Meny
varmekabler lagt ut på et bad i blått
  • Bolig
  • Oppvarming

Alt du trenger å vite om varmekabler

Publisert 02. desember 2020 | Oppdatert 12. oktober 2022

Lengter føttene dine etter varme gulv? Da er de ikke alene. I vintermånedene er det mange som søker på nett etter informasjon om varmekabler. Her får du svarene du trenger.

Varmekabler er en behagelig form for oppvarming med mange fordeler. Dessuten er gulvvarme like aktuelt hele året og egner seg like godt i stuen og kjøkkenet, som på badet. Selv om du kanskje assosierer varmekabler med kalde vintermåneder, er det faktisk andre tider på året at gulvvarme oftest blir installert.

Martin Søtvedt i foss elektro elfag legger varmekabler inne
VARMEKABLER: Gulvvarme gir eksklusiv komfort og effektiv oppvarming av boligen din. Her legges de av Elfag-montør Martin Søtvedt.

Spørsmål og svar om varmekabler

Hvor mye koster varmekabler?

arrow

Det er flere variabler når det kommer til pris på varmekabler. Derfor er det alltid lurt å kontakte en sertifisert elektriker som kan gi deg en pris i forkant. Gjennomsnittlig pris på en flate på ca. 5 m2 koster omkring 5000, mens det er noe dyrere for varmefolie. Dette varierer naturligvis med størrelse og utforming på rommet. Det er ofte slik at prisen går ned hvis du skal ha installasjon i flere rom.

Hvor lang tid tar det å legge varmekabler?

arrow

Grovt estimert legger man ca. 40 m2 på en dag, men her gjelder også flere variabler, som for eksempel utformingen av rommet og om det er flere rom.

Hvilket produkt trenger du?

arrow

Dette kommer an på hva som skal gjøres og hvor mye gulvet skal bygges. Vi har for eksempel lavtbyggende varmekabler (under 1 cm), men også noen som bygger mer og tåler mer.

Bør du velge varmekabler eller varmefolie?

arrow

De fleste kjenner til de tradisjonelle varmekablene. Disse finner du som regel på bad eller i kjeller og entré med flis- og betonggulv. Varmekabler er enkelt å legge, men krever at det legges avrettingsmasse i ettertid. Avrettingsmassen kan du legge selv, mens kablene skal installeres av en elektromontør.

Et annet alternativ er å legge varmefolie. Denne løsningen tar mindre plass og blir ofte lagt under parkett, tregulv, vinyl og laminat – i stue, kjøkken og soverom. Varmefolie er enkelt å installere, men koster til gjengjeld litt mer enn varmekabler. Det anbefales å legge varmefolie på større flater, for eksempel i stua. Installasjonsjobben er lik, men materialene i varmefolien er noe dyrere, slik at totalprisen øker selv om prisen på installasjonen er den samme.

Kan du legge varmekabler selv?

arrow

Om du skal legge elektrisk gulvvarme kan det være fristende å gjøre jobben på egenhånd, men det skal man ikke gjøre da det kan få store konsekvenser. Strøm kan være farlig, og det er en grunn til at det er strenge regler knyttet til installasjon og montering av elektriske anlegg. Dette gjelder spesielt sterkstrøm. I tillegg er riktig dokumentasjon på utført arbeid viktig å ha. Elfag-elektrikere sender alltid all dokumentasjon på utført arbeid direkte til din boligmappe.

Hvorfor legge varme i gulvet?

arrow

Et viktig argument er at det i gitte tilfeller vil spare deg for strøm og gi deg en mest mulig effektiv oppvarming. I tillegg er det deilig med varme under beina i kalde vintermåneder. Gulvvarme er derimot ikke for alle boliger, men avhenger av husets tilstand og dine behov. Derfor er det viktig å tenke gjennom hvilket bruksområde du ønsker gulvvarme for.

I nye hus med lavt energitap kan gulvvarme bidra til oppvarming av et rom. Dersom huset er gammelt og det trekker fra vegger og vinduer, er det ikke smart å satse på gulvvarme som eneste varmekilde. Gode alternativer kan være vannbåren varme i radiator som allerede eksisterer i mange gamle boliger – samt panelovn og peis.

Vurderer du varmekabler?