Meny
stue ryddig og ryddet for visning
  • Oppvarming

Selge bolig: Gjør boligen visningsklar

Publisert 04. februar 2021 | Oppdatert 12. oktober 2022

Når du skal selge boligen din er det enkelte ting du kan gjøre for å heve helhetsinntrykket og dermed øke verdien på boligen. Les våre tips her!

Ved salg av bolig, enten det er hus eller leilighet, er førsteinntrykket alltid viktigst. Et ryddig hjem gir større sjanse for salg. Det gjelder også det elektriske anlegget i boligen. Med noen enkle grep kan du gjøre boligen din klar for visning.

Rolf Langeland er daglig leder i Askestad-Aas Elektro AS og er mye på jobb hos kunder som klargjør hjemmet sitt for salg. Et av rådene hans er blant annet å ta en grundig gjennomgang av boligen med et kritisk syn.

Dette må du vite når du skal selge bolig

Nå blir dette ditt ansvar

Elfag_hjemmehos Rolf_Foto-Christian-Søgaard_Nucleus--1
GJØR BOLIGEN DIN VISNINGSKLAR: Elfager Rolf Langeland, Askestad-Aas Elektro AS.
«Jeg oppfordrer alle til å fjerne unødvendige «Petter-Smart»-løsninger.»

Vær kritisk

– Jeg pleier å si til kunden at man må være kritisk når man skal klargjøre boligen for visning. Det er ofte skjøteledninger, løse kontakter, skjeve brytere, ødelagte deksler og andre «skavanker» som enkelt kan ordnes, sier Langeland.

Han påpeker at alle slike uferdigheter eller mangler vil være med på å trekke ned helhetsinntrykket i en visningssituasjon.

– Hvor mange er det ikke som har en skjøteledning til fryseren i kjelleren man ikke legger merke til lenger, men som vil være et blikkfang for den som aldri har vært der tidligere. Eller hva med den oljefylte varmeovnen som er satt bort i et hjørne fordi det egentlig ikke er behov for den, sier han.

 

Ledningsrot i skjøteledning
UNØDVENDIG ROT: For et ryddig helhetsinntrykk hjelper det å ta bort alle synlige skjøteledninger og andre elektriske løsninger som synes.
Øystein Sundby i Krogsveen Lørenskog portrett
SKILL DEG UT: Tipset fra eiendomsmegler Øystein Sundby i Krogsveen Lørenskog.

Han oppfordrer alle til å fjerne unødvendige «Petter-Smart»-løsninger.

– Jeg har selv vært på visninger hvor hele kjelleren var mørklagt, noe som senere viste seg bare å være defekte lyspærer. En slik ting er unødvendig på en dag du ønsker at boligen din skal fremstå best mulig. Det er som denne overflødige oljeovnen i hjørnet – du vil jo ikke at en potensiell kjøper skal lure på om det er kaldt i boligen om vinteren. Slike ting er viktig å tenke over, sier Langeland.

Eiendomsmegler og daglig leder i Krogsveen på Lørenskog, Øystein Sundby, er helt enig.

– Min erfaring er at alle som selger bolig ønsker å få mest mulig igjen for hjemmet sitt – da handler det i mange tilfeller om å skape et godt førsteinntrykk. Skap en trygghet for interessenten og eliminer de punktene som kan skape usikkerhet. Slike småting vipper en potensiell kjøper til å strekke seg litt ekstra, sier Sundby.

Han mener også at det handler om å skille seg ut.

– For en potensiell kjøper handler det om at boligen skiller seg ut. Har du tenkt på å installere enkle smarthus-løsninger eller opplegg til el-bil? Dette er ting som vil skille deg fra naboen, sier han.

Få orden i sikringsskapet

Sikringsskapet er viktig. Ifølge elektriker Langeland er det flere enn du tror som titter inn i sikringsskapet på visning.

elfag elektriker sjekker sikrignsskap
HER SKAL DET BARE VÆRE SIKRINGER: Et sikringsskap skal brukes til sikringer og ikke til andre ting. Få bort gamle papirer og andre ting som ikke hører hjemme her.

– Fenomenet «kikking» er det mange som er kjent med i visningssituasjoner. Dette er merkelig, ettersom de aller fleste ikke aner hva de skal se etter. Uansett gir et ryddig sikringsskap og en riktig kursfortegnelse utført av en godkjent elektriker, et inntrykk av at annet i boligen også er på stell. Et godt tips er altså å fjerne gamle papirer, lommelykter, batterier, fiskekroker og annet som ikke hører hjemme i dette skapet.

Har du nye eller gamle sikringer i sikringsskapet ditt?

Finn det ut her!

Førsteinntrykket starter ved ringeklokka

Langeland kommer også med et uvanlig tips til oppgradering i boligen.

– Det er utrolig mange ringeklokker som ikke fungerer, ofte kun på grunn av et flatt batteri. Det vil helt sikkert ikke ha noen positiv effekt at ringeklokken faktisk fungerer, men det vil garantert gi et dårlig førsteinntrykk om den ikke gjør det, humrer han.

dame ringer på døra
ENKELT, MEN VIKTIG: Pass på at ringeklokken fungerer som den skal på visningsdagen.

Til slutt oppfordrer han alle til å bruke en time eller to på elektriker for «det lille ekstra».

– Er det litt «grums» kan det være vel verdt å bruke en time eller to på en elektriker for å feste opp løse ledninger, montere en ekstra stikkontakt eller bytte en knapp på en dimmer. En elektriker kan også sette en pen kanal for ledningene fra tv-en i stuen. Vi ser mye rart på den fronten, sier Langeland.

En annen lur ting å få gjort er en el-sjekk på boligen. Den viser at anlegget er i orden og etter gjeldende forskrift. Dette er et godt dokument å ha for å sikre en riktig pris og et hurtig salg.

­– Og sist, men ikke minst – legg all informasjon om boligen i Boligmappa.no – det viser at arbeidet er ryddig utført av skikkelige fagfolk. Der kan du også legge inn annen nyttig informasjon slik som fargekoder på maling og leverandør av fliser eller liknende. Så gjenstår det bare å ønske god visning, avslutter han.

Selge bolig og trenger en fiks?