Meny
  • Oppvarming

Alt du trenger å vite om stikkontakter

Publisert 08. oktober 2020 | Oppdatert 12. oktober 2022

Tilgang på stikkontakter der du faktisk trenger det kan øke komforten i hjemmet ditt betraktelig. Vi har samlet svarene på de mest stilte spørsmålene om stikkontakter, enten du skal bygge nytt eller pusse opp.

Under oppussing av bolig står stikkontakter ofte høyt på listen over ting som skal endres på. Enten du ønsker flere stikkontakter i rom som brukes mye, oppgradering med USB-uttak eller installasjon av stikkontakter utendørs er det viktig med god veiledning, slik at du får det resultatet du ønsker.

Vi har samlet de vanligste spørsmålene om stikkontakter, og våre elektrikere har forsøkt å besvare dem så godt de kan.

Finn svar på det du lurer på:

Flere stikkontakter på kjøkkenet: Hva må jeg tenke på?

arrow

På kjøkkenet er det krav om et dobbelt uttak per andre meter kjøkkenbenk. Kaffetrakter, vannkoker og mikrobølgeovn er applikasjoner som trekker mye effekt, og på bakgrunn av dette anbefaler vi en egen 16A kurs til kjøkkenet.

Videre er det et hav av muligheter når det gjelder stikkontakt-løsninger på kjøkkenet. Du kan bygge stikkontaktene inn i benkeplaten, ha trådløs lading og USB-porter for smarttelefoner, pop-up stikkontakter eller diskré strømforsyning til kjøkkenøy med gjemte stikkontakter.

Stikkontakt til ny komfyr: Hva må jeg tenke på?

arrow

Moderne platetopper (induksjon) bruker mer strøm enn eldre. Skal du oppdatere et eldre kjøkken må du sannsynligvis legge nye elektriske kurser for å unngå overbelastning.

Husk at det nå er krav om komfyrvakt for platetoppen i alle nybygg og der det legges opp ny kurs til komfyren. Dette gjelder både bolig og fritidsbolig.

En generell regel er at man må legge opp flere stikkontakter når gamle kjøkken pusses opp.

Flere stikkontakter på badet: Hva må jeg tenke på?

arrow

På badet er det praktisk med stikkontakter ved siden av vasken for el-tannbørste, hårføner, rettetang og kanskje en radio.

Stikkontakter på bad må ha en såkalt IP-grad 44 for å beskytte mot vann – altså et påført lokk. Regelen gjelder derimot ikke hvis stikkontakten er plassert mer enn 60 cm fra dusj, badekar eller vask. Du kan da montere helt ned i IP-grad 20. Spør din Elfag-elektriker om den beste løsningen for ditt bad.

Kan jeg få stikkontakter utendørs?

arrow

Det korte svaret er: ja absolutt. Utendørs er det også krav om IP-grad 44, og en anbefalt høyde på 1 – 1.5 meter fra bakken for å beskytte mot ytre påkjenninger.

I nybygg og ved oppussing anbefaler vi et dobbelt uttak på to av boligsidene, og på terrasse/balkong om det er to eller flere etasjer. Disse blir ofte brukt til elektrisk grill, radio, lys, varmelamper og lading av mobil.

Når man skal bruke strøm ute anbefaler vi å unngå skjøteledninger. Disse er ikke ment for å ta seg av større belastninger og er ofte årsaken til varmgang og i verste fall brann.

Stikkontakt: Vil jeg ha med eller uten USB?

arrow

Vi anbefaler ofte å installere USB-uttak over kjøkkenbenker og steder man lader mobiltelefoner og andre mindre applikasjoner som kamera og treningsklokke. Dette gir en tryggere adapterfri lading, i tillegg til at du slipper rot og ekstra ledninger.

Trenger jeg «timer» på stikkontaktene mine?

arrow

Med en timer på stikkontakten kan du velge hvor lenge strømmen skal være påslått. Går den over tiden brytes strømmen automatisk. En kan velge hvor lenge strømuttaket skal vare – fra noen minutter til flere timer. Du kan enkelt koble den ut før tiden har gått, og de fleste modeller har både overbelastnings- og kortslutningsvern.

Dette er praktisk for mindre applikasjoner som rettetang, kaffetrakter og strykejern. Med en riktig installert timer minsker du brannfaren betraktelig i hjemmet ditt.

Skal stikkontaktene mine være jordet eller ujordet?

arrow

I boliger bygd etter 1998 skal alle stikkontakter være jordet.

Tidligere kunne oppholdsrom ha ujordede stikkontakter. Skal du pusse opp et slikt rom er det ditt eget ansvar å vurdere om rommet fortsatt er i «ikke-ledende omgivelser». Et «ikke-ledende» rom er bygget i isolerende materialer, og uten metalliske konstruksjoner eller rør-system, for eksempel varmekabler i gulvet.

La en elektriker gjøre jobben

Når du skal få installert nye stikkontakter er det mange forskrifter og sikkerhetstiltak som må følges. Som hovedregel er det bedre med for mange enn for få stikkontakter. Har man for få brukes ofte skjøteledninger eller grenuttak som utgir en større brannfare enn stikkontakter.

varmelampe ute under tak
KREVER STIKKONTAKT: Varmelampe på terrassen.
usb utganger og vanlig stikkontakter på kjøkken
ALT DU TRENGER: USB-uttak og vanlige stikkontakter
stikkontakt på vegg ved gulv
SØMLØST INTEGRERT: Det er vanlig å velge stikkontakter som går igjen med resten av interiøret.

Planer om nye stikkontakter?