Ikon finn elektriker Finn elektriker

Vi hjelper deg!

Meny
Elfag logo
  • Bolig
  • Oppvarming
  • Sikkerhet

Har varmekablene sluttet å virke?

Dette må du gjøre hvis det vanligvis så varme og deilige gulvet ditt plutselig er iskaldt.

Les videre
Next icon

I kalde Norge er varmekabler en luksus som mange tar seg råd til. Varmekabler egner seg ypperlig på badet, men kan også legges i ganger, på kjøkkenet, ja i grunnen hvor som helst. Man skal aldri legge varmekabler selv, men heller overlate jobben til en autorisert elektriker. Da kan du føle deg trygg på at kablene vil holde seg varme i mange år, men det kan likevel være lurt å forberede seg på en dag der baderomsflisene plutselig føles som is.

På lag med Elfag

Din Elfag-elektriker kan sette deg i kontakt med en spesialist i ditt område og følge opp arbeidet som blir gjort.

«Ta kontakt med en elektriker hvis varmekablene kobler seg ut ofte.»

Kalde kabler – hva gjør jeg?

Det første du må sjekke er om sikringen har gått, eller om jordfeilbryteren har slått ut. Hvis dette er tilfellet er det enkelt å få liv i kablene igjen, men det kan også være en indikasjon på et større problem. Dersom sikringen kobles ut hyppig må du ta kontakt med elektriker for å få kartlagt og utbedret feilen skikkelig.

Ta vare på dokumentasjonen

Hvis installasjonen av varmekablene er foretatt innenfor de siste sju årene, skal du ha mottatt fyldig dokumentasjon fra montøren som gjorde jobben. Før du ringer elektriker bør du finne frem denne dokumentasjonen, ettersom den inneholder bilder og tegninger av dine varmekabler. Dokumentasjonen har også skisser som viser hvordan kablene er lagt, hvor varme og kalde soner er plassert og hvordan du betjener utstyret.

Termostaten er ofte synderen

Når kablene har blitt kalde er det ofte termostaten som fortjener skylden. Styreenheten til dine kabler er derfor det første som bør sjekkes. Hvis feilen ligger i selve termostaten trenger du ikke gjøre noe med resten av anlegget, og som regel kan moderne termostater lese av informasjonen fra litt eldre temperaturfølere.

«Problemene kan blant annet skyldes brudd i kabelen eller luft i støpen.»

Er det derimot ikke termostaten som er defekt, blir ting mer komplisert. Ofte kan problemene skyldes overoppheting fordi kablene er lagt for nærme hverandre, og det kan også oppstå brudd i kabelen eller luftrom i støpen. Hvis dette er tilfellet er det nødvendig å gjøre feilsøking for å slå fast hvor bruddet ligger.

Feilsøking

I de fleste tilfeller er det heldigvis ikke slik at hele gulvet må rives opp hvis varmekablene har tatt kvelden. Spesialister som M-TEK har nemlig avansert måleutstyr som kan identifisere akkurat hvor feilen ligger. På denne måten trenger man kun å fjerne deler av gulvet/flisene for å utbedre feilen.

Er skaden i kabler lagt i et våtrom, bør man likevel være oppmerksom på at feilen kan være omfattende å utbedre. Her legges varmekablene i membran, og etter reparasjonen må gulvet gjøres tett igjen. Det er svært viktig at membranen er tett, slik at man unngår fukt og råte. Dessuten er det normalt slik at forsikringen din ikke dekker skader forårsaket av en membran som ikke er helt tett.