Meny
Flammer som står opp av stekepanne på kjøkkenet.
  • Bolig
  • Elsikkerhet Q4
  • Sikkerhet

Øk brannsikkerheten med varmedetektor

Publisert 30. desember 2021 | Oppdatert 12. oktober 2022

Hva er egentlig forskjellen på en varmedetektor og en røykvarsler? Her får du vite hvordan varmedetektoren gjør hjemmet ditt tryggere.

Det finnes mange ulike røykvarslere, branndetektorer og varmedetektorer på markedet. De fleste av oss har en tradisjonell røykvarsler i taket, men det kan være forvirrende å få oversikt over hvilke andre sikkerhetsprodukter du trenger.

Forskjellen på en røykvarsler og en varmedetektor er at røykvarsleren reagerer på røyk, mens varmedetektoren reagerer på temperaturstigning. Veldig mange branner i hjemmet starter nettopp med røyk, så røykvarsleren er et av de viktigste sikkerhetsproduktene i hjemmet ditt. Men noen branner starter direkte med flammer, og da reagerer ikke alltid røykvarsleren raskt nok.

– Varmedetektoren er et supplement til røykvarsleren, og de bør brukes sammen, sier Espen Rasch, produktsjef i Melbye AS.

Varmedetektorer deles inn i 3 følsomhetsklasser, hvor varmedetektor klasse 1 er den mest følsomme. Varmedetektor klasse 1, 2 og 3 egner seg i private boliger og er beregnet på temperaturer opptil ca. 75 °C. I tillegg finnes det en egen klassifisering for høytemperaturdetektorer som er beregnet på badstuer og lignende.

– Der de tradisjonelle røykvarslerne reagerer på røykpartikler som oppstår ved det vi kaller ulmebrann, reagerer varmedetektoren kun på direkte varme som oppstår ved såkalt flammebrann, forklarer Rasch.

Portrettbilde av Espen Rasch, produktsjef i Melbye AS.

UNNGÅ FALSK ALARM: Espen Rasch i Melbye anbefaler varmedetektor i rom som kjøkkenet hvor røykvarsleren ofte utløser falsk alarm.

Unngå falsk alarm

Du har kanskje opplevd at brannalarmen uler når du koker opp en kjele eller legger biffen i stekepannen? Det kan være både slitsomt og irriterende å måtte deaktivere den hver gang man skal lage middag.

– De fleste har nok opplevd at de står og lager mat, og at røyken utløser brannalarmen. Et av hovedformålene til varmedetektoren er å unngå slike falske alarmer, sier Rasch.

Ettersom varmedetektoren kun reagerer på temperaturstigning, egner den seg spesielt godt i rom hvor røykvarsleren ikke fungerer optimalt.

– Varmedetektoren reagerer kun når temperaturen overstiger 60 °C, og ikke på røyk, støv og damp. Derfor er den spesielt effektiv på kjøkkenet, men den er også veldig effektiv i kjellerrom, fyrrom, bod og loftsrom, sier Rasch

Anbefaler seriekobling

Ved å koble sammen alle røykvarslere og varmedetektorer i boligen kan du øke brannsikkerheten ytterligere. Seriekobling sikrer nemlig at alle som befinner seg i hjemmet hører brannalarmen med en gang, uansett hvilket rom eller etasje de befinner seg i. Så hvis en brann for eksempel starter på vaskerommet i kjelleren, varsles også de som sitter i TV-stua i andre etasje eller ligger og sover på et soverom.

– Moderne varmedetektorer og røykvarslere har innebygd trådløs tilkobling. Det betyr at de kan sende og motta informasjon fra andre røykvarslere og varmedetektorer. Hvis man kobler sammen alle enhetene i en bolig, utløses alarmen på alle dersom en av detektorene reagerer, forklarer Rasch.

Men hvis du har flere gamle røykvarslere, er det ikke sikkert at de kan kobles sammen med en moderne varmedetektor. I eldre boliger kan det derfor være lurt å bytte ut alle brannvarslerne samtidig og seriekoble dem.

– En moderne varmedetektor er ikke nødvendigvis kompatibel med en gammel røykvarsler, så da bør man vurdere å bytte ut alle. Uansett bør alle røykvarslere og varmedetektorer skiftes ut hvert 10. år, sier Rasch.

Varmedetektorer

VARMEDETEKTOR: la en detektor gjøre jobben som en røykvarsler ikke plukker opp.

Trenger du hjelp til å installere varmedetektor eller flere råd om brannsikkerhet?