Meny
Dobbel stikkontakt på vegg og mobiltelefon med ladekabel plugget i. Mobilen ligger på et lite sidebord.
  • Bolig
  • Elsikkerhet Q4
  • Oppussing
  • Sikkerhet

Dette må du vite om stikkontakter

Publisert 10. november 2021 | Oppdatert 12. oktober 2022

Skal du installere nye stikkontakter? Her er elektrikerens beste tips og anbefalinger!

Skrivebord med nedfelt stikkontakt og en mobil som lader.
DER DU TRENGER DET: stikkontakten kan være akkurat der du ønsker.

Skal du pusse opp kjøkkenet, få på plass hjemmekontoret eller kanskje totalrenovere hele boligen? Da lønner det seg å tenke gjennom hvor mange stikkontakter du trenger og hvor de skal plasseres.

– I veldig mange tilfeller trenger man flere stikkontakter enn man tror. Nå er det for eksempel et forskriftsmessig krav om minimum seks faste stikkontakter ved TV-en. Mange synes det høres mye ut, men når man skal plugge inn TV, ruter, modem, spillkonsoll, lamper og ladere, er det mange som oppdager at de trenger enda flere, sier Fredrik Friis Nielsen i Ørnulf Wiig Installasjon AS.

På kjøkkenet anbefaler Nielsen å tenke gjennom hvilke apparater man har, og hvordan man bruker dem.

– Hvis alt skal være koblet til samtidig, trenger man mange stikkontakter. Ved spisestuebordet er det også krav om fire uttak, men mange har flyttet hjemmekontoret dit og trenger flere til skjerm, printer, skanner, arbeidslampe og ladere. En skjøteledning er kun en midlertidig løsning!

Mann med kort, lyst hår og svart pique-skjorte.
SNAKK MED ELEKTRIKEREN: det finnes mange smarte løsninger for stikkontakter, sier Fredrik Friis Nielsen.

Spesielle krav for våtrom og uterom

Stikkontakter i våtrom og utendørs følger spesielle forskrifter basert på IP-grad og ulike soner. På bad er det mange faktorer som må vurderes i forhold til plassering.

– Mange har speilskap på badet med kontakt inni, men det kan være lurt å ha en utenfor også så man slipper å føne håret med speildøren åpen. Man bør også tenke på om kontakten er koblet til lys eller ikke, så man ikke kun lader den elektriske tannbørsten når lyset står på.

På terrassen og i hagen kan det være behov for stikkontakter til alt fra høytrykksspyler, grill, varmelamper og julebelysning.

– Utelamper med integrert stikkontakt hvor man bare vipper opp dekselet kan være en smart løsning. Man kan ha én eller flere kontakter på hver lampe som plasseres rundt huset, så har man tilgjengelige kontakter hele veien rundt, sier Nielsen.

Skjulte stikkontakter, eller en del av designet

Når du har bestemt deg for hvor du skal plassere stikkontaktene, er neste spørsmål hvordan de skal se ut.

– Man kan gjøre det stilig når man først gjør det. Et grått kjøkken med matt svart vannkran, svarte håndtak og matte svarte stikkontakter gir et moderne, men nøytralt utseende. Det finnes også forskjellige fronter til kontakten, som glass eller skifer, sier Nielsen.

Jente i rosa genser. Hun sitter i en stol foran et skrivebord. Foran henne ligger en ipad og en mobil på lading.

FLEKSIBEL KONTAKT: en stikkontakt må ikke lenger sitte fast i en vegg. Her er den plassert på skrivebordet.

I tillegg kommer stikkontaktene i forskjellige størrelser og former, som enkel, dobbel, 4-veis og stikkontakt med USB.

– Den vanlige doble stikkontakten vi alle kjenner har en boks inne i veggen som er rund. Jeg pleier å anbefale det vi kaller 1,5 boks, som er oval. Den gjør at man kan velge stikkontakter som bygger betydelig mindre ut fra veggen.

En vanlig dobbel stikkontakt i rund veggboks bygger 23 mm ut fra veggen, mens en tilsvarende stikkontakt i 1,5 boks bygger kun 9 mm.

– Det er marginal prisforskjell på de to, og det åpner mange valgmuligheter når det kommer til design. Der det ikke er en vegg å felle inn stikkontakter i, for eksempel på en kjøkkenøy, finnes det stikkontakter som felles ned i benkeplaten. Her finnes det popup-kontakter som løftes opp, eller backflip-kontakter som snur seg rundt når du trykker på dem.

«Det er viktig å understreke at forskriftene og anbefalingene vi gir er der for en grunn. De er ikke der for å skaffe oss selv mer jobb, men for forbrukerens sikkerhet.»
Stue med stol og bord og bilde på veggen. Stikkontakt på veggen med vanlig stikk og usb.

HVOR MANGE TRENGER DU? Med disse stikkontaktene i rekke fra Elko, er det plass til både mobiler, lampe og støvsuger.

Når må du oppgradere gamle stikkontakter?

Ujordede stikkontakter og kontakter som gnistrer. Når er det på tide å skifte ut de gamle stikkontaktene?

– At det kommer en liten gnist idet du plugger inn for eksempel datautstyr, er ikke nødvendigvis farlig. Det skyldes vanligvis bare at apparatet trekker mye strøm idet du plugger det inn i kontakten. Men hvis støpselet sitter løst eller pinnene ser svidde ut, bør man tilkalle en elektriker, sier Nielsen.

I nye boliger legger man kun opp jordede stikkontakter, mens eldre boliger fortsatt kan ha ujordede i enkelte rom. Nielsen anbefaler å skifte dem ut hvis du først skal pusse opp.

– Det kan være et veldig enkelt eller omfattende prosjekt avhengig av hvor gammelt det elektriske anlegget er. Hvis man uansett må trekke om gamle og sprukne ledninger, er det lurt å bytte stikkontaktene samtidig, de har også en levetid. Men dette må vurderes av elektrikeren fra sted til sted.

Han minner også om at vanlige stikkontakter ikke er laget for å lade med høy effekt over lengre tid.

– Jeg har vært ute hos kunder som har ladet elbilen i en vanlig stikkontakt, hvor hele kontakten hadde smeltet og innmaten hadde rent nedover veggen. I dette tilfellet var det heldigvis en betonggarasje, men hadde det vært treverk kunne det gått veldig galt. Så snakk med en elektriker og få alt installert riktig og der du trenger det.

Sort stikkontakt med fire uttak og usb, montert på vegg over kjøkkenbenk.
EN DEL AV INTERIØRET: stikkontakter kommer i mange forskjellige utførelser og farger, så den kan tilpasses både bruksområde og interiør.
Kjøkkenbenk med iPad som lader i en stikkontakt som er felt inn i benken.
STIKKONTAKT DER DU TRENGER DET: med EVOline BackFlip vipper man stikkontaktene opp når de skal brukes.