Meny
Grå kjøkkenbenk i marmor med to runde innfelte stikkontakter i sort og hvit utførelse.
  • Oppvarming

Inspirasjon: Sømløst med sorte detaljer

Publisert 22. mars 2021 | Oppdatert 12. oktober 2022

Har du mørk fasade på huset, eller rom med mørk innredning? Vi har snakket med en elektriker som sverger til sorte detaljer. Bla videre og bli inspirert av flotte installasjoner ute og inne.

– Før i tiden lakkerte man stikkontakter, lysbrytere og andre enheter selv. I dag finnes det heldigvis en rekke flotte el-produkter med sort utførelse, som holder seg like fine år etter år, sier elektriker Rune Røttesmo hos Elfagbedriften A-elektriker.

Han har jobbet i bransjen i en årrekke og fulgt med på trendene som har kommet og gått. Vi har bedt ham plukke ut seks sorte favoritter du kan få installert hjemme.

Sorte stikkontakter

Den første er en klassiker: Stikkontakten finnes i alle hjem – og hos de aller fleste er det den tradisjonelle hvite varianten som pryder veggene. Dersom du ønsker å fornye hjemmet, har Røttesmo et smart tips:

– Bytt til svarte stikkontakter i hele boligen. Det skaper stor forandring og gir hjemmet et moderne og tidløst uttrykk.

NB: Du står fritt til å bytte deksel på stikkontaktene hjemme, men skal du skru av selve stikkontakten og løsne de elektriske lederne, må du tilkalle en elektriker.

Stort og moderne kjøkken med hvit og brun innredning, tre ovner i ståhøyde, stor induksjonstopp og kjøkkenøy med nedfelte stikkontakter.
GENIAL KJØKKENLØSNING: I lukket posisjon er EVOline BackFlip en diskret plate på kjøkkenbenken – men med et lett trykk snur den seg 180 grader og viser seg fra sin praktiske side: USB-lader og stikkontakt. Monteringsdybden er bare 53 millimeter. Foto: EVOline.

– Denne har vi montert mange av. Kjøkkenøy med skuffer fremfor skap har blitt veldig trendy de siste årene. Dette produktet har en monteringsdybde på 53 millimeter og tar nesten ikke plass inne i skuffen, tipser Røttesmo.

Vurderer du å installere elbillader hjemme?

Her er svarene på de mest stilte spørsmålene.

sort stikkontakt med forskjellige innganger og USB-port – montert over kjøkkenbenk.
SORT ALLROUNDER: Denne stikkontakten passer ulike støpsler og kommer med USB-port. Her Elko Plus fra ELKO. Foto: Elfag

Sort elbillader

Skal du installere elbillader hjemme? Da bør du gå for en modell som står i stil med fasaden på huset.

– Når man ikke har garasje, er det fint med en diskret elbillader. Dersom du skal installere elbillader hjemme, anbefaler jeg å gå for en kompakt modell med stor ladeeffekt. Dette har de fleste elektrikere god peiling på, tipser Rune Røttesmo.

kvinnelig elektriker installerer sort elbillader på husvegg.
LADER BIL MED STIL: I dag finnes det mange lekre ladestasjoner for elbil. En av dem er modellen EO Basic i fargen sort. Dette er en høykvalitets hjemmelader med et gjennomført design med type 2 kontakt. Foto: Elfag.
«Rørleggerne startet trenden med sorte kabinetter, toaletter og kraner. Da er det naturlig at vi elektrikere kaster oss på bølgen.»
sort og kompakt elbillader montert på hvit murvegg.
MARKEDETS MINSTE: Ønsker du deg en elbillader som stjeler minst mulig oppmerksomhet? EO Mini er verdens minste elbillader. Denne kommer i både hvit og sort utførelse. Foto: Micro Matic.
Rektangulær utelampe med sort armatur og glassvinduer montert på brun husvegg.
Spør din Elfager om råd til valg av utelys og lamper. Det finnes veldig mye å velge i.

Sort utebelysning

Utebelysning er først og fremst en viktig funksjon for uteplassen – men velger du riktig armatur løfter den også standarden på boligen

Sort hytte i vinterlandskap på kveldstid med sorte utelamper som lyser oppover og nedover.
Eieren av denne hytta ble storfornøyd med både lamper og lysbilde. Valget falt på modellen Artes fra SG Armaturen.
Rune røttesmo fester svarte stikkontakter på en vegg
MIDT I INSTALLASJONEN: Rune Røttesmo fester stikkontakter.

– Kunden ønsket seg nye utelamper på hytta. Sammen ble vi enige om en moderne, sort utelampe med justerbar lysstråle og tilhørende sorte kabler og klips som matcher fasaden på hytta, forteller elektriker Rune Røttesmo.

Smart og svart teknologi

Har du planer om å kaste deg på smarthus-bølgen? Det viktigste er selvfølgelig funksjonene og brukervennligheten – men det skader jo ikke at løsningene er pene å se på.

«Hos nye kunder starter jeg alltid med å finne ut hvordan de planlegger å innrede, og hvilke farger og materialer som skal brukes. Sort passer de fleste interiørstiler.»
Sort betjeningsterminal med berøringsskjerm for smarthus montert på mørk blå vegg.
HJEMMETS SERVICE-SENTRAL: Med denne på veggen styres alt fra adgangskontroll til lys og persienner fra ett og samme sted. Betjeningsterminalen Gira G1 fra Micro Matic er nett, delikat og løfter helhetsinntrykket i rommet.
sort komfyrvakt på brun bakgrunn.
DEN LILLE SORTE: mKomfy Infinity fra CTM Lyng er en av flere sorte komfyrvakter på markedet. Foto: CTM Lyng.

Sort komfyrvakt

Så å si alle komfyrbranner skyldes tørrkoking. Derfor er det viktig å ha en komfyrvakt som gjør at ovnen din skrur seg av hvis du selv glemmer det. Fastmontert komfyrvakt er faktisk et krav i alle nye boliger bygget etter 2010. Har du byttet kurs til komfyren etter dette, er du også pålagt å installere komfyrvakt.

Det finnes mange leverandører og produkter å velge mellom, og også her slår vi et slag for sort utførelse.

Vil du snakke med en proff om muligheter?