Meny
elbil som lader utendørs
  • Elbil-lader

Spørsmål og svar: Hjemmelading av elbil

Publisert 02. november 2020 | Oppdatert 12. oktober 2022

Vurderer du å installere elbillader hjemme? Her er svarene på de mest stilte spørsmålene.

Elbilen er billig i drift, og lader du den hjemme blir det ekstra rimelig. I denne artikkelen får du svar på de viktigste spørsmålene om elbilladere og lading av elbil hjemme.

 

liten og kompakt elbillader med to uttak montert på moderne husvegg i treverk og betong med furutre i forgrunnen.
HAR DU TO ELBILER? Denne laderen fra Charge Amps har to uttak.

Spørsmål og svar om elbillading:

Hvor mye koster en elbillader?

arrow

Markedsprisen på en ferdig montert hjemmelader ligger normalt fra 15 000 til 20 000 kroner, avhengig av ladeeffekt, monteringssted og tilstand på anlegget. Har du ikke installert overspenningsvern må du også regne dette med i prisen.

Dersom du skal ha flere elbilladere blir gjerne nummer to billigere fordi man fortsetter på eksisterende installasjon.

I dag har de fleste elbil-husstander kun én elbillader – men etter hvert som bestanden av elbiler og ladbare hybridbiler øker kan det bli mer aktuelt med flere ladere per husstand. Bor du i en vertikalbolig eller har utleiedel kan det også være gunstig med to ladestasjoner.

Hvilken elbillader skal jeg velge?

arrow

Det finnes mange elbilladere på markedet. Vårt beste råd er å planlegge for fremtiden. Dersom du eksempelvis har en elbil som kan ta imot 7,6 kW i dag, er det naturlig å tenke at din neste elbil kan ta imot enda mer. Det betyr at kablingen og kursopplegget inn til sikringsskapet bør være forberedt på en slik økning. Laderen kan enkelt skiftes ut når grunninstallasjonen er på plass.

Du bør også finne ut hvor mange kW bilen din kan ta imot, og alltid sjekke størrelse på laderen opp mot ditt eksisterende elektriske anlegg. Dette kan Elfag-elektriker hjelpe deg med.

Er du type 1 eller type 2? Les den store ladeguiden! 

Hva koster det å lade elbil hjemme?

arrow

Strømprisen i dag ligger på cirka 1 krone per kW og vil med det koste deg mellom 1,50 til 2 kroner per mil i kjøring. Til sammenligning er prisen 10 til 12 kroner per mil med drivstoff.

Prisen per lading avhenger av størrelsen på batteriet i bilen din. Har du en bil med batteri på 60 kWh vil det koste om lag 60 kroner å lade opp batteriet.

Kan man lade elbil i stikkontakt?

arrow

Du skal ikke lade elbil fra vanlig stikkontakt eller med skjøteledning. Det har kommet tydelige føringer fra DSB som sier at det kun er tillatt å lade elbil via stikkontakt i enkeltstående tilfeller ved nødstilfeller.

Det innebærer svært stor risiko å lade en elbil gjentatte ganger via stikkontakt. Dersom du lader bilen jevnlig på hytta må du ha ladestasjon der også.

Hvordan lade elbil i borettslag?

arrow

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har fremmet et forslag som vil gi andelseiere en rett til – på visse vilkår – å sette opp ladepunkt for elbil.  Det betyr at styret er nødt til å tilrettelegge en løsning hvis du trenger det. Forslaget blir vedtatt rundt årsskiftet 2021.

I dag finnes det mange flotte systemer som lar bileieren betale etter bruk, som gir enkel oversikt digitalt, der hver enkelt bruker får sin egen regning. Dette kan koste mye for borettslag med gamle nett – men de må likevel legge til rette for det.

Kan man lade elbil når det regner?

arrow

Du kan lade elbil i all slags vær. Enkelte biler har oppvarming av kontakt slik at den ikke fryser om vinteren. Det foreligger et generelt råd om ikke å lade ved lyn og torden, selv med overspenningsvern installert. Dette for å redusere risikoen for at skader kan skje, slik som på all annen elektronikk.

Tips: Pass på at ikke ledningen ligger i søla. Lag et fint oppheng og vedlikehold jevnlig.

Trenger du mer informasjon?