Meny
Har varmekablene sluttet å virke?
  • Bolig
  • Oppvarming
  • Sikkerhet

Har varmekablene sluttet å virke?

Publisert 29. september 2017 | Oppdatert 13. oktober 2022

Dette må du gjøre hvis det vanligvis så varme og deilige gulvet ditt plutselig er iskaldt.

I kalde Norge er varmekabler en luksus mange tar seg råd til. Varmekabler egner seg ypperlig på badet, men kan også legges i ganger, på kjøkkenet, ja i grunnen hvor som helst. Men – du skal aldri legge varmekabler selv. Overlater du jobben til heller en autorisert elektriker kan du nesten alltid føle deg trygg, men skulle noe skje har vi noen tips som kan hjelpe.

«Ta kontakt med en elektriker hvis varmekablene kobler seg ut ofte.»

Kalde kabler – hva gjør jeg?

Det første du må sjekke er om sikringen har gått, eller om jordfeilbryteren har slått ut. Hvis dette er tilfellet er det enkelt å få liv i kablene igjen, men det kan også være en indikasjon på et større problem. Dersom sikringen kobles ut hyppig må du ta kontakt med elektriker for å få kartlagt og utbedret feilen skikkelig.

Ta vare på dokumentasjonen

Hvis installasjonen av varmekablene er foretatt innenfor de siste sju årene, skal du ha mottatt fyldig dokumentasjon fra montøren som gjorde jobben. Før du ringer elektriker bør du finne frem denne dokumentasjonen, ettersom den inneholder bilder og tegninger av dine varmekabler. Dokumentasjonen har også skisser som viser hvordan kablene er lagt, hvor varme og kalde soner er plassert og hvordan du betjener utstyret.

 

Jente med smarttelefon
Trenger du hjelp med varmekablene? Din Elfag-elektriker hjelper deg så fort du trenger hjelp.

Termostaten er ofte synderen

Når kablene er kalde er det ofte termostaten som fortjener skylden. Styringsenheten til kablene er derfor det første som bør sjekkes. Hvis feilen ligger i selve termostaten trenger du ikke gjøre noe med resten av anlegget, og som regel kan moderne termostater lese av informasjonen fra litt eldre temperaturfølere.

Er det derimot ikke termostaten som er defekt, blir ting mer komplisert. Ofte kan problemene skyldes overoppheting fordi kablene er lagt for nærme hverandre, og det kan også oppstå brudd i kabelen eller luftrom i støpen. Hvis dette er tilfellet er det nødvendig å gjøre feilsøking, for å slå fast hvor bruddet ligger.

Feilsøking gir deg svaret

I de fleste tilfeller er det heldigvis ikke slik at hele gulvet må rives opp hvis varmekablene har tatt kvelden. Spesialister som M-TEK har nemlig avansert måleutstyr som kan identifisere akkurat hvor feilen ligger. På denne måten trenger man kun å fjerne deler av gulvet eller flisene for å utbedre feilen.

Hvis skaden har skjedd i varmekabler på et våtrom, bør du likevel være oppmerksom på at feilen kan være omfattende å utbedre. Her legges varmekablene i membranen, og etter reparasjonen må gulvet gjøres tett igjen. Det er svært viktig at membranen er tett, slik at man unngår fukt og råte. Dessuten er det normalt slik at forsikringen din ikke dekker skader forårsaket av en membran som ikke er helt tett.

Uansett hva du trenger hjelp til med varmekabler, kan din Elfag-elektriker bistå. Ta kontakt for å legge gulvvarme eller finne problemet, så løser vi det raskt og effektivt.

Termostat på vegg
Noen ganger kan termostaten være roten til problemet.