Meny
  • Vi er Elfag

Vi er Elfag – Dal Elektriske på Dal

Publisert 08. mars 2024 | Oppdatert 02. april 2024

Hos Dal Elektriske har de stor takhøyde, stor grad av selvstendighet og mye ansvar. Det gjenspeiler seg i atmosfæren og arbeidsmiljøet.

– Faktisk har over halvparten av de 19 ansatte jobbet her i over 25 år, sier Daglig Leder Jan Andre Solberg som selv startet her som lærling i 1986.

Det er en ganske spesiell statistikk, i positiv forstand. De ansatte trives. Noen drar, men kommer tilbake. Som Alexander, som jobber i administrasjonen. Han prøvde seg i en annen jobb en stund, men kom tilbake igjen til Dal Elektriske.

–­­Det å ha spennende oppgaver og stor grad av selvstendighet, det gjør noe med veldig mange. Når det blir ditt ansvar at jobben blir bra, da blir det også mer givende og motiverende. Også er det god stemning her da, sier han.

Hjalmar Buraas viser frem ett av solcelleanleggene på gjenvinningsanlegget Øras.
Leif-Anton, Jan Andre og Hjalmar ute på ØRAS.

Den typiske arbeidsuka

På kartet finner du Dal hvis du kikker mellom Oslo og Eidsvoll. Det er et forholdsvis lite sted med ca. 5000 innbyggere og egen togstasjon. Dal Elektriske dekker områdene Øvre Romerike, Eidsvoll, Jessheim og Hurdal. Service-avtaler og store næringskunder utgjør ca 40% av arbeidsmengden. 10-15% av tiden går til nybygg, og resten er service hos privatkunder.

Furuseth Slakteri og Øvre Romerike Avfallsselskap (ØRAS) er to av næringskundene Dal jobber mye med.

Elfag og ØRAS

Siden oppstarten 1. desember i 2007 har Dal Elektriske vært en del av Elfag-kjeden. Men bedriften har røtter tilbake til tidlig 80-tall. Det var stor aktivitet rundt bygging av Oslo Lufthavn Gardermoen. Da var vi med i et samarbeid som het Elrom. Det var rundt 200 ansatte på det meste. En som var med fra starten er Leif-Anton Amundsen.

Han begynte som lærling i 1982. I dag har han ansvaret for ØRAS, er servicetekniker og administrator – eller bare kall ham «sjef», skyter Hjalmar inn. På Øras har de ansvaret for drift og service av maskiner, ny installasjon, ladepark, sorteringsanlegg, telefon, data og alarm.

Anlegget har tre bygg med solceller og ca. 150 solcellepaneler totalt. Her er det også et pyrolyse-anlegg som brenner treverk til bittesmå kull som blant annet brukes som gjødsel i landbruket.

Leif-Anton Amundsen har 41 års fartstid som elektriker på Dal.
Christoffer og Alexander utenfor Nebbenes våren 2023.

Nebbenes

Mange i området her har et forhold til Nebbenes Kro, det populære spisestedet rett ved veien som var et yndet stopp for både fastboende og forbipasserende.  Nå restaureres bygget, og siden det er verneverdig, er det strenge regler for hva som kan gjøres med fasaden.

Christoffer har jobbet mye på dette prosjektet og liker rehabiliteringer veldig godt.

Det er spennende med utfordringer der du må ta hensyn til at bygget er verneverdig. Da må man tenke litt utenfor boksen, sier han.

Spesialiteter

Dal Elektriske er godkjent boligkontrollør for el-kontroll. I tillegg har de to sertifiserte varmepumpe-montører.

De er også gode på solceller og har faste samarbeidspartnere i taktekking til disse jobbene. Etter korona har etterspørselen etter solceller tatt seg opp igjen, også blant private. Med støtteordninger og dyre strømpriser, er det fler og fler private som ønsker solceller, sier Jan Andre.

En annen ting de er spesielt gode på, er samhold.

– Alle tar en kaffe sammen på morgenen, og de som kan, møtes her til lunsj, sier Jan Andre. Da ser man hverandre, kan snakke sammen og det blir kort vei til problemløsing hvis man trenger noen å sparre med.