siden. Det er fordi elektrikere har nye regler og krav å følge, samtidig som økningen av antall sikringer påvirker prisen. Elektrikerens oppgave er å passe på at sikringsskapet ikke har vesentlige ulemper for forbrukerne.

Det betyr at man må ha mange nok sikringer til at elektrisk utstyr som mikrobølgeovner, kaffemaskiner og kokende vann i springen kan bruke energien som kreves, uten å belaste andre sikringer.

Hvor skal sikringsskapet stå?

arrow

Det finnes en forskrift om elektriske lavspenningsanlegg som sier at sikringsskapet må være tilgjengelig for ettersyn, vedlikehold, reparasjon, betjening og prøving.

Det må være god nok plass rundt og i skapet slik at utskiftninger og annet arbeid kan bli gjort på en trygg måte. Vi anbefaler at man plasserer sikringsskapet sentralt i hjemmet, og at det alltid er lett tilgjengelig.

Må jeg sjekke sikringsskapet mitt?

arrow

Hvis du opplever at sikringer går uten at du selv klarer å finne ut av hvorfor, er det viktig at du sjekker sikringsskapet ditt. Da må en autorisert elektriker undersøke sikringsskapet. De gjennomfører en brannforebyggende el-kontroll for å finne ut av om du trenger å skifte innmaten i sikringsskapet ditt.

Det er også viktig at du med jevne mellomrom sjekker sikringsskapet ditt selv. På den måten bidrar du til å senke brannfaren i hjemmet ditt. Det er spesielt viktig å sjekke hvis du har et gammelt sikringsskap, da skrusikringer er mer brannfarlige enn moderne automatsikringer.

For å sjekke sikringsskapet ditt selv tar du bare på sikringene for å sjekke om de er varme. Hvis de er veldig varme kan det tyde på at noe er galt i sikringsskapet ditt. Sjekk også om sikringene er brent.

Trenger man flere sikringsskap?

arrow

I en vanlig bolig er det normalt bare behov for ett sikringsskap. Likevel kan det være aktuelt med flere skap hvis man har garasje eller et anneks tilknyttet boligen. Videre kan det også være aktuelt med et ekstra sikringsskap om man har en veldig stor enebolig.

Har du spørsmål om sikringsskap til din bolig?