Meny
oversiktsbilde av kragerø by
  • Sikkerhet
  • Smarthus
  • Teknologi

Slik sikrer du hytta mot innbrudd

Publisert 16. august 2023 | Oppdatert 26. oktober 2023

Hytteeiere rapporterer jevnlig om ubudne gjester. Her er våre beste tips for å holde tyvene unna hytta.

Det rapporteres stadig om hytteinnbrudd både nedover sørlandskysten og i resten av landet. Samtidig bekymrer mange hytteeiere seg for skader som kan oppstå på grunn av vannlekkasjer, frost eller vær og vind når de ikke er på hytta.

Dette tyder på at alarm- og overvåkningstjenester på nordmenns fritidseiendommer kan bli mye bedre.

– Vi merker at folk er mer bekymrede nå, etter at det er begått innbrudd på hytter i nærheten. Det dreier seg om alt fra påhengsmotorer og båter til verktøy, møbler og annet interiør, sier Olsen, daglig leder i Kragerø Elektriske AS.

– Innbruddene skjer like mye på land som på vann, fortsetter han.

Hvordan står det til på hytta, egentlig?

Sjekk om du har husket alt.

grunde olsen sitter i telefonen på en elfag bil
SOMMERJOBB: Elektroinstallatør Grunde Olsen opplever sommeren som en av de travleste tidene på året.

Enklere enn noen gang å overvåke

Installasjonen av videokameraer og alarmsystemer har ekspandert de siste årene. Smarte løsninger som før har vært forbeholdt de med ekstra god råd, har gjennom teknologisk utvikling nå blitt tilgjengelig for alle.

Nå er det enkelt å skreddersy løsninger for den enkelte med alt fra fjernstyring av lys og varme, strømsparing, alarmsystemer og sikkerhetsfunksjoner. Videoovervåkning har blitt veldig populært.

– Vi selger kameraene, installerer dem og sørger for at de funker. Videre er det opp til hytteeieren om det skal gjelde kun hytta, eller tilhørende uteplass og brygge i tillegg, sier Olsen.

Med kameraet følger en app til telefonen, der man til enhver tid har kontroll på hva som skjer inni og utenfor fritidseiendommen. Appen kan i tillegg varsle deg på SMS dersom det er aktivitet i og rundt hytta. Å installere videokameraer på hytta fører med seg mange fordeler, mener elektrikeren.

– For de som har hytter som ikke brukes hele året, kan kameraovervåkning gi en ekstra ro. Det gjelder ikke bare innbrudd, men også eventuelle skader forårsaket av heftig vær eller lignende.

– Dersom man er uheldig, og noen knuser et vindu på hytta, er det kjekt å vite om det av flere grunner. Man unngår følgefeil av et innbrudd, som ødeleggelser av vann og vind, fortsetter han.

«Et større og integrert smartsystem i hytta gir deg flere fordeler enn bare sikkerhet og forsikring.»
kreagerø elektriske på vei til oppdrag i båt
ELEKTRIKERE I SKJÆRGÅRDEN: Kragerø Elektriske AS.

Døgnbemannet alarmstasjon

Heimgard er en av leverandørene som tilbyr smarte produkter og løsninger for å sikre hytta. De tilbyr boligalarm og sikkerhetspakker med smarthusfunksjonalitet som kan kobles opp mot den døgnbemannede alarmstasjonen til Avarn Security. Du kan blant annet koble overvåkningskamera, dørlåser og sensorer for røykutvikling og vannlekkasje til smarthussystemet.

Hvis du tegner et abonnement på vektertjenester, blir du kontaktet med en gang det oppstår mistanke om innbrudd eller andre situasjoner. Ved behov rykker en vekter ut for å sjekke hytta di.

Bekymret for hva som skjer hvis strømmen går? Smarthussentralen til Heimgard leveres med batteri- og GSM-backup, slik at du alltid blir varslet selv ved strømbrudd eller nettverksproblemer.

Reduksjon i forsikringspremie

Forsikringsselskapene oppfordrer også til installasjon av innbruddsalarm og overvåkning. Det er fordi de vet at en synlig alarm vil fungere preventivt for ubudne gjester, og at innbrudd svært sjelden gjennomføres der det er synlig oppført alarm eller videoovervåkning. Et videoopptak av tyvene vil også gjøre det enklere for politiet å oppklare saken. I tillegg vil det kunne spare kostnader.

– På samme måte som med husforsikring, vil et sikkerhetssystem kunne gjøre forsikringen noe billigere i form av en sikkerhetsrabatt, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

– Men årsaken til å installere alarm bør ikke være å spare på forsikring eller gå i null. Det må være å gi en sikkerhet ut over det forsikringen kan gi. Det er et godt skadeforebyggende tiltak, sier han videre.

Også hytta di har en boligmappe

Hva er boligmappa? 

fjellhytte ved vann og grønt terreng
OGSÅ PÅ FJELLET: Innbrudd skjer ikke bare i skjærgården. I sommerhalvåret står mange fjellhytter tomme. Det kan bli et yndet mål for tyvene.

På tide med smarthytte?

Samtidig som du installerer alarm og videoovervåkning, er Olsens beste tips å slå flere fluer i en smekk. Et større og integrert smartsystem i hytta gir deg flere fordeler enn bare sikkerhet og forsikring.

– Vi vet at kunder som installerer varmestyring ikke angrer. Samtidig som du sjekker kameraet og sørger for at alt er klart, kan du skru på varmen på hytta. De samme folka ønsker også installert bredbånd. Hør med oss om hvilke muligheter som finnes, og så finner vi en løsning tilpasset hver enkelt kunde. Disse løsningene legger til rette for en lengre og mer behagelig hyttesesong, avslutter han.

Ønsker du enkel videoovervåkning på hytta?