- Oppvarming
Utebelysning med WOW-faktor
Med riktig belysning kan du løfte hagen og uteområdet flere hakk. Her får du oversikt over alle mulighetene!
Er det på tide å gjøre terrassen klar for sommerhygge, eller trenger du mer lys langs oppkjørselen eller ved inngangsdøra? God belysning gjør uteområdet ditt tryggere, samtidig som det piffer opp stilen og atmosfæren på et øyeblikk.
Det finnes veldig mye forskjellig utendørs belysning på markedet, og det kan være vanskelig å velge mellom lysslynger, pullerter, downlights, spotlights eller en helt vanlig taklampe.
Her får du oversikt over valgmulighetene dine!
Stolper og pullerter
Stolper monteres i bakken, på porten eller en mur, mens pullerter graves eller støpes permanent ned i bakken. Stolper og pullerter er populære og effektive måter å styre belysningen på, og kommer i forskjellige varianter, høyder og farger som gir ulik stil og effekt.
Du finner for eksempel pullerter som lyser i 360 eller 180 grader, og pullerter som gir punktlys der du skal gå eller kan fremheve et fint blomsterbed i hagen.
Pullerter med nedoverpekende og indirekte lys passer perfekt langs innkjørselen og andre steder du vil unngå blending, og stolper eller pullerter i stål egner seg godt ved sjøen. Og det fine er at du kan velge både pullerter, stolper og vegglamper i samme serie for en gjennomført stil.
Taklamper og vegglamper
En klassisk rund plafondlampe i taket tar liten plass og gir god belysning for eksempel over spiseområdet på terrassen eller inngangspartiet. Andre alternativer er pendellamper, eller du kan montere spotlights for å fremheve detaljer og skape spennende effekter.
Hvis du ikke har overbygg, kan du montere vegglamper på fasaden. De kommer i mange forskjellige design – velg gjerne en armatur som passer til stilen på huset ditt.
Bla deg igjennom bildene under for eksempler:
Uplights
Når belysning felles ned i terrasse eller innkjørsel, kaller vi de gjerne uplights.
Disse gir en fin effekt og kan for eksempel brukes som innramming av plattingen, eller for å lyse opp langs en mørk gangsti, hekk eller mur.
Det finnes flere uplight-varianter som tåler å bli kjørt over med bil, og disse kan du gjerne plassere i kantene av oppkjørselen.
Hvilken funksjon skal belysningen ha?
Når du skal velge utebelysning, lønner det seg å starte med å tenke gjennom hvor du ønsker lys og hvilken funksjon belysningen skal ha.
- Er det noen uteområder som trenger miljøbelysning, som for eksempel sitteområder eller grillområder?
- Trenger noen steder belysning av praktiske grunner, som trapper, inngangspartier, gangveier og innkjørsler?
- Vil du skape stemning og effekter, eller fremheve visse partier av visuelle grunner?
Uansett er det viktig å velge utebelysning med riktig IP-grad og robuste materialer som tåler vær og vind.Husk også at alt arbeid på det elektriske anlegget må utføres av en elektriker!
Bla deg gjennom bildene under for tips og inspirasjon:
Smart strømstyring
Med smart strømstyring kan du spare mye penger på strømregningen, samtidig som du reduserer unødvendig lysforurensning. Noen populære alternativer er bevegelsessensorer, fotoceller eller astrour.
Bevegelsessensorer skrur automatisk på lyset når de registrerer bevegelse, mens fotoceller registrerer lysstyrken ute og skrur på belysningen når det har blitt mørkt. Med astrour stiller du inn fysisk lokasjon etter GPS-koordinater eller sted, og lyset vil følge solbevegelsene: av når solen går opp, på når solen går ned. Det tilpasser seg vintertid og sommertid, og kan også justeres dersom du for eksempel ikke ønsker lys midt på natten.