Meny
lynnedslag over boligfelt med trær
  • Bolig
  • Elsikkerhet Q4
  • Sikkerhet

Er hjemmet ditt vernet mot lyn?

Publisert 08. mai 2020 | Oppdatert 12. oktober 2022

Overspenningsvern beskytter strømnettet ditt når det lyner og tordner – men ikke alle har en slik i sikringsskapet.

Visste du at strømstyrken kan nå hele 300 000 ampere når det lyner? Til sammenligning er sikringsskapet ditt laget for å tåle strømstyrker mellom 10, 60 og 80 ampere. Det kan faktisk oppstå brann lenge etter et lynnedslag – selv når lynet har slått ned mange kilometer unna.

Heldigvis finnes det en løsning som beskytter elektronikken i hjemmet mot materielle skader og brann ved lynnedslag.

— De fleste kjenner noen som har fått noe ødelagt på grunn av lynnedslag. Når det lyner kan det oppstå overspenninger som vandrer langs ledningsnettet og inn i elektriske anlegg i bygg og boliger. Boliger uten overspenningsvern er mer utsatt for materielle skader og brann ved lynnedslag. Likevel er det mange som ikke har dette installert hjemme, forteller Espen Dyrud i Elfag-bedriften Dyrud Elektro.

lyn fra blå himmel over boligblokker
BESKYTT BOLIGEN: Et overspenningsvern gir en ekstra trygghet når det lyner og tordner.

Se etter denne i sikringsskapet

I 2012 ble det innført krav til installasjon av overspenningsvern i alle nye elektriske anlegg. Det betyr at du er pålagt å ha dette i sikringsskapet hvis du bor i en bolig som er bygget eller rehabilitert dette året eller senere.

I dag kommer alle nye sikringsskap med overspenningsvern ferdig installert. Bor du i en eldre bolig eller sameie bør du ta en tur ut i sikringsskapet og se etter denne enheten:

grønn ring rundt overspenningsvernet i et sikringsskap
SE ETTER DENNE: Enheten i ringen er et overspenningsvern. Har du ikke en slik, bør du vurdere å skaffe det.

Dersom du har overspenningsvern i sikringsskapet, bør du sjekke status jevnlig – og særlig etter tordenvær. Hvis flaggene i overspenningsvernet lyser grønt er alt i orden, men skifter de farge skal overspenningsvernet byttes ut. Dette må gjøres av en elektriker.

En trygg og rimelig investering

Brannvernforeningen anbefaler to typer overspenningsvern i boliger: Ett i sikringsskapet og ett eller flere finvern som beskytter finelektronikk som ruter, TV og datautstyr.

Overspenningsvernet i sikringsskapet tar den første støyten ved store spenninger og skal installeres av en godkjent elektriker. Finvernet settes rett i stikkontakten og du kan installere enheten på egenhånd.

— Med stadig hyppigere bruk av dyr finelektronikk i norske husholdninger øker også risikoen for materielle skader ved overspenning. Dersom du ikke har overspenningsvern installert, anbefaler jeg å ta kontakt med en Elfager for en profesjonell vurdering av det elektriske anlegget og hva som eventuelt trengs av ytterligere beskyttelse, sier Dyrud.

Han anslår at ettermontering av overspenningsvern i sikringsskap koster mellom 2 500 og 3000 kroner ferdig montert. Finvern i stikkontakt koster ikke mer enn noen hundrelapper, men Dyrud anbefaler å kjøpe dette hos en autorisert installatør eller hos en TV- og radioforhandler. Da er du garantert et kvalitetsprodukt.

Mangler du overspenningsvern?